noiembrie 2022
Pianistul și eminentul profesor universitar doctor, de la Universitatea Națională de Muzică din București, Sandu Sandrin, s-a stins, după o lungă suferință, la 15 noiembrie 2022, la București.


Intelectual de mare clasă, venit din tradiția școlii noastre de pian și un continuator al ideilor pedagogice ale distinșilor profesori Ovidiu Drâmba și Florica Musicescu, a încântat publicul românesc și pe cel din multe alte țări, cu recitalurile și concertele susținute alături de prestigioase orchestre. În calitate de solist sau în formații de muzică de cameră, Sandu Sandrin a evoluat pe scenele celor mai importante săli din București și din țară, în cadrul stagiunilor de concerte ale tuturor filarmonicilor din România, fiind invitat la manifestări muzicale și festivaluri internaționale precum cel de la Kassel, Germania sau Festivalul Internațional de Muzică de la Bath, Marea Britanie.

Memorabilă este contribuția sa la realizarea unei integrale a creației beethoveniene, desfășurată pe scena Ateneului Român sub auspiciile Filarmonicii George Enescu, în anii '80. Iar versiunea sa interpretativă a Sonatei în fa diez minor de George Enescu și a Sonatei a II-a de Liviu Glodeanu, înregistrate pe CD, reprezintă o realizare artistică deosebită.

Maestrul Sandu Sandrin entuziasma prin latura poetică, intuiția, eleganța proporțiilor, pregnanța temelor, precum și grandoarea emoțională - etalate în interpretarea unor capodopere muzicale.


A iubit nespus să cânte la pian. În ultimii ani, bolnav fiind, totuși, a susținut minunate recitaluri și concerte, folosindu-se doar de mâna sa stângă.

Cariera didactică a profesorului universitar doctor Sandu Sandrin, la catedra de pian a Universității Naționale de Muzică din București, a fost una de mare succes, contribuind la formarea mai multor tineri interpreți precum: Matei Varga, Dragoș Mihăilescu, Valeriu Rogacev, Dana Ciocârlie, Ioana Mândrescu și Bogdan Dulu.

 În anul 2021, în plină pandemie, Universitatea Națională de Muzică din București a organizat prin teleconferință, aniversarea a 50 de ani de activitate didactică a profesorului universitar doctor Sandu Sandrin.

L-am admirat, atât pentru dăruirea și generozitatea pe care a avut-o în relația dascăl-discipol, cât și pentru ținuta sa academică exemplară.

Sandu Sandrin discutând cu pianistul Radu Lupu

Un prieten deosebit, cu care am avut bucuria să schimb idei totdeauna interesante, pe care l-am apreciat ascultându-l în sălile de concert, cât și în ocazii particulare, petrecând împreună cu familia lui vacanțe montane de neuitat. Am putut constata astfel, tactul, umorul, dragostea și minunatele calități părintești, în educarea fiului său, Cristian Sandrin, la rândul său, un foarte apreciat pianist.

Maestrul Sandu Sandrin ne va lipsi enorm.


Dumnezeu să-l odihnească!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus