august 2022
Gala Tânărului Actor HOP 2022
SHOW TOTAL cu ACTORI TOTALI - astfel s-a ajuns la MUSICAL, la ediția aniversară, cu numărul 25, a Galei Tânărului Actor HOP de la Alba Iulia (2022). Și acest SHOW TOTAL, care merită scris cu majuscule, a fost da capo al fine, începând chiar cu cei doi prezentatori ai galei, de care nu am amintit până acum, deliberat, pentru a o face acum, cu asupră de măsură: Monica Odagiu și Alex Ștefănescu, doi actori talentați și la actorie și la muzică, simpatici, fermecători și, aș spune, cu o anume naturalețe pe care o prefer altor maniere de prezentare. Ei au pregătit, special pentru Gala HOP, câteva momente muzicale, fie în duet, fie alături de mai tinerii lor colegi din concurs, care ne-au introdus în atmosfera specifică acestei gale. Continuând cu Lucian Ionescu, "provocat" să cânte pentru a transmite mesajul că nu doar talentul contează și că e mult de muncit până la a culege roadele succesului. Și, bineînțeles, momentul, sau momentele, de fapt, care să confirme acel TOTAL al celor 21 de tineri actori, au constat, primul, înainte de decernarea premiilor, în interpretarea cântecului One din musicalul A Chorus Line, prezentat ca și când ar fi o repetiție, alături de mentorul lor, Răzvan Mazilu, care i-a răsplătit pe fiecare cu o diplomă, dincolo de tot ce i-a învățat, iar al doilea, la final, atât de firesc, de emoționant, în interpretarea cântecului We Are the Champions al lui Queen.

Împreună la HOP 2022 (foto: Andrei Gîndac)

25 de ani de HOP-uri, nu e puțin lucru. Am urmărit filmul care surprinde acești ani, cu oamenii care i-au dat viață galei, cu generațiile de tineri actori provocați să se descopere ca artiști, cu oamenii de teatru care i-au văzut, care i-au sfătuit, care i-au aplaudat. "Gala este acest prim hop, de asta s-a și chemat așa până la urmă, ca o joacă, peste care trecând, descoperi că te afli pentru o clipă în fruntea unui pluton de învingători", spunea în acest film regizorul Cornel Todea, inițiatorul, alături de Ion Caramitru, al galei și directorul artistic al primelor ediții. Amândoi sunt acum privitori dintr-o altă lume, Cornel Todea părăsind lumea aceasta chiar în timpul desfășurării ediției din 2012, iar Ion Caramitru, a doua zi după încheierea ediției din 2021. Și fiecare ediție a fost hopul tinerilor actori care voiau mai mult și mai mult de la ei înșiși, căutând, forțându-și limitele, asudând și visând să-și găsească locul lor și doar al lor pe scena teatrului și filmului românesc. Radu Afrim, Miklós Bács, Gigi Căciuleanu s-au succedat la formarea tinerilor actori, care au îndrăznit. În 2022 a fost rândul lui Răzvan Mazilu "să preia frâiele Galei HOP" și să le ofere o altă perspectivă artistică, aceea a spectacolului musical: MUSICAL = ACTOR TOTAL + SHOW TOTAL.

O parte din afișele edițiilor anterioare au făcut obiectul unei expoziții, care a putut fi văzută, în foaierul Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia, pe tot parcursul galei, subliniind acest parcurs formator, în timp, de tinere talente.

Expoziție afișe HOP (foto: Andrei Gîndac)

21 de actori, fiecare cu personalitatea lui, fiecare cu talentul lui, au acceptat provocarea, au acceptat competiția, în primul rând cu ei înșiși, după cum am mai spus, având însă și dorința de a învăța ceva din această unică experiență. Întâlniri inefabile, care își pun amprenta asupra artistului în căutare, artistului în devenire.

Ne-au oferit SHOW TOTAL cu adevărat pe întreg parcursul galei și aplauzele de la final, pentru ei, doar pentru ei, frenetice, îndelungi, cu lumea din sală în picioare, a fost copleșitor. Am lăsat lacrima să curgă pe obrazul meu, de bucurie pentru această manifestare spontană de apreciere pentru efortul, pentru talentul și pentru munca lor. Chiar mi-a spus una dintre concurentele premiate, care ea însăși nu reușea să își stăpânească lacrimile (nici nu trebuia), după ce ne-am relaxat la o poveste: "v-am văzut că ați plâns". Da, am plâns de bucurie pentru că au fost tratați - prin aplauzele pe care le-au primit, prin faptul că eram în picioare, de la membrii juriului până la simplul spectator - ca niște artiști adevărați. Și au meritat. TOȚI: Robert Agape, Laura Cristina Belcea, Eduard Crucianu, Cristina Danu, Sidonia Doica, Andrei Duțu, Maria Grosu, Dragoș Ioniță, Alex Macavei, Tudor Grațian Manea, Andrei Mărgineanu, Vlad Nicolici, Cătălina Nițu, Laura Gabriela Oana, Mihai Andrei Pleșa, Sara Pongrac, Gabriela Porumbacu, Lăcrămioara Soare, Paul Tonca, Mara Țibuleac, Ana Vînău. Și spun clar și răspicat: THEY ARE THE CHAMPIONS, my friends. (interviuri cu ei aici).

Împreună la HOP 2022 (foto: Andrei Gîndac)

"Visați, iubiți, sperați, credeți, luptați, experimentați, acumulați, împărtășiți, plângeți, râdeți... faceți asta azi Și mâine. Da. Azi Și mâine. Acest Și pune bazele acelui viitor pe care îl visăm și pe care trebuie să îl clădim. Împreună." - a fost mesajul președintelui UNITER, Dragoș Buhagiar, către mai tinerii săi colegi de breaslă.

Și pentru că au încheiat cu Queen, le-aș cânta:

Spread your wings and fly away
Fly away, far away
Spread your little wings and fly away
Fly away, far away
Pull yourself together
Cause you know you should do better
That's because you're a free man

Și a mai trecut un HOP. Dar nu se termină aici. Nicidecum. Ne așteaptă și la anul. Și la multe hopuri înainte!


Premiile Galei Tânărului ActorHOP2022

Premiul "ȘTEFAN IORDACHE" - Marele Premiu al Galei Tânărului Actor HOP
a fost acordat actriței LAURA GABRIELA OANA, pentru: Doamnelor de la Brunch din musicalul Company (Secțiunea Individual) și pentru (încă un) Musical! (Secțiunea Grup).
Premiul a fost anunțat de criticul de teatru, Marina Constantinescu.

LAURA GABRIELA OANA (foto: Andrei Gîndac)

Premiul pentru cea mai bună actriță, secțiunea individual
a fost acordat actriței MARIA GROSU pentru Zuza din 14G după The Girl in 14G.
Premiul a fost anunțat de Ioana Bogățan, directoarea Teatrului de Păpuși "Prichindel" Alba Iulia împreună cu Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.

MARIA GROSU (foto: Andrei Gîndac)

Premiul pentru cel mai bun actor, secțiunea individual
Nu s-a acordat.

Premiul "CORNEL TODEA" - Premiul pentru cea mai bună trupă de actori
a fost acordat trupei spectacolului (ÎNCĂ UN) MUSICAL!, cu Andrei Duțu, Dragoș Ioniță și Laura Gabriela Oana.
Premiul a fost anunțat de Dragoș Buhagiar, președintele UNITER.

(ÎNCĂ UN) MUSICAL! (foto: Amdrei Gîndac)

Premiul "SICĂ ALEXANDRESCU"- Premiul special al juriului
a fost acordat actriței CRISTINA DANU pentru Sexy din musicalul Mean Girls (Secțiunea Individual) și pentru There's Gotta be Something Better Than This! din musicalul Sweet Charity (Secțiunea Grup).
Premiul a fost anunțat de Aura Corbeanu, vicepreședintele UNITER și de actorul Petru Mărginean - câștigătorul premiului din 2021.

CRISTINA DANU (foto: Andrei Gîndac)

Premiii găzduite:
Premiul pentru prestanță, rostire scenică și expresie corporală
a fost acordat de actrița Dorina Lazăr, directoarea Teatrului Odeon, actorului TUDOR-GRAȚIAN MANEA

TUDOR-GRAȚIAN MANEA (foto: Andrei Gîndac)

Premiul "1/10 pentru FILM la TIFF"
a fost acordat de directoarea de casting Florentina Bratfanof actriței SARA PONGRAC.

SARA PONGRAC (foto: Andrei Gîndac)


PREMIILE PUBLICULUI (decise în urma votului pe site-ul www.galahop.uniter.ro)
Cea mai bună actriță: GABRIELA PORUMBACU
Cel mai bun actor: ROBERT AGAPE
Cea mai bună trupă de actori: spectacolul TE IUBESC, DAR NU PE TINE, regia Vlad Sălbatecu, cu: EDUARD CRUCIANU, ANDREI MĂRGINEANU, MIHAI ANDREI PLEȘA, SARA PONGRAC, PAUL ȘTEFAN TONCA. Les Chobeaux.

GABRIELA PORUMBACU (foto: Andrei Gîndac)
ROBERT AGAPE (foto: Andrei Gîndac)
TE IUBESC, DAR NU PE TINE (foto: Andrei Gîndac)

Prezentatorii Galei HOP 2022 au fost actorii Monica Odagiu și Alex Ștefănescu.

Monica Odagiu și Alex Ștefănescu (foto: Andrei Gîndac)



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus