În 2023, Timișoara este, alături de orașul grec Elefsina și de cel maghiar Veszprém, Capitală Europeană a Culturii. LiterNet.ro vă propune o prezentare a celor mai importante evenimente care vor fi organizate cu această ocazie printr-o serie de interviuri cu jucători culturali importanți ai orașului. Începem cu Ada Hausvater, director general al Teatrului Național Mihai Eminescu din Timișoara (TNT), instituție care va organiza în 2023 o ediție extinsă a festivalului său tradițional, FEST-FDR, ce se va întinde pe întreaga durată a anului, incluzând, printre altele, 13 spectacole ale unor trupe internaționale. De asemenea, TNT propune, în 2023, premiere în regia lui Oskaras Koršunovas, Marie-Louise Bischofberger, Radu Iacoban, Carmen Lidia Vidu, Alexandru Weinberger-Bara, Ion-Ardeal Ieremia sau Horia Suru.
Mihai Brezeanu: Care sunt așteptările pe care le aveți de la evenimentul Timișoara - Capitală Europeană a Culturii, atât în calitate de reprezentant al unei instituții culturale importante a orașului, cât și ca cetățean al urbei?
Ada Hausvater: Mă aștept ca Timișoara să se dezvolte din punct de vedere al deschiderii către nou, către originalitate, către cercetare și avangardă în artă și știință. Este un punct de start înspre consacrarea unor noi industrii pentru cei tineri, care își vor putea dedica României viitoarele cariere, dezvoltând aici ceea ce, altfel, ar face în alte orașe europene. Timișoara va însemna un model de antreprenoriat nou, european, care va face ca noi segmente de artă să se dezvolte sub stimulul acestor întâlniri, al acestor noi industrii, noi cariere.
În sensul celor de mai sus, Timișoara are toate datele pentru a fi una dintre Capitalele Europene ale Culturii cele mai relevante la nivel istoric, cultural, social, comunitar. Timișoara "veche" se va citi prin Timișoara "nouă". Bagajul celular de secole, intersecția timpurilor, tradițiilor, obiceiurilor și a identităților diferite, îi aduc orașului oportunitatea unică a relansării în avangardă, în inovație pentru tinerele generații, precum și pentru toți cei creativi. Din 2010 până azi, în 2023, Teatrul Național a făcut tot ce a putut pentru ca 2023 să reflecte în cultură ceea ce gândim, rolul pe care i-l redăm în evoluția noastră ca societate, capacitatea teatrului și a artei de a coagula în jurul lor energiile pozitive, creatoare, de a construi comunități bazate pe valori morale, intelectuale și spirituale înalte și de a defini în mod constructiv noțiuni importante cum ar fi "individual", "comunitar", "responsabilitate", "profesionalism", "etică", "asumare", "evoluție", "comunicare".
În parametrii acestor așteptări, am făcut tot ce a ținut de noi să construim un program coerent, puternic, în termenii unei identități culturale și naționale asumate și integrate în identitatea culturală europeană. Mai departe, punerea acestui program în operă ține de finanțarea sa.
M.B.: Conform Programului Cultural 2023, publicat pe site-ul oficial al Capitalei (timisoara2023.eu/momente-importante), Naționalul va găzdui, de-a lungul anului 2023, una sau mai multe reprezentații a 13 spectacole produse de teatre sau trupe internaționale: Bros, în regia lui Romeo Castellucci, cu actorul craiovean Valer Dellakeza în distribuție (26-31 martie), Ink, regia Dimitris Papaioannou (24-30 aprilie), Kalakuta Republik, regia Serge Aimé Coulibaly (1- 30 aprilie), Alma, regia Fabrice Murgia (1 mai - 30 iunie, 19 octombrie), Furtuna montat de italianul Alessandro Serra la legendarul Piccolo Teatro din Milano (3 iunie) , A girl's story, regia Sarah Kohan (22 iunie), Diptich al companiei belgiene Peeping Tom (iunie), Însemnările unui nebun și Nunta, ambele în regia lituanianului Oskaras Koršunovas (iunie), The infernal comedy, un spectacol de Michael Sturminger, cu Orchestra Filarmonicii din Viena și cu John Malkovich (23 iulie), Livada de vișini în regia lui Tiago Rodrigues (septembrie), one woman show-ul Le sourire de Darwin cu Isabella Rossellini (30 noiembrie) și Ma jeunesse exaltée, realizat de dramaturgul și regizorul francez Olivier Py. Ce ne spuneți spune despre acest veritabil festival?
A.H.: Este, într-adevăr, vorba de un festival, mai exact de festivalul de tradiție al Teatrului Național din Timișoara - Festivalul European al Spectacolului Timișoara - Festival al Dramaturgiei Românești (FEST-FDR), conceput într-o dimensiune nouă, de anvergura pe care o presupune o adevărată Capitală Europeană a Culturii. Ne place să numim această ediție de festival ANOTIMPURILE FEST-FDR pentru că, pentru Teatrul Național, ediția din 2023 a FEST-FDR va acoperi întregul an.
În mod evident, suntem cu toții cât se poate de conștienți de faptul că, pentru prima dată, Timișoara, în calitate de Capitală Europeană a Culturii, are șansa de a deveni o destinație culturală europeană principală. De asemenea, pentru că întregul proces este un drum cu două sensuri, prin aceste spectacole reunite în ANOTIMPURILE FEST-FDR, Teatrul Național construiește atât o identitate teatrală europeană, cât și un nou tip de comunitate, raliată în jurul creației, în jurul imaginației și, nu în ultimul rând, în jurul valorilor și al profesionalismului, punându-i la dispoziție invitați din prima linie a artei performative europene. Desigur că avem în vedere că aceste spectacole se adresează atât publicului din Timișoara, cât și unui public turist, la nivel național și transfrontalier.
Avem convingerea că programul pe care l-am gândit pentru 2023 înseamnă o șansă de a crește în societate nivelul de percepție, de conștientizare și de raliere la conceptele și temele europene ale momentului, ceea ce reprezintă o formulă de fond de a dezvolta mediul cultural și social românesc.
M.B.: Va exista si componenta dedicată dramaturgiei românești în cadrul FEST-FDR 2023? Dacă da, când se va întâmpla?
A.H.: Așa cum spuneam, ediția 2023 a FEST-FDR este una cu totul specială, care cuprinde spectacolele internaționale prezentate mai sus - respectiv modulul FEST - și, desigur, secțiunea FDR, care se va derula pe durata întregului an, în mai multe module. Teatrul Național pregătise o selecție strălucitoare de spectacole pe texte românești pentru ediția din anul 2022 dar, în absența finanțării, a trebuit să îi amânăm desfășurarea. Astfel, ne vom bucura de aceste remarcabile evenimente teatrale în cadrul secțiunii FDR a FEST-FDR 2023. Firește, lor li se vor alătura și alte spectacole, a căror premieră a avut loc ulterior închiderii selecției pentru ediția precedentă.
M.B.: Ce premiere și alte evenimente speciale are programate Teatrul Național din Timișoara pentru acest an festiv?
A.H.: Teatrul Național își proiectează acțiunile pentru acest an istoric al culturii României de foarte mult timp. Sigur că realizarea acestora depinde de gradul de finanțare pentru 2023. Putem vorbi de o serie de evenimente deja planificate, în afara celor cuprinse în ANOTIMPURILE FEST-FDR, pe care le-am detaliat anterior.
Astfel, începem anul cu a doua etapă a proiectului Viitorul copiilor / Children's future, inclus în Programul Cultural Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii, în cadrul traseului Vocile orașului. Concret, procesul de cercetare, dezvoltare și creație început în iunie 2022 în cadrul unui atelier în care șapte copii cu deficiențe severe au interacționat cu actrițe ale Teatrului Național, în coordonarea coregrafului Florin Fieroiu, este urmat de crearea unui spectacol semnat de regizorul Horia Suru, pe textul Mihaelei Michailov, un spectacol născut din încercarea de a dispersa această orbire a umanității în fața unor situații-limită ridicate la nivel de cotidian.
Tot în cadrul traseului Vocile orașului, regizorul Radu Iacoban va monta spectacolul Oedipiada copiilor. Plecând de la piesa lui Lucian Blaga, Cruciada copiilor, proiectul cercetează amprenta unei societăți în criză asupra unei generații de copii cu repere dislocate din punct de vedere familial, educațional și psihologic.
Un alt spectacol construit în siajul Capitalei Europene a Culturii va fi semnat de celebrul regizor lituanian Oskaras Koršunovas, una din cele mai strălucitoare nume ale teatrului european contemporan. Oskaras Koršunovas va monta la Teatrul Național din Timișoara un spectacol pe textul lui Marius Ivaškevičius, având ca temă fenomenul migrației. Este vorba despre Driven Out. Chronicle of an Apple / Izgonit. Cronica unui fraier, piesă care a avut un succes extraordinar atât în Lituania, cât și, cel mai recent, în Marea Britanie. În februarie, dramaturgul se va afla la Timișoara împreună cu Oskaras Koršunovas, pentru a cunoaște actorii Teatrului Național și poveștile Timișoarei, precum și pentru a reformula textul în acord cu realitatea acestui spațiu.
De asemenea, în toamna lui 2023, regizoarea elvețiană Marie-Louise Bischofberger va pune în scenă la Naționalul timișorean spectacolul Maupassant... To be continued, un "episod" european al seriei de spectacole care îl recuperează teatral pe ilustrul scriitor francez, serie din care primele părți au fost create la teatrele pariziene Poche-Montparnasse și Théâtre de la Scala.
Regizoarea Carmen-Lidia Vidu va monta un nou spectacol de teatru de non-ficțiune, bazat pe biografia Elenei Ceaușescu, ca un moment necesar de reflecție asupra mecanismelor care duc spre vârful puterii o persoană anodină, semi-analfabetă, dar și asupra unei tipologii recognoscibile în societatea românească, astăzi.
Regizorul Gavriil Pinte va arunca o privire asupra dimensiunii absurde a lumii văzute prin lupa lui I.L. Caragiale, Urmuz, Tudor Arghezi și Matei Vișniec, în spectacolul Absurdinia, iar Ion-Ardeal Ieremia va pune în scenă spectacolul Săptămâna luminată de Mihai Săulescu, o cercetare a primitivismului dogmatic.
Una dintre componentele proiectului Vocile orașului se intitulează Planeta Teatru, proiect prin care Teatrul Național își propune să aducă teatrul în mijlocul cetățenilor orașului care vor putea experimenta nemediat puterea spațiului teatral, prin intermediul unor instalații montate în Parcul Civic, în jurul Sălii 2.
În sfârșit, Teatrul Național proiectează pentru 2023 și o serie de evenimente transfrontaliere și europene. Astfel, Teatrul Național va organiza și găzdui Conferința Internațională a European Theater Convention (ETC), unul dintre cele mai importante evenimente anuale dedicate domeniului teatral european, la care participă reprezentanți ai celor 44 de teatre - membre ETC din 25 de țări. De asemenea, la finalul lunii august va prezenta spectacolul Union Place de Elise Wilk, în regia lui Alexandru Weinberger-Bara, o coproducție Schauspielhaus Salzburg, Teatrul Național din Timișoara și Théâtre d'Esch (Luxemburg). Nu în ultimul rând, spectacolul aTMosfera, creat în cadrul proiectului Banat in Europe pe textele a trei dramaturgi din România, Ungaria și Serbia, jucat de actori ai Teatrului Național din Szeged (Ungaria), Teatrului Național Sterija din Vârșeț (Serbia) și, desigur, ai Teatrului Național din Timișoara, va avea reprezentații în toate cele trei teatre din orașele care delimitează regiunea culturală Banat.