După 15 ani de activitate, ediția din 2023 reprezintă intrarea într-o nouă etapă a dezvoltării festivalului, dar și o adaptare la publicul post-pandemie, care și-a schimbat dramatic obiceiurile de consum cultural. Noi, la rândul nostru, am acceptat schimbarea, și vă invităm la o explorare vizuală a filmului documentar pe tema drepturilor omului dintr-o perspectivă marcată de viziunea curatorilor artistici Anca Păunescu și Andrei Tănăsescu. Din echipa de selecție a Festivalului OWR mai fac parte Liri Chapelan - teoretician de film, Sorana Stănescu - jurnalistă și Victor Morozov - critic de film.
Începând cu ediția a 16-a, artista Larisa Crunțeanu devine directorul Festivalului One World România și aduce o perspectivă din zona artei contemporane care întregește demersul ce a consacrat festivalul de mai bine de un deceniu.
Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania se va desfășura la București în perioada 31 martie - 9 aprilie 2023, și online în perioada 10 - 30 aprilie 2023.
Anca Păunescu a studiat filologie germană și film, iar în ultimii 7 ani a fost intens implicată în selecție de film documentar, curatoriat și consiliere creativă în programe speciale la diferite festivaluri europene. În prezent este curator artistic al Festivalului OWR, selecționer principal de film documentar la Neisse Film Festival, Germania, consiliază și face parte din echipele de (pre)selecție ale festivalurilor: DokuFest (Kosovo), FIPADOC (Franta), Karlovy Vary IFF (Rep. Cehia). De asemenea, a fost membră a juriului la Makedox, Kasseler Dokfest, Iceland Documentary FF, DOK Leipzig Co-Pro Market și altele.
Andrei Tănăsescu este un curator stabilit în Toronto și București, cu studii în cinematografie (University of Toronto, University of St. Andrews) și un interes constant pentru reevaluarea istorică a muzicii și cinema-ului. În 2019 a curatoriat Videograms of a Nation, o retrospectivă expansivă a cinematografiei românești pentru Europalia Romania. A lucrat în echipele de programare ale TIFF Toronto, "Kino Pavasaris" Vilnius IFF, Festivalul Internațional de Film Experimental București (BIEFF) și a colaborat cu Berlinale Forum și Festivalul de Film American Independent de la București (AIFF). Conduce secțiunea Works-in-Progress la Les Films de Cannes à Bucarest, este programator pentru Bildrausch - Filmfest Basel și Festivalul One World Romania, și este membru al comitetului de selecție al Giornate degli Autori (Venice Days).
Larisa Crunțeanu a studiat Jurnalism și Fotografie și Imagine Dinamică, iar în 2021 și-a susținut lucrarea de doctorat la Universitatea de Artă din București. Artista lucrează cu video și performance, la intersecția dintre cercetare și explorare, adeseori în cadrul unor proiecte colaborative, creând contexte pentru dezvoltarea unor noi practici artistice. Lucrările sale au făcut parte din expoziții importante precum expoziția sa personală "Do It By Heart" la Muzeul Național de Artă Contemporană, expoziții de grup și personale la Muzeul Național de Artă Contemporană, Biennale Matter of Art Prague, Kunsthalle Osnabrück, la SAVVY Contemporary Berlin, Zacheta Project Room Varșovia, RKI Berlin, Museu de Arte Brasieira - MAB FAAP, São Paulo. În 2022, artista lansează cartea Protocoale ale singularității [Protocols of Singularity] și devine director al Festivalului OWR.
One World România este singurul festival de film documentar din țară dedicat drepturilor omului și unul dintre foarte puținele evenimente naționale dedicate genului documentar. One World Romania înțelege filmul documentar ca pe un instrument creativ de activare socială, iar răspunsul numeroaselor organizații neguvernamentale și atașamentul lor constant față de festival arată că societatea civilă îl percepe ca atare.
Până pe 15 noiembrie 2022 așteptăm producții recente care să intre în selecția oficială a OWR16, iar în ianuarie 2023 vom lansa imaginea noii ediții de festival. Rămâneți alături de noi, pentru o schimbare bună pentru toți.
Festivalul internațional de film documentar și drepturile omului One World Romania a fost fondat în 2008 de Centrul Ceh din București și este organizat din 2009 de Asociația One World Romania.