Musical = Actor Total + Show Total - aceasta este tema ediției cu numărul 25, ediție aniversară, așadar, care stă sub semnul spectacolului de musical și sub oblăduirea celui care a adus acest gen al spectacularului la rangul de artă și de măiestrie - Răzvan Mazilu.
Ca de fiecare dată, competiția din cadrul Galei Tânărului Actor HOP este precedată de un workshop, care să îi ajute pe tinerii pretendenți la titlul de actor câștigător al acestei gale să înțeleagă ce înseamnă acest gen de show muzical, descătușând, atât cât se poate într-un timp atât de scurt, energiile creatoare, barierele convenționalului și, nu în ultimul rând preconcepțiile. "Ce i-a lipsit lui HOP? Dimensiunea asta a spectacolului, culoarea, dinamismul, umorul" le-a spus Răzvan Mazilu la prima întâlnire și ei, așa cum i-am văzut și i-am simțit eu, au înțeles.
(foto: Cristina Smadea)
21 de tineri frumoși, talentați, nerăbdători și atât de uniți cumva de acest demers artistic, s-au înfățișat în fața maestrului Răzvan Mazilu și a coordonatoarei de tehnică vocală - Maria Alexievici, cu avânt și cu dorința de a învăța și de a-și îmbunătăți acele calități care i-au determinat să se înscrie la această competiție. Dacă edițiile anterioare au stat sub semnul dansului și al expresivității corporale, această ediție provoacă actorul la mai mult: la dans susținut de interpretare muzicală. Ceea ce nu este deloc facil și la îndemâna oricărui actor.
(foto: Andrei Gândac)
Pe Răzvan Mazilu l-am întâlnit pentru prima oară, în calitatea mea de spectator și în calitatea sa de balerin, cum îmi place mie să spun, în prefața Festivalului Internațional de Teatru "Povești pentru copii și oameni mari", cum se numea atunci, în 2007, în spectacolul Teatrului Odeon - Un Tango mas, spectacol realizat de Răzvan Mazilu, direcția de scenă Alexandru Dabija. Un spectacol extraordinar, în care Răzvan Mazilu, alături de partenera sa de scenă, Monica Petrică, oferea o reprezentație plină de emoție, de candoare, de senzualitate, acea senzualitate pe care numai tangoul o poate oferi. De atunci am urmărit doar în presă realizările maestrului. Până în acest an, când foarte apreciata producție a Teatrului Excelsior București - Familia Addams, a venit în același festival, care astăzi poartă numele simplificat de Festivalul Internațional de Teatru "Povești", pentru a se prezenta publicului albaiulian. De data aceasta Răzvan Mazilu este semnatarul regiei, coregrafiei, costumelor, dovadă a maturității creatoare, împlinită în atât de multe spectacole de gen create în colaborare cu teatrele și operele din țară. Aceste două spectacole amintite (sper să mai am ocazia de a vedea mai mult și mai mult) sunt dovada vie pentru mine a parcursului firesc înspre acest gen de reprezentație, care își merită locul pe deplin în lumea artelor spectacolelor din România și care, până la Răzvan Mazilu, nu a fost pe deplin exploatat pentru a ajunge la nivelul de artă - MUSICAL.
Nu mi-am propus să fac un Laudatio pentru Răzvan Mazilu, dar consider că este important și firesc de știut cine este mentorul tinerilor aspiranți, nu numai la un premiu în această gală, ci la posibile colaborări cu teatrele din țară.
Așadar, să revin la subiectul acestei cronici - workshop-ul din cadrul Galei HOP. "Cântatul trebuie să fie plăcut, nu o încrâncenare", le-a spus Maria Alexievici tinerilor actori. Respirație corectă, spate drept, grijă la vocale, cuvinte inteligibile, ritm, expresivitate vocală, deschidere vocală... și încă și încă. Un ansamblu complex de exerciții, de deprinderi, fără de care un ACTOR TOTAL nu poate fi. Și toate acestea vor fi executate și corelate cu mișcare.
Cam asta au învățat cei 21 de tineri actori: să se bucure de ceea ce fac, în primul rând, pentru că "muzica este lumină, bucurie", cum le-a spus maestrul, să se străduiască să formeze un tot unitar, să respecte actul creației, pentru că rezultatul acesteia îi reprezintă, și să respecte publicul, care trebuie să înțeleagă, să fie emoționat, să se simtă în prim-planul atenției lor. "O mișcare, un gest pe scenă - e pentru totdeauna", le-a spus Răzvan Mazilu, în consecință fiecare gest, mai ales când este însoțit de cuvântul cântat, contează atât de mult pentru a transmite mesajul corect.
"Actorul total din tema Galei, este, pentru mine, interpretul cu mijloace de expresie complexe: cântă, dansează, creează din propriile emoții un personaj, nu se teme să fie vulnerabil pe scenă - și tocmai în asta stă forța lui. De fapt, acestea nu sunt doar calitățile unui actor de musical, ci profilul celui care poate răspunde la toate provocările spectacolului contemporan.", Răzvan Mazilu, director artistic al Galei HOP.
Eu sunt nerăbdătoare să îi văd pe acești tineri minunați în zilele ce urmează și, mai ales, să îi văd în acel SHOW TOTAL, de la final. Dar până atunci, mai povestim despre ce se întâmplă în concurs.
Nu vreau să închei fără a vă face cunoștință cu cei 21 de tineri actori frumoși, fremătători, visători, optimiști, talentați, care se vor prezenta în fața unui juriu exigent, format din personalități marcante ale lumii teatrale românești: Marina Constantinescu - critic de teatru, Lucian Ionescu - actor, Elena Purea - actriță, Carmen Stanciu - teatrolog, Lucian Vărșăndan - manager cultural.
Așadar, la doresc Show Total! concurenților: Robert Agape, Larisa Cristina Belcea, Eduard Crucianu, Cristina Danu, Sidonia Doica, Andrei Duțu, Maria Grosu, Dragoș Ioniță, Alex Macavei, Tudor Grațian Manea, Andrei Mărgineanu, Vlad Nicolici, Cătălina Nițu, Laura Gabriela Oana, Mihai Andrei Pleșa, Sara Pongrac, Gabriela Porumbacu, Lăcrămioara Soare, Paul Tonca, Mara Țibuleac și Ana Vînău. (Notă: interviuri cu concurenții ediției din acest an a Galei HOP aici)
(foto: Flaviu Dusa)