ianuarie 2023
Timișoara 2023
În 2023, Timișoara este, alături de orașul grec Elefsina și de cel maghiar Veszprém, Capitală Europeană a Culturii. LiterNet.ro vă propune o prezentare a celor mai importante evenimente care vor fi organizate cu această ocazie printr-o serie de interviuri cu jucători culturali importanți ai orașului.
Al 5-lea interviu din serie este oferit de Cristina Băldău și privește activitatea teatrului independent Basca (Str. Ion Mihalache 2, lângă Piața Traian din cartierul Fabric
). Timișoreancă din 2015, Cristina a lucrat ca librar, a colaborat cu diverse ONG-uri și asociații din domeniul cultural (active în zone precum teatru, muzică experimentală, intervenții arhitecturale urbane) și, din 2022, s-a alăturat teatrului înființat în 2017 de actrița Ana-Maria Ursu și de dramaturgul Andrei Ursu.

Cristina Băldău (foto: Dana Moica)

Mihai Brezeanu: Care sunt așteptările pe care le aveți de la evenimentul Timișoara - Capitală Europeană a Culturii, atât în calitate de reprezentant al unei instituții culturale importante a orașului, cât și ca cetățean al urbei?
Cristina Băldău: Am devenit un om care preferă să nu mai aibă așteptări, care, la fel ca un copil, vrea să fie surprins, să se entuziasmeze. Ceea ce cred, în schimb, opinie diferită de cea a unei așteptări, este că Timișoara - Capitală Europeană a Culturii are anul acesta posibilitatea de a deveni vizibilă, prietenoasă și dornică de a lega nenumărate conexiuni culturale internaționale nu doar naționale. Este anul în care trebuie să-și demonstreze sieși, prin oamenii pe care îi are, bineînțeles, că poate deveni un oraș care, și după trecerea acestei rafale culturale, se poate întreține și educa pentru proiecte de lungă durată.

Ca reprezentant al unei instituții culturale, Teatrul Basca, așteptările există. Sau, poate nu zic bine că există, mai degrabă se modelează, pentru că ideile într-o echipă nu pot să nu cuprindă și așteptări. Ca individ separat, poate pare că mă repet, poți să speri la o Timișoară mai curată, mai puțin poluată, cu evenimente culturale de calitate, poți să-ți dorești lucruri bune care să te satisfacă ca individ, dar, în cadrul unei echipe, toate aceste lucruri se transformă în nevoi, în dorințe care să pună în valoare identitatea proiectului pentru care lucrezi și pentru care așteptările sunt, de cele mai multe ori, prezente.

Așteptările noastre sunt, pe deoparte, mici. Ne așteptăm la o prezență mai mare a publicului la spectacolele noastre, la colaborări cât mai fructuoase și de lungă durată, la proiecte creative și care să ne reprezinte. Apoi, vin așteptările mai puțin mici. Așteptările noastre ca echipă care vrea ca spectacolele lor să se joace și în afara Timișoarei, să participe la festivaluri mari de teatru din care să aducă acasă experiențe, idei noi, creativitate. Apoi, ne dorim, poate cea mai mare așteptare, să învățăm și să (ne) educăm societatea prin spectacolele pe care le jucăm, să înțelegem oamenii cu nevoi diferite din jurul nostru. Să avem posibilități mai mari de a îi include la orice spectacol din oraș, să îi integrăm oferindu-le și lor acces.

M.B.: Conform Programului Cultural 2023, publicat pe site-ul oficial al Capitalei (timisoara2023.eu/momente-importante/), între 31 martie și 27 mai 2023, compania germană de teatru Rimini Protokoll și Teatrul Basca vor prezenta spectacolul Cargo X Timișoara. Despre ce va fi vorba? Unde și cu ce frecvență vor avea loc reprezentațiile?
C.B.: Compania de teatru Rimini Protokoll va fi, cred eu, doar unul din numele mari și aparte pe care Timișoara le va aduce anul acesta. Pentru noi este o onoare să avem posibilitatea de a fi parte din acest proiect. Spectacolul este o experiență înainte de toate. Și spun asta pentru că spectacolul aduce cu sine o încărcătură birocratică pe care nu am mai experimentat-o, dar și o provocare pe care abia așteptăm să o punem în practică. Mai mult, va fi o experiență și pentru locuitorii timișoreni, turiști, bătrâni, copii.

Încă nu aș putea să spun precis despre ce va fi vorba pentru că este un spectacol care încă se construiește. Imaginați-vă un tir, un camion, în care spectatorii vor fi martorii unui traseu documentar. Un road performance în care orașul Timișoara va deveni scena, un road movie prin reversul unei economii globalizate. Camionul va deveni un observator, un binoclu, un microscop. Publicul va fi transportat timp de două ore între benzinării, rampe industriale de încărcare și alte puncte fierbinți ale globalizării, sincronizate în direct cu o partitură compusă pentru peisajul din afara ferestrei. Pe drum, biografiile șoferilor de camion vor fi transmise publicului din camion.

În total, vor fi 20 de reprezentații ale spectacolului, încă lucrăm la programul detaliat al acestora.

M.B.: Ce alte premiere și proiecte mai are Teatrul Basca pentru 2023?
C.B.: Începem anul în forță. Pe 19 februarie, vom avea premiera cu Zambara Kabarett, spectacol care abordează teme legate de abuz, sisteme de control, identitatea de gen, probleme sociale și existențiale într-un context urban. Totul pe muzica celor de la Blazzaj. Va fi mai mult decât un spectacol! Cred ca teatrul trebuie să fie motorul ce declanșează experiențe, deci și Zambara Kabarett va fi experiență.

Apoi, în primăvară, vom lucra cu cei de la Rimini Protokoll, pe timpul verii sperăm să ne bucurăm de turnee, festivaluri și repetiții, iar lunile de toamnă, septembrie - noiembrie, vom organiza festivalul i n: v z b l, ale cărui spectacole vor fi găzduite în mare parte de sala noastră din Piața Traian.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus