La 08 septembrie 2022 s-a desfășurat etapa finală a concursului de violoncel, din cadrul actualei ediții a Concursului Internațional George Enescu.
În frumoasa sală a Ateneului Român, împodobită de sărbătoare, alături de Orchestra simfonică a Fiarmonicii George Enescu, dirijată de Tito Muñoz [1] au evoluat, pe rând, cei trei finaliști: Constantin Borodin - Republica Moldova/România, care a interpretat Concertul în si minor pentru violoncel și orchestră, op. 104 de Antonin Dvořák, Constantin Siepermann din Germania, care a cântat Simfonia concertantă pentru violoncel și orchestră în si minor, op. 8 de George Enescu și Benjamin Kruitkhof din Luxemburg, care a cântat de asemenea, Concertul pentru violoncel și orchestră, op. 104 de Antonin Dvořák.
Concurenții au evoluat în fața unui numeros public și în prezența membrilor juriului, alcătuit din nume prestigioase precum: David Geringas - Președintele juriului, Natasha Brofsky, Marin Cazacu, Enrico Dindo, Leonid Gorokhov, Alexandra Guțu, Reinhard Latzko, Meehae Ryoo și Tsuyohsi Tsutsumi.
Impresia generală a fost că toți acești tineri interpreți s-au ridicat la un nivel foarte înalt, iar ierarhizarea lor a fost dificilă. Cu toate acestea, până la sfârșit, specialiștii au deliberat și au hotărât astfel: Premiul I, în valoare de 15.000 de euro a revenit lui Benjamin Kruitkhof, Premiul II, în valoare de 10.000 de euro a fost acordat lui Constantin Borodin, iar Premiul III, în valoare de 5.000 de euro a fost obținut de Constantin Siepermann.
De asemenea, câștigătorul Concursului Enescu 2022, Benjamin Kruitkhof are posibilitatea de a concerta în cadrul edițiilor 2023 și 2024 ale Festivalului și Concursului Internațional George Enescu, precum și în concerte organizate în cadrul stagiunilor filarmonicilor din România. Trofeele Concursului Enescu 2022, oferite celor trei tineri violonceliști, au fost realizate din sticlă și poartă semnătura artistei Iulia Năstase.
Primul solist, Constantin Borodin a avut o evoluție excelentă. Tehnica sa este una solidă, concepția interpretative este profund implementată în expresia romantică a muzicii lui Dvořák.
Al doilea solist, Constantin Siepermann, are meritul de a fi redat cu multă sensibilitate sensurile muzicii Simfoniei concertante de George Enescu, o partitură complexă, intuind subtilitățile limbajului enescian, sonoritățile violoncelului contopindu-se cu amalgamul armonic al aparatului orchestral.
După pauză, Benjamin Kruitkhof a cântat în calitate de solist același Concert pentru violoncel și orchestră în si minor de Antonin Dvořák. Calitatea sunetului în prezentarea temelor cantabile, cât și dezinvoltura dovedită în pasajele de virtuozitate, precum și alegerea unor tempo-uri adecvate caracterului muzicii, agogica suplă au fost atuurile sale. Interpretarea sa transmite sentimente nobile, trăiri exuberante, iar prin contrastele dinamice realizate captivează.
A fost o finală spectaculoasă a concursului de violoncel, la care Orchestra Filarmonicii George Enescu, dirijată de Tito Muñoz, și-a dus contribuția într-un mod profesionist.
Lăudabile au fost și intervențiile frumos sincronizate și bine realizate stilistic ale concertmaistrului Rafael Butaru, în duet cu soliștii, în partitura lui Dvořák.
Publicul a aplaudat cu frenezie și a ovaționat pe concurenții finalei, apreciind astfel o muncă imensă a acestor deosebit de talentați tineri, al căror viitor artistic este impulsionat de premiile obținute la prestigiosul Concurs International George Enescu, de la București, ediția 2022.
NOTE
[1] Dirijorul american Tito Muñoz s-a născut în Flushing, Queens, New York, la 14 iulie 1983. A studiat muzica pentru prima dată în New York City Public School System, unde a început vioara la Louis Armstrong Middle School. A urmat programul de avansare muzicală la Juilliard School, ca student la vioară al lui Hisako Resnick și mai târziu a început studiile de compoziție cu Amanda Harberg. Muñoz a urmat Liceul Fiorello H. LaGuardia de Muzică și Artă și Arte Spectacolului. A urmat, de asemenea cursurile Manhattan School of Music unde a studiat vioara cu Jonathan Strasser și compoziția cu Alexander Yagupsky. A urmat de asemenea cursurile Școlii de Muzică Kinhaven și ale Centrul Apple Hill pentru Muzică de Cameră. A participat la Aspen Music Festival and School. A câștigat premiul pentru dirijori Robert J. Harth. În 2006, Tito Muñoz a fost acceptat la Institutul Național de Dirijat al lui Slatkin. La vârsta de 22 de ani, Muñoz a fost numit dirijor asistent al Orchestrei Simfonice din Cincinnati, de către Paavo Järvi. Muñoz și-a făcut debutul operistic în ianuarie 2009, cu Opéra national de Lorraine. În februarie 2014, The Phoenix Symphony l-a numit pe Muñoz drept al 11-lea director muzical, succedându-l pe Michael Christie.