ianuarie 2023
Timișoara 2023
În 2023, Timișoara este, alături de orașul grec Elefsina și de cel maghiar Veszprém, Capitală Europeană a Culturii. LiterNet.ro vă propune o prezentare a celor mai importante evenimente care vor fi organizate cu această ocazie printr-o serie de interviuri cu jucători culturali importanți ai orașului.
Trupa de dans contemporan Unfold Motion a fost înființată în urmă cu 10 ani de coregrafa Lavinia Urcan. În 2023, Unfold Motion va organiza, în octombrie-noiembrie, stagiunea internațională de dans contemporan DINAM, un program pentru popularizarea dansului contemporan în orașele mici și în comune (DansNomad în mai-iunie
) și va participa la festivalurile de artele spectacolului Impuls și FAPT.


Mihai Brezeanu: Care sunt așteptările pe care le aveți de la evenimentul Timișoara - Capitală Europeană a Culturii, atât în calitate de reprezentant al unei instituții culturale importante a orașului, cât și ca cetățean al urbei?
Lavinia Urcan: Suntem curioși să vedem ce surprize ne rezervă 2023. Anul acesta este foarte important pentru orașul nostru care va fi inundat de evenimente culturale din toate domeniile artistice, așa că ne-ar ajuta enorm ca publicul să ne fie alături prin participarea la evenimente și prin promovarea eforturilor operatorilor culturali și ale artiștilor care vor lumina orașul.

M.B.: Conform Programului Cultural 2023, publicat pe site-ul oficial al Capitaleia (timisoara2023.eu/momente-importante/), în lunile mai și iunie, Unfold Motion va prezenta spectacolul DansNomad. Despre ce va fi vorba? Unde și câte reprezentații vor avea loc?
L.U.: Proiectul DansNomad dorește să contribuie la creșterea vizibilității dansului contemporan și formarea de public nou în rândul comunităților din localitățile mici. Întrucât artiștii își focusează activitatea cu precădere pe orașele mari, potente financiar, oferta culturală din peisajul orașelor mici și al comunelor nu reușește să absoarbă produsele artistice ale orașelor-reședință de județ, care au capacitatea de a fi nuclee culturale. Cu atât mai mult dansul contemporan nu reușește să pătrundă ca formă de artă performativă în viața culturală a localităților vizate. DansNomad constituie un context pentru ca artiștii care activează în orașe mari, precum Timișoara și București, să își îndrepte inițiativele și către comunitățile mici, reușind astfel, într-o măsură sau alta, să producă întâlnirea între dans și comunitățile mici.
Între 8 mai și 3 iunie 2023, în Lugoj, Jimbolia (România) - Kikinda (Serbia) și Dumbrăvița, o echipă de 12 artiști (un coregraf-coordonator, 7 performeri-actori si dansatori, 2 muzicieni, un artist foto și unul video), vor alcătui o echipă "nomadă" și vor desfășura diferite activități și evenimente culturale.

M.B.: Pentru octombrie-noiembrie, este prevăzută o nouă ediție a stagiunii de dans contemporan DINAM. Care va fi structura stagiunii și evenimente majore va programa?
L.U.: Stagiunea DINAM se va derula în perioada 6 octombrie - 24 noiembrie 2023 și va însuma 9 spectacole de dans (3 internaționale, 4 naționale și 2 premiere Unfold Motion), 9 sesiuni de Q&A, 9 ateliere Meet the artist / Sharing practices și 3 proiecții de film de dans. Companiile internaționale invitate sunt trupe renumite din Spania, Franța și Malta. Evenimentul va avea loc la Casa Tineretului, Cinema Victoria și în sala Studio Uțu Strugari din cadrul Teatrului Național din Timișoara.

M.B.: Ce alte premiere și proiecte are programate Unfold Motion pentru 2023?
L.U.: Pe lângă cele două premiere care vor avea loc în cadrul DINAM, Unfold Motion va fi partener artistic și de implementare în alte câteva programe culturale:
Școala de vară de dans contemporan Cadre și Forme, ediția a 5-a, realizată de Asociația Noi Re-Creăm și de Unfold Motion, în perioada 25 iunie - 1 septembrie 2023, la Casa Tineretului și în Piața Sf. Gheorghe
Un spectacol de dans contemporan și circ, realizat împreună cu Le Plus Petit Cirque Du Monde din Franța, în cadrul festivalului de artele spectacolului Impuls Festival, organizat de Institutul Francez de la Timișoara în lunile iunie-iulie 2023, în Piața Traian
Trilogia de teatru imersiv Orașul Paralel, produsă de Asociația Culturală Diogene, în regia Anei Mărgineanu și pe textele lui Peca Ștean, care se va desfășura în cartierele istorice ale orașului: Fabric (în februarie - noiembrie 2023), Iosefin (aprilie - august 2023) și Elisabetin (iunie - noiembrie 2023).
Festivalul artelor spectacolului FAPT 2023, organizat de Centrul Cultural German Timișoara.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus