ianuarie 2023
Timișoara 2023
În 2023, Timișoara este, alături de orașul grec Elefsina și de cel maghiar Veszprém, Capitală Europeană a Culturii. LiterNet.ro vă propune o prezentare a celor mai importante evenimente care vor fi organizate cu această ocazie printr-o serie de interviuri cu jucători culturali importanți ai orașului.

Emil Biebel este unul din numele majore ale vieții muzicale a Timișoarei. În anii '90, el a deschis magazinul Rocka Rolla, inundând piața locală cu muzici dintre cele mai variate și valoroase. Din 2014, există Viniloteca (Str General Berthelot 6), locul unde Emil vă așteaptă zilnic la un disc dintre cele care nu se prea găsesc prin alte părți ale României (versiune online: https
://viniloteca.shop/), o cafă, o bere artizanală și o vorbă. Deopotrivă impresar, curator muzical și organizator de concerte, Emil coordonează, începând din 2022, antologia de viniluri Lost Tapes TM - muzica pierdută și regăsită a anilor '90. Pentru 2023, Emil Biebel pregătește un triplu concert de rock & blues italo-sârbo-român (pe 4 februarie 2023, la Casa Tineretului), un nou vinil din colecția Lost Tapes și unul din repertoriul Implant pentru Refuz.


Mihai Brezeanu: Care sunt așteptările pe care le ai de la evenimentul Timișoara - Capitală Europeană a Culturii, atât în calitate de reprezentant al unei instituții culturale importante a orașului, cât și ca cetățean al urbei?
Emil Biebel: Așteptările mele sunt cele ale unui cetățean normal neimplicat în procesul asta și cele ale unui antreprenor (e adevărat, un antreprenor în domeniul culturii, dar, precizez, al culturii alternative, care e în permanent "război" cu cultura mare - a se citi mâncătoare de fonduri comunitare, nu întotdeauna pe drept) care se așteaptă ca o parte din banii investiți să se întoarcă în oraș datorită unui aflux mai mare de turiști. Dar, divaghez acum. Nu am așteptări de la oficialități, mă aștept însă ca "actorii" implicați să realizeze o emulație (care până acum nu există) care sa atragă artiști, turiști sau gură-cască, cât mai mulți din afara orașului. De asemenea, îmi doresc ca evenimentele și festivalurile sa rămână în Timișoara mulți ani de aici încolo.

M.B.: În cadrul documentarului Swamp City (realizat de Bogdan Puslenghea și Ovidiu Zimcea și lansat pe ecrane în 2021), povestești despre cariera ta de manager de trupe (de pildă, Implant pentru Refuz) și organizator de concerte. Mai ești activ în aceste domenii? Ce evenimente pregătești pentru 2023?
E.B.: Unul singur. Un concert la Casa Tineretului, pe 4 februarie 2023, cu trei trupe de Blues Rock: una din Italia, Big Man James, și două formate din artiști din Serbia și România. E de vorba Axix și Phunk Smugglers. Acest concert înseamnă pentru mine și retragerea din genul ăsta de activitate. Îmi propun ca pe viitor să mă concentrez pe alte proiecte, mai smooth, nu atât de încărcate de stres și adrenalină, dar la fel de fascinante.

M.B.: Viniloteca e unul dintre popasurile obligatorii pentru un turist ajuns în Timișoara. Cu ocazia Capitalei Europene a Culturii, ce proiecte vor porni din / vor fi găzduite de faimoasa locantă de plăci, cafe, oameni și povești mișto?
E.B.: Cu condiția să existe turiști! Vom avea câteva chestii mai intime, împreuna cu Psihodrom Records, un label ce propune muzica electronică, unde unul din curatori e Tavi Horvath, aka Vita de la Implant pentru Refuz (IPR) și Blazzaj. În plus, plănuim câteva lansări de discuri și "serate acustice". De asemenea, va mai apărea cel puțin un volum din antologia Lost Tapes și vom edita pe vinil albumul SubRadar al celor de la IPR. Și mai avem încă alte câteva chestii pe "țeavă". Majoritatea acestor activități vor fi din bani privați. Contextul Capitală Culturală e doar o întâmplare care poate ne va ajuta.

M.B.: Ce recomandări (nu doar) muzicale ai face celor care se gândesc să vină anul acesta la Timișoara din motive culturale?
E.B.: Evenimente vor fi multe și cam unul peste altul (vezi programul oficial - timisoara2023.eu/momente-importante/). Eu însă spun altceva: să vizitezi Timișoara e deja un eveniment, fie doar și pentru "aerul" de aici, și sunt sigur că vom avea ce oferi, de aceea nu vreau să nominalizez neapărat ceva sau pe cineva.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus