august 2022
Gala Tânărului Actor HOP 2022
Tudor-Grațian Manea, 23 ani, Oradea

Studii: Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Teatru și Film, Filip Odangiu, Sinko Ferenc și Diana Aldea, promoția 2022, Licență.

Participă la Gala HOP 2022, la secțiunea Individual cu momentul Năpasta lui Tevye din musicalul Scripcarul pe acoperiș

Alberto Păduraru: Cine ești ca om / artist?
T.M: Cred că aceste două lucruri vin la pachet, indiferent de delimitările pe care noi încercăm să le creăm. Cred că sunt un om empatic, rebel, care dorește să-și exprime o doză de nebunie pe scenă.

A.P.: Ce înseamnă pentru tine experiența HOP?
T.M: E ceva cu totul nou și e foarte palpitant. Mă bucură faptul că toți dintre noi (participanții), avem ocazia de a aduce în fața publicului spectacolul de musical. Consider că e foarte important ca acest gen teatral să fie cât mai răspândit și recunoscut, mai ales în România.

A.P.: Dacă viața ta ar fi un musical s-ar numi...
T.M: Still get a star!

A.P.: Iar rolul tău ar fi jucat de...? (nu ai voie să fii chiar tu.)
T.M: Aaron Tveit.

A.P.: Dacă ar fi să-mi faci un playlist pentru cum te simți în momentul ăsta, primele trei piese ar fi...
T.M: +Nobl+ - Konstrakta; Summer Wine - Nancy Sinatra & Lee Hazleewood; Another one bites the dust - Queen.




A.P.: Există pauze de la repetiții? Dar de la teatru per se?
T.M: Da, există și consider că după perioadele intense de muncă e util să te detașezi puțin și să descoperi și alte lucruri, atât despre ce e în jur cât și despre tine.

A.P.: Când ai zis ultima oară HOP (interjecție), în afară de contextul galei/ premiilor?
T.M: Hop ș-așa pe Instagram.

A.P.: HOP și (cum) așa?
T.M: Hop, hop, hop, dar nu în galop.

A.P.: Lucru individual sau lucru în echipă?
T.M: Ambele sunt necesare pentru un artist din punctul meu de vedere. Lucrul individual te obligă să-ți accesezi cele mai adânci resurse, pe când în lucrul colectiv e necesar să înveți să comunici cu celălalt, să fii acolo pentru el și să vă susțineți reciproc. Cu toate astea, lucrul individual îmi oferă o doză de adrenalină care mă stimulează spre a afișa cea mai bună variantă a mea.

A.P.: Dacă nu ai fi actor/actriță ai fi...
T.M: Jucător de tenis, clar. Mă pasionează mentalul pe care jucătorii îl au pe teren și "foamea" pentru câștig pe care și-o arată prin propriul joc. Chiar dacă poate sună ciudat, deseori compar atitudinea jucătorului de tenis cu atitudinea actorului în repetiție sau în spectacol.

A.P.: Prima amintire cu teatrul?
T.M: Mergeam la teatru când eram mic împreună cu mătușa mea, ea a fost persoana care mi-a făcut cunoștință cu această lume. Prima amintire? Festivalul Internațional de Teatru de la Oradea, Sala Mare a Teatrului Regina Maria; scena, o masă mare, 10 actori, două lumânări pe masă. Destul de vag.

A.P.: Un spectacol de teatru despre care poți spune că ți-a schimbat viața este...? (Și în ce fel.)
T.M: Cafeneaua Pirandello, în regia lui Mihai Măniuțiu, jucat la Teatrul Regina Maria din Oradea. Nu se poate explica în cuvinte, trebuie văzut de cel puțin trei ori la rând. Le povesteam tuturor prietenilor despre acel spectacol, și îi chemam să-l vadă ca și cum aș fi făcut parte din el. Eram nerăbdător să îl revăd de fiecare dată, și îmi imaginam că fac parte din distribuție. A reprezentat un factor important în decizia mea de a da la actorie.

A.P.: Un moment în care te-ai gândit cel mai serios să renunți la teatru?
T.M: Au existat momente de acest fel, deoarece sunt o fire perfecționistă, iar dacă ceva nu-mi ieșea cum doream, primul gând era să renunț sau să fac totul la un nivel superficial. Cu toate astea, mi-am dat seama că în asta constă de fapt frumusețea acestei meserii, în curiozitate, disponibilitate și o muncă obiectivă cu tine însuți.

A.P.: Dacă nu e un joc atunci e...
T.M: Show baby!

A.P.: Dacă nu e o competiție atunci e...
T.M: noi.

A.P.: Ceva ce ți-ai spune ție de acum 5 ani?
T.M: Visează și fă!

A.P.: Ceva ce ți-ai spune ție de peste 5 ani?
T.M: Tu ești în control! Încrederea nu ți-o ia nimeni!

A.P.: Actor total sau show total? Ce înseamnă show pentru tine? Ce înseamnă actor pentru tine?
T.M: Show-ul total pentru că vine la pachet cu actorul total, care cântă, joacă și dansează, integrând în același timp cea mai bună variantă a lui de a se exprima. Show-ul e adrenalină, show-ul se naște pe moment, nu poate să fie reprezentat la fel niciodată. Ca să fii un actor mai bun, e necesar să devii un om mai bun, restul vine cu experiența.

A.P.: Ceva ce crezi / simți că ai inventat chiar tu este...
T.M: mușcatul propriei mustăți



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus