septembrie 2022
Articole diverse
În toamna anului 2022, Teatrul "Stefan Żeromski" din Kielce, Polonia, împreună cu Teatrul Național "Vasile Alecsandri" Iași au inițiat un proiect comun, intitulat Podul Romantic Mickiewicz - Eminescu. În cadrul acestui proiect, cele două instituții teatrale au realizat coproducția #mickiewiczeminescu, un spectacol în limbile română și polonă, care aduce împreună cele mai cunoscute poezii ale lui Adam Mickiewicz și ale lui Mihai Eminescu. Spectacolul va avea premiera la Iași, în această săptămână, și la Kielce, în noiembrie 2022. Accesul publicului la cele patru reprezentații de la Teatru3 este gratuit.

#mickiewiczeminescu
Premiera: 29 septembrie 2022, ora 19:00, Teatru3
Următoarele reprezentații: 2, 3, 4 octombrie 2022, ora 19:00, Teatru3
Regie: Tanja Miletić Oručević, Radu Ghilaș
Costume: Kornelia Dzikowska
Video design: Andrei Cozlac
Muzică originală: Odry Bârcă
Coregrafie: Oana Sandu
distribuția: Huber Fiebig, Dumitru Georgescu, Radu Homiceanu, Livia Iorga, Lukasz Pruchniewicz, Oana Sandu, Zuzanna Wierzbińska, Aneta Wirzinkiewicz

Proiectul are ca obiectiv popularizarea operei lirice a celor doi mari poeți romantici, pe scenele de teatru din România (Teatrul Național Iași) și Polonia (Teatrul "Stefan Żeromski" din Kielce). "Vis", "Romantism", "Resemnare", "Pani Twardowska", versuri cunoscute din opera romantică a lui Mickiewicz, și "Luceafărul", "Sara pe deal", "Pe lângă plopii fără soț", "La steaua" din lirica eminesciană sunt doar câteva dintre poeziile care vor putea fi auzite pe scena Naționalului ieșean, timp de patru seri.

Prin alăturarea "Baladelor și romanțelor" cu poezia lui Mihail Eminescu, cel mai mare poet romantic român, artiștii intră într-un dialog intercultural creativ. Baladele lui Mickiewicz, considerate un manifest al romantismului, reprezintă fundamentul ideilor acestei mișcări; pe de altă parte, lirica lui Eminescu anunță sfârșitului unei epoci. Suprapunerea acestor lumi poetice e menită să găsească similitudini între cele două spații culturale și ideile universale ale romantismului european, punând în evidență, în același timp, transformarea complexă a esteticii romantismului.


"Anul Romantismului Polonez" este sărbătorit cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la publicarea "Baladelor și Romanțelor" lui Adam Mickiewicz. Evenimentul este marcat de Institutul "Adam Mickiewicz" prin crearea a numeroase proiecte culturale în întreaga lume, cu scopul de a face cunoscut romantismul polonez.

Proiectele organizate de Institutul Adam Mickiewicz în cadrul "Anului Romantismului Polonez" aduc în prezent ideile romantismului polonez ca punct de confluență a mai multor culturi, viziuni și curente artistice. Demersul inițiat certifică faptul că moștenirea romantică influențează puternic și astăzi artiștii polonezi și străini, creând un spațiu fertil pentru dialog artistic.

Proiectul face parte din Programul "44 x Mickiewicz", program finanțat de Institutul Adam Mickiewicz.
Coorganizatori: Institutul Adam Mickiewicz, culture.pl, Teatrul "Stefan Żeromski" din Kielce și Teatrul Național Iași.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus