Cele 10 participante au fost selectate în urma unui apel de înscrieri lansat în luna aprilie 2022. Alături de organizatorii proiectului, producătoarea poloneză Katarzyna Gromadska și scenarista Raluca Mănescu - leaderii celei de-a doua ediții SYAA, au analizat peste 20 de proiecte eligibile și au desemnat 10 finaliste. Decizia a fost influențată de calitatea proiectului de film, originalitatea scenariului și coerența cu tehnica de animație, experiența prealabilă relevantă, nivelul de cunoștințe de bază despre producția de film și motivația aplicantelor, compatibilitatea acestora cu programul gândit de organizatori și cu echipa formată din celelalte participante și din traineri.
Cele 10 artiste din România și Republica Moldova care vor participa la workshop:
Adela Holdon, Work in Progress
Cristina Pîrvu, Working Title
Daria Căpățână, Learning with Zuppy and Zupzup
Izabela Pitica, Error
Laura Pop, M for Father
Ștefania Bodescu, După Deal (Beyond the hill)
Teodora Mihăilă, Open. Closed
Maria Brudască, A horse in a SwanSea
Melissa Antonescu, The street
Flavia Sofia Matei, A little light
Crearea unei comunități de femei care să funcționeze ca o rețea de suport împotriva discriminării din industrie se numără printre principalele obiective ale programului. Timp de 7 zile, mentorii și speakerii invitați din toată Europa pentru a le oferi participantelor secrete din culisele acestui domeniu își vor împărtăși propriile experiențe și vor pune la dispoziția celor 10 artiste o serie de instrumentele necesare pentru a-și îndeplini obiectivele profesionale.
Programul va consta într-o serie de prelegeri, prezentări, ateliere practice, întâlniri 1:1, proiecții și evenimente de networking, în cadrul cărora participantele își vor putea dezvolta proiectele de scurtmetraj animat. De asemenea, ele vor învăța cum să-și elaboreze portofoliile artistice, ce instrumente să folosească în dezvoltarea unei idei, care sunt pârghiile pentru dezvoltarea unei cariere artistice independente și cum poate arăta procesul de înființare a unui studio de animație.
Workshop-urile și prezentările vor fi susținute de Katarzyna Gromadzka (producătoare, Polonia), Raluca Mănescu (scenaristă, România), Kamila Dohnalova (producătoare, Cehia), Oksana Kurmaz (animatoare, regizoare, Ucraina), Theodor Pârvu (avocat, România) și Zsuzsanna Kreif (regizoare, animatoare, Ungaria).
Mai multe detalii despre Sisterhood of Young Animation Auteurs sunt disponibile online, pe site-ul dedicat programului: http://syaa.animest.ro/.
***
Sisterhood of Young Animation Auteurs este un proiect inițiat de Asociația Animest și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Eurimages ca parte a programului de promovare a egalității de gen al Comisiei Europene.