februarie 2024
Timișoara 2023
2023, anul când a deținut, alături de Elefsina și Veszprém, titlul de Capitală Europeană a Culturii, a trecut. Cum a fost mult-așteptatul An Cultural al Timișoarei? Ce va urma?

Marius Giura, președinte al Fundației Culturale Jazz Banat, este organizatorul Gărâna Jazz Festival (ajuns la 27 de ediții), Timișoara Jazz Festival (în 2023 a avut loc a 13-a ediție), ORA Jazz Festival (întâmplarea orădeană a bifat deja 4 ediții) și al altor evenimente muzicale relevante. Într-un interviu acordat LiterNet acum 1 an (aici), că "îmi doresc să fie un eveniment de succes, care să genereze în anii ce vin efecte benefice pentru cultura locală. [...] Se uită, sau nici nu s-a aflat, că este un eveniment european, nu unul românesc. Desigur, și artiștii noștri vor fi parte din program pentru că trebuie să ne promovăm și noi cultura, dar, repet, piețele (că nu avem nici săli și nici măcar stadioane) se vor umple doar cu artiști mari, de notorietate. Din păcate, nici Roger Waters, nici Peter Gabriel nu vor ajunge în 2023 în Timișoara, deși vor fi pe aproape". Acum:

Mihai Brezeanu: Cum a fost 2023 pentru Timișoara?
Marius Giura: A fost un an important pentru cultura timișoreană. Au fost foarte multe evenimente, fiind acoperite cam toate zonele. În opinia mea, principalele câștiguri au fost:
Expozițiile de la Muzeul Național de Artă: Brauner și Brâncuși
Revitalizarea celor două cinematografe. Victoria și Timiș, cu un succes neașteptat de public
Concertul Steve Hackett (n.r. fostul chitarist al trupei Genesis a cântat pe 20 iunie 2023, în Parcul Rozelor)
Activitățile Art Encounters (n.r. despre Bienala Art Encounters 2023 și celelalte evenimente organizate de fundație puteți citi în interviul acordat LiterNet de directoarea sa artistică, Diana Marincu aici)
Prezențele de marcă de la evenimentele organizate de Universitatea de Vest din Timișoara (n.r. o lista exhaustivă, care include conferințele și întâlnirile cu laureații Premiului Nobel Jean-Pierre Sauvage (pentru chimie, în 2016), Jean-Marie Lehn (tot pentru chimie, în 1987), Orhan Pamuk (pentru literatură, în 2006), Eric Maskin (pentru economie, în 2007), scriitorii Ana Blandiana, Pascal Bruckner, Mircea Cărtărescu și Andrei Oișteanu filozofii Peter Sloterdijk și Gabriel Liiceanu și mulți alții, e de găsit aici)
proiectele Asociației Prin Banat (aici), culminând cu spectacolul de teatru Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte

Ce va rămâne? Dacă jumătate din apetitul manifestat de public se va perpetua, acesta va fi principalul câștig al acestui an.

De la dreapta la stânga, pe scena Gărana Jazz Festival 2023: Florian Lungu, Marius Giura, Cristina Giura, Simona Giura, Ștefan Caius Giura (Foto: Pagina de FB a lui Miki Sofian)

M.B.: Ce a fost în 2023 pentru Gărâna & Timișoara Jazz Festivals? Dar pentru dumneavoastră, dincolo de festivalurile de jazz?
M.G.: E greu să vorbești despre tine! Din punctul meu de vedere, au fost două evenimente foarte reușite din punct de vedere artistic. La Gărâna, pe lângă marile concerte, mă pot lauda și cu un public numeros. La Timișoara, a fost o ediție foarte stufoasă, cu multe concerte susținute în diferite locuri ale orașului, cu artiști importanți ai scenei europene (Paolo Fresu, Yuri Daniel, Airelle Besson, Nils Petter Molvaer, Ruggero Robin, Reto Weber, Eyot, etc.). Dat fiind numărul foarte mare de evenimente din weekend-ul când a avut loc Timișoara Jazz Festival, publicul a fost mai puțin numeros decât doream sau decât era normal să fie. Rămân mulțumirea ca s-a cântat grozav și că cei prezenți au plecat mulțumiți.

Revenind la Gărâna, cred că line-up-ul definește cel mai bine succesul de care s-a bucurat ediția din 2023, începând cu fabuloasa seară poloneză și terminând cu Anouar Brahem Quartet și The Side Effects.

Trioul norvegian The Side Effects pe scena din Poiana Lupului a Gărana Jazz Festival 2023 (Foto: Andrei Infinit, preluată de pe pagina de FB Garana Jazz Fest)

M.B.: Alege-ți, rogu-vă, un moment din Timișoara 2023 pe care crezi că-l vei povesti și peste 10, 20 de ani.
M.G.: Ar fi mai multe momente:
Coada de la intrarea în Muzeul Național de Artă pentru expoziția Brâncuși
Bucuria că la concertul Steve Hackett a fost arhiplină arena, deși la ora 15, cu doar câteva ore înainte de începutul evenimentului, erau vândute doar vreo 100 de bilete.

Pe de altă parte, n-am să uit de ,,inexplicabila" birocrație a unor autorități, care au acționat în bătaie de joc.

Cvartetul portughez Yuri Daniel Northern Lights pe scena Centrului Reformat Noul Mileniu a Timișoara Jazz Festival 2023 (Foto: Nedici Dragoslav, preluată de pe pagina de FB Timisoara Jazz Festival)

M.B.: Ce va fi în 2024 pentru Gărâna & Timișoara Jazz Festivals? Și pentru dumneavoastră, dincolo de festivalurile de jazz?
M.G.: Pentru Gărâna, lucrurile sunt destul de avansate, în scurt timp vom anunța artiștii. Vor fi surprize mari și foarte mari! Vor fi 4 zile cu cel puțin 2 scene (n.r. ediția 28 a Gărâna Jazz Festival va avea loc în perioada 11-14 iulie 2024). Pentru Timișoara, urmează să stabilim perioada de desfășurare, asta și funcție de calendarul artiștilor pe care îi dorim.

Pentru mine? Greu de spus! Între 2 festivaluri, goana după finanțări, deconturi enervante, nu prea am timp și pentru mine.

M.B.: Cum va fi 2024 pentru Timișoara?
M.G.: Greu de estimat. Un recul va exista, nu vor mai fi bani ca în 2023, numărul acțiunilor o să fie diminuat. Important ar fi să rămână cele cu adevărat valoroase, cele cu tradiție.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus