Libertatea / octombrie 2022
Triangle of Sadness
Filmul cu care suedezul Ruben Östlund a cucerit pentru a doua oară trofeul la Cannes 2022 (după The Square în 2017) e o satiră halucinantă a lumii de azi, văzută ca o corabie a nebunilor. Mai exact, un iaht de lux al nebunilor, unde se amestecă democratic (banii contează) bogătași din tată-n fiu cu afaceriști ruși care vând îngrășământ biologic, pensionari englezi care au investit în armament cu modele și influenceri, cărora li se adaugă personalul de serviciu, format, la baza piramidei, din asiatici. Vasul de croazieră e condus de un căpitan (Woody Harrelson, cel mai cunoscut nume de pe afiș), care, deși american, e marxist și iresponsabil, stând mai mult beat în cabină.

Alegoria e mai mult decât străvezie, dar e o figură de stil prea moale pentru Östlund în comparație cu hiperbola. Filmul are trei părți, dar nu prima, desfășurată în lumea modei, unde frumusețea fizică vinde, ci partea din mijloc, de pe iaht, constituie miezul. Pentru Östlund, societatea e permanent definită de lupta de clasă și de privilegii, indiferent cum sunt așezate ierarhiile, așa că singurul lucru care ne rămâne de făcut nu e să cântăm pe punte ca orchestra de pe Titanic, ci să râdem până ne lasă vocea. Ceea ce filmul ne și determină să facem, cu umor sardonic și atenție pentru detalii dintre cele mai sarcastice.

Fiecare scenă e presărată cu bombițe și torpile, chiar și în dialogurile despre bani, aparent benigne (și interminabile), dintre o influenceriță și iubitul ei model. Relații de putere sunt peste tot, crede Östlund, nu doar în relațiile intime, ci și pe scena socială unde măștile sunt bine lipite pe față. Apocalipsa lui Östlund e superglumeață și adesea isterică, nu prea ai cum să-i reziști.

Triangle of Sadness este distribuit în România de Independența Film începând din 11 noiembrie 2022.



Regia: Ruben Östlund Cu: Woody Harrelson, Harris Dickinson, Charlbi Dean, Dolly De Leon, Zlatko Buric, Iris Berben

1 comentariu

  • Bombite si torpile...
    Arpad, 16.11.2022, 13:08

    ...chiar si la adresa corectitudinii politice, ceea ce constituie o premiera !
    Dar agitatorii si activistii pot fi linistiti; lupta de clasa ramane pe pozitii.

În programul cultural

HBO 2
22.04.2024 22,30

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus