octombrie 2022
Soprana Mariana Nicolesco, celebra cântăreață de operă, o mare voce a timpului nostru, a plecat dintre noi, la 14 octombrie 2022.


Mariana Nicolesco s-a născut la Găujani, județul Giurgiu, la 28 noiembrie 1948. Inițial a studiat vioara și a absolvit Liceul de Muzică din Brașov. A urmat Secția Canto a Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj. A dobândit prin concurs o bursă de studii la Conservatorul Santa Cecilia din Roma, unde a studiat cu Jolanda Magnoni, lucrând apoi cu Rodolfo Celletti și cu Elisabeth Schwarzkopf. În anul 1972 a câștigat Concursul Internațional Voci Rossiniane, organizat la Milano de Radioteleviziunea Italiană, RAI. Începutul carierei sale internaționale a fost la Cincinnati, Ohio, SUA, debutând cu rolul Mimi din La Bohème de Giacomo Puccini. În 1978 a cântat la Metropolitan Opera din New York, în La Traviata de Giuseppe Verdi. În anul 1982 a debutat în premiera mondială a operei La Vera Storia de Luciano Berio la Teatrul alla Scala din Milano. A cântat în teatrele de operă din München, Viena, Paris, Monte Carlo, Chicago, Hamburg, San Francisco, Los Angeles, Barcelona, Madrid, Zürich, Roma, Florența, Parma, Veneția, Bologna, Torino, Palermo, Trieste, Strasburg, Toronto, Pretoria, Caracas, Philadelphia, Miami, Washington, Boston, Houston, New Orleans, Rio de Janeiro, Dresda, Tokyo, Berlin, la Festivalul de la Salzburg, la Maggio Musicale Fiorentino, fiind invitată la festivaluri precum Rossini Opera Festival de la Pesaro, Festivalul de la Martina Franca și Festivalul Casals, Puerto Rico. În anul 1997, soprana Mariana Nicolesco a interpretat în premieră mondială, sub bagheta lui Lorin Maazel, Simfonia corală «Seven Gates of Jerusalem» (Șapte porți ale Ierusalimului), capodopera lui Krzysztof Penderecki, dedicată celor 3.000 de ani ai Orașului Sfânt. Cântăreața Mariana Nicolesco a colaborat în spectacole regizate de Luchino Visconti, Giorgio Strehler, Patrice Chéreau, Luca Ronconi, Jean-Pierre Ponnelle, Franco Zeffirelli, Pier Luigi Pizzi, Jonathan Miller. Soprana a cântat sub bagheta dirijorilor Carlo Maria Giulini, Wolfgang Sawallisch, Riccardo Muti, Seiji Ozawa, Lorin Maazel, Peter Maag, Giuseppe Patané, Alberto Zedda, Colin Davis, Georges Prêtre, Gennadij Rozhdestvensky. Mariana Nicolesco a susținut recitaluri pe scenele prestigioaselor săli de concert: Carnegie Hall din New York, Royal Festival Hall din Londra, Academia Santa Cecilia din Roma, Concertgebouw din Amsterdam, Musikverein din Viena, la Salle Pleyel din Paris, Marea Sală a Conservatorului din Moscova.

Mariana Nicolesco s-a remarcat într-un vast repertoriu mergând de la Baroc la Verism și muzica modernă contemporană, cu o afinitate specială pentru Wolfgang Amadeus Mozart (Donna Elvira în Don Giovanni, Cinna în Lucio Silla, Vitellia în La Clemenza di Tito, Elettra în Idomeneo), de asemenea, pentru creația lirică a lui Giuseppe Verdi și Belcanto.


Mariana Nicolesco a apărut pentru prima dată în fața publicului din țara natală, în 1991, la Ateneul Român din București. Artista a creat la București Fundația Internațională Ateneul Român, în anul 1991 contribuind la restaurarea orgii (cu piese comandate la Ludwigsburg, fabricantului acesteia). De asemenea, în anul 1994 a donat un mare pian de concert Steinway.

Soprana Mariana Nicolesco a cântat Colinde românești vechi, la Vatican, în concertul de Crăciun din 1993, la invitația Papei Ioan Paul al II-lea, un concert transmis în Mondovision.

Artista a fost aleasă membru de onoare al Academiei Române, din anul 1993.

Mariana Nicolesco a înființat la Brăila, în anul 1995, unul dintre cele mai importante Concursuri de canto din lume, Concursul Internațional de Canto «Hariclea Darclée», sub înaltul patronaj al UNESCO. A fost președinta Fundației Darclée oferind cursuri de măiestrie.

Mariana Nicolesco a creat în 2003 la Brașov Primul Festival și Concurs Național al Liedului Românesc.

A fost profesor onorific al mai multor Universități precum: Universitate Babeș-Bolyai și Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, Universitatea Transilvania din Brașov, academia Internațională Mihai Eminescu din Craiova și Academia de Arte din Chișinău

Înregistrarea pe CD a operei La Traviata de Giuseppe Verdi a fost publicată în SUA în mult celebrata serie Historical Performances.

Soprana a fost invitată de mai multe ori ca membră a Juriului Concursului Internațional Franz Schubert din Graz, Austria.

A susținut cursuri de măiestrie artistică la Academia Internațională de Canto din cadrul Universității din Cardiff și la Universitatea din Shenzhen, China

Pentru merite excepționale, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră, sopranei Mariana Nicolesco i-a fost conferit Ordinul Național Steaua României în Grad de Mare Cruce.

Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, îi remite sopranei Mariana Nicolesco în anul 2008, la Ateneul Român din București, Diploma de Onoare a Fundației Internaționale Omenia, "pentru crearea în România a unei Școli de Canto de cel mai înalt nivel european, pentru actele sale umanitare, pentru promovarea toleranței și reconcilierii."

A fost numită de asemenea, Artist UNESCO pentru Pace și Ambasador Onorific.

Marian Nicolesco a fost Membru de onoare al Fundației Yehudi Menuhin.

În anul 2018 Mariana Nicolesco a fost aleasă Membră a Academiei Europene de Științe, Arte și Litere din Paris

Academia de Arte din Chișinău i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa.

NOTE
*Pierre-Petit în Le Figaro / Paris scria: "O încântare. Cu timbrul imperios și vibrant al vocii sale, Mariana Nicolesco aduce în interpretare culorile dramei și ale vehemenței. Acute sonore, o mare agilitate, o impetuozitate naturală care conving pe loc"(articol apărut la 17 noiembrie 1989).
O mare parte din informațiile din acest articol au fost preluate de la wikipedia.org/Mariana_Nicolesco

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus