iulie 2022
Gala Tânărului Actor HOP 2022
Maria Grosu, 30 ani, Bacău, rezidență: București

Studii: Universitatea Hyperion, Facultatea de Arte, clasa Tache Florescu și Maia Morgenstern, promoția 2019 (licență); 2021 (master).

Participă la Gala HOP 2022, la secțiunea Individual cu momentul Zuza din 14 G

(foto de Cătălina Urse)

Alberto Păduraru: Cine ești ca om / artist?
Maria Grosu: Maria Grosu este o prezență. Ar spune unii. Este un talent. Radiază toată de o energie pozitivă molipsitoare. Ar spune alții. Cântă frumos, dar cam timidă. Ba e cam prea îndrăzneață. Păreri și păreri. Eu spun că nu e mare lucru să fii Maria Grosu, dar e mai bine decât nimic.:)

A.P.: Ce înseamnă pentru tine experiența HOP?
M.G.: Experiența din preselecții m-a activat, aș putea spune că a fost așa, ca o încălzire. Adevărata nebunie de acum începe! Aștept cu nerăbdare săptămâna din Alba Iulia, workshopurile și faimoasa gală. Acolo va fi adevărata experiență HOP!

A.P.: Dacă viața ta ar fi un musical s-ar numi...
M.G.: "Who is she?"

A.P.: Iar rolul tău ar fi jucat de...? (nu ai voie să fii chiar tu.)
M.G.: Giulietta Masina sau Marilyn Monroe. Nu mă pot hotărî, cred că ar trebui să organizez un casting.:)

A.P.: Dacă ar fi să-mi faci un playlist pentru cum te simți în momentul ăsta, primele trei piese ar fi...
M.G.: Come on, Let's Go - Ritchie Valens; Pantaloons - Tape Five (feat Yuliet Topaz); Moriro' da re - Måneskin.




A.P.: Ce îți comanzi cel mai des în pauzele de la repetiții?
M.G.: Cafea după cafea și iar cafea. Sună dramatic, dar nu e chiar așa, sunt acel gen de om care bea lapte cu cafea și nu invers.

A.P.: Există pauze de la repetiții? Dar de la teatru per se?
M.G.: Evident că avem nevoie de pauze, dar ca orice lucru pe lumea asta, nu în exces; excesul, de orice fel, dăunează.

A.P.: Lucru individual sau lucru în echipă?
M.G.: Depinde, dacă e vorba de lucrul în echipă cu oameni pe care îi cunosc deja, da, ador, prefer, clar. Cu oameni noi, în schimb, mă dezgheț mai greu pentru că nu am încredere în opiniile mele, de obicei. Iar lucrul individual cred că e mai greu, dar în același timp foarte challenging. E ca-n viață, te descurci de unul singur, dar parcă altfel merge când ai oameni dragi în jurul tău.

A.P.: Dacă nu ai fi actor / actriță ai fi...
M.G.: Profesoară. A fost visul meu de mică. Mă jucam cu păpușile de-a doamna profesoară, le scriam lucrări de control greșite, apoi le corectam cu roșu.:) Aș putea spune, totuși, că visul meu s-a îndeplinit pe jumătate, sunt trainer la o școală de actorie pentru amatori. Nu le dau lucrări de control, dar împărtășesc cu ei experiențele și cunoștințele mele. Și îmi place, îmi place mult.

A.P.: Un spectacol de teatru despre care poți spune că ți-a schimbat viața este...? (Și în ce fel.)
M.G.: "Mi-a schimbat viața", poate e cam mult spus, dar cu siguranță a schimbat ceva în mine, faimosul spectacolul Faust (regia Silviu Purcărete), în special jocul Ofeliei Popii. După ce am văzut acel spectacol, în drum spre ieșire mi-am spus: "Când o să fiu mare vreau să fiu Ofelia Popii."

A.P.: Un moment în care te-ai gândit cel mai serios să renunți la teatru?
M.G.: M-am gândit să renunț la teatru în timpul pandemiei. A fost o perioadă extrem de dificilă pentru toți artiștii. Știu că eram în ultimul an de master la facultate când luasem decizia de a renunța și chiar de a pleca din țară. Doar că s-a întâmplat ceva. După spectacolul de disertație, într-o oarecare discuție cu un prieten, mi-a spus că el m-a văzut mereu ca pe un piedestal, iar atunci am realizat că unii oameni mă văd așa, mai puțin eu însămi. Îi mulțumesc că "m-a salvat". I-am promis că dacă voi câștiga vreodată un premiu UNITER, îi voi menționa numele in speech-ul de mulțumiri.:)

A.P.: Ceva ce ți-ai spune ție de acum 5 ani?
M.G.: Ai să iei și castinguri, nu fi amărâtă, abia ai terminat anul 1, păpușică!

A.P.: Ceva ce ți-ai spune ție de peste 5 ani?
M.G.: Zi-mi că stai mai bine cu încrederea în tine și că te-ai convins că nu poți să fii perfectă, te rog, te rog, te roooog!

A.P.: Actor total sau show total? Ce înseamnă show pentru tine? Ce înseamnă actor pentru tine?
M.G.: Păi, actorul total face show total, nu?:) Show... hmmm, pentru mine este atunci când mă urc pe scenă și nu-mi dau seama ce și când s-a întâmplat totul, văd deodată un public care aplaudă cu foc; atunci știu că a fost ce trebuie.
Actor? Aș răspunde la întrebare reformulând-o altfel: Ce înseamnă să fii actor? Și aș răspunde: să fii!, pardon, cu majuscule: SĂ FII. Să exiști. Dar cu adevăr și cu adevărat.

A.P.: Ceva ce crezi / simți că ai inventat chiar tu este...
M.G.: Urez "nani bun" în loc de "noapte bună".



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus