ianuarie 2023
Centrul Național al Dansului București (CNDB) a pregătit o serie de proiecte și demersuri strategice care intensifică susținerea și vizibilitatea creației coregrafice contemporane în România.

Anul 2023 marchează reintroducerea finanțărilor nerambursabile în structura programelor CNDB. Acestea vor fi acordate proiectelor independente care contribuie la dinamica scenei de dans locale, în urma unui apel public și pe baza selecției de către o comisie de experți independenți.

Dansul contemporan vine mai aproape de public prin stagiunea de spectacole CNDB care se extinde în 2023. În paralel cu spectacolele prezentate la Sala Stere Popescu, stagiunea CNDB se diversifică prin susținerea prezentării de creații coregrafice produse de artiști și structuri independente, în alte spații din București și din țară.

Iridescent - Festivalul internațional de dans contemporan și alte reconfigurări ale sensibilului revine în 2023 cu tema I R E V E R S I B I L și se va desfășura în luna mai. În cadrul acestuia va avea loc premiera noii producții CNDB, PatoSfera - manifestări patetice (titlu în lucru), un spectacol în coregrafia Mădălinei Dan, care va aduce împreună performeri din generații și stilistici diferite.

Această a doua ediție a festivalului aduce ca noutate o secțiune de filme realizate de artiști vizuali locali și internaționali. Programul, curatoriat de Anca Rujoiu, va prezenta lucrări în care narațiunea este o structură deschisă ce stabilește conexiuni oblice și interacționale între istorii, geografii, discipline și specii.

Academia de Dans și Performance demarează cursurile pentru producători în artele performative, iar în cadrul programului pentru dansatori vor fi produse trei creații în coproducție cu Brain Store Project Foundation din Sofia și Stanica - Service for Contemporary Dance din Belgrad. Aceste colaborări sunt parte a proiectului european SEEDS - South-East European Dance Stations.

Școala performativă pentru copii continuă modulele de cursuri, cu un focus pe crearea unui repertoriu relevant pentru publicul tânăr, care vor fi prezentate cu o frecvență sporită și în contexte diverse.

CNDB continuă seria de publicații dedicate dansului prin două apariții: O lume întreagă din fărâme. Cronici de dans 2012-2022 (volumul IV), de Liana Tugearu și traducerea cărții lui André Lepecki, Exhausting Dance. Performance and the Politics of Movement.

Centrul Național al Dansului București rămâne activ și pe scena internațională, în cadrul rețelei europene Aerowaves și în proiectul Relay - Thinking Artistic Material in Music and Dance. În 2023, CNDB este partener într-un nou proiect de cooperare internațională: MODINA - Movement, Dance Intelligence and Interactive Audience. care implică alte 4 centre de dans, dar și 3 instituții academice din 6 țări: Tanzhaus NRW (Germany); Sõltumatu Tantsu Lava (Estonia); Kino Šiška (Slovenia); Trafo (Hungary), Tallinn University (Estonia); Hochschule Düsseldorf (Germany); Interactive Technologies Institute, IST-ID (Portugal). Acest proiect, co-finanțat prin programul Europa Creativă, își propune să extindă posibilitățile creative pentru spectacolele de dans contemporan și să sporească experiența pentru public prin folosirea noilor tehnologii, cu accent pe explorarea inteligenței artificiale (AI) prin colaborare interdisciplinară, artă și știință.

Nu în ultimul rând, la nivel național, CNDB este partener al Festivalului de Arte Performative din cadrul Timișoara - Capitală Europeană a Culturii 2023, și va susține realizarea și prezentarea instalației performative Readings of female corporealities realizată de Simona Deaconescu și Flor Firvida (Mexic). Instalația va fi prezentă atât în cadrul festivalului din Timișoara cât și la București.

Rămâneți în pas cu noutățile de la CNDB, urmărind detaliile evenimentelor și proiectelor pe cndb.ro, facebook, Instagram sau abonându-vă la newsletter pentru cele mai noi știri și oportunități din lumea dansului contemporan.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus