ianuarie 2023
Timișoara 2023
În 2023, Timișoara este, alături de orașul grec Elefsina și de cel maghiar Veszprém, Capitală Europeană a Culturii. LiterNet.ro vă propune o prezentare a celor mai importante evenimente care vor fi organizate cu această ocazie printr-o serie de interviuri cu jucători culturali importanți ai orașului.
Al 6-lea interviu din seria este oferit de Andrea Wolfer, coordonatoarea serviciului Dramaturgie și Organizare Spectacole din cadrul Teatrului German de Stat Timișoara (TGST) și selecționeră a Festivalului European de Teatru Eurothalia, a cărui a 9-a ediție va fi organizată de TGST în perioada 20-30 septembrie. Tot în 2023, TGST va găzdui Festivalul Internațional de Teatru de Tineret de limbă germană, evenimentul teatral site specific interactiv
Femei dunărene și mai multe premiere realizate de regizori și coregrafi importanți: Pascal Rambert, Yuri Kordonsky, Niky Wolcz, Irisz Kovacs, Kristóf Szabó.


Mihai Brezeanu: Care sunt așteptările pe care le aveți de la acest eveniment, atât în calitate de reprezentant al unei instituții culturale importante a orașului, cât și ca cetățean al urbei?
Andrea Wolfer: Așteptările noastre sunt destul de mari, mai ales că Teatrul German face parte din angrenajul programului cultural al anului 2023. Prin urmare, toate eforturile noastre, ca instituție, se îndreaptă către susținerea, prin evenimente de calitate, prin premiere de înaltă ținută, montate de regizori cu activitate națională și internațională, de renume, dar și prin festivalul nostru de teatru european, Eurothalia, a acestui titlu binemeritat pentru Timișoara.
Așteptările mele, cetățean al urbei, sunt ca, după anul 2023, la predarea titlului de Capitală Europeană a Culturii, timișorenii să considere evenimentul și desfășurarea culturală ca pe ceva firesc, parte din traseul timpului lor liber, adică să se creeze o forță motrice în comunitate care să mobilizeze orașul în direcția consumului cultural pentru următoarele decenii.

M.B.: Conform Programului Cultural 2023, publicat pe site-ul oficial al Capitalei (timisoara2023.eu/momente-importante/), în iunie 2023 va avea loc premiera spectacolului Femei dunărene. Ce ne spuneți despre acest spectacol și de ce l-ați ales pentru a fi parte din programului Capitalei?
A.W.: Inspirați de cartea Danube Women Stories Book (n.r. editori: Sabine Geller, Christiana Weidel, Belinda Schmalekow; cartea spune poveștile a 64 de femei din 8 orașe dunărene: Ulm, Regensburg, Linz, Viena, Budapesta, Vukovar, Novi Sad și Timișoara; mai multe info, aici women.danube-stories.eu/book/), dorim să descoperim femeile care au influențat regiunea Dunării de-a lungul secolelor. Și odată cu ea și viețile noastre. Nenumărate femei din diferite locuri au luptat pentru aceleași cauze și au găsit o voce comună, în ciuda faptului că fiecare vorbea altă limbă. Diferențele făcute de aceste femei s-au propagat de-a lungul cursului Dunării și au adus schimbări în întregul spațiu central-european.
La fel cum Dunărea se varsă în Marea Neagră după ce a traversat 10 țări, poveștile femeilor dunărene din cele 6 țări (n.r. Germania, Austria, Ungaria, Croația, Serbia, România) își vor găsi o cale către Capitala Culturală 2023, Timișoara, unde angajamentul și realizările lor vor fi recunoscute și apreciate. Vocea lor comună reflectă felul în care realitățile multiculturale ale zonei au generat, de-a lungul anilor, o voce comună care a vorbit generațiilor ulterioare despre progres, toleranță, bunăstare, statornicie.
Evenimentul teatral site specific interactiv Femei dunărene se va desfășura în spațiul public și în foaierul Teatrului German, alături de expoziția Danube Women Stories, împletindu-se astfel cu prezentul orașului. Participanții vor descoperi spațiul și poveștile istorice feminine pe care le ascunde acest oraș divers. Centrul Timișoarei, monumentele sale istorice și locațiile în care se vor desfășura evenimentele vor deveni scena pentru aceste perspective dintre cele mai diverse. Biografiile personalităților istorice și contemporane ale femeilor dunărene sunt legate de istoria arhitecturii orașului. Prin această conexiune, un tur văzut prin ochii personalității istorice va capătă o dimensiune complet inedită.

M.B.: Tot anul acesta veți organiza a 9-a ediție a Festivalului European de Teatru Eurothalia. Care este perioada exactă când va avea loc festivalul și care sunt principalele evenimente pe care le va include?
A.W.: Perioada de desfășurare este 20-30 septembrie 2023. La fel ca și la celelalte opt ediții, și cea de-a noua va cuprinde o selecție de spectacole și evenimente conexe, relevante pentru marile teme ale anului 2023, produse de unele dintre cele mai importante teatre și artiști din Europa.
Misiunea festivalului Eurothalia este explorarea tendințelor inovatoare, europene, din artele spectacolului. Vor fi prezentate la Timișoara forme teatrale diverse precum: dramaturgie contemporană sau texte clasice montate într-un stil contemporan, teatru documentar sau teatru cu mize socio-politice, teatru de animație sau teatru de marionete, formate teatrale inovatoare exprimate prin intermediul noilor media și a elementelor performative. Astfel, prin diversificarea comunicării artistice, festivalul va explora dimensiunile inovatoare ale limbajului teatral.
Programul festivalului își propune să confrunte publicul cu viziuni intergeneraționale ale lumii, cu dinamica relațională, cu sentimentul de neliniște care vine odată cu abordările creative și artistice, cu fapte și voci istorice și cu rolul pe care acestea îl joacă folosind puterea emancipatoare a teatrului.
Ediția acestui an dorește să exploreze diferitele perspective de apreciere și abordare a formatelor teatrale și a poveștilor intermediate de teatru, cu intenția de a re-imagina lumea înconjurătoare prin filtrul viu al teatrului.

M.B.: Ce alte premiere și alte evenimente speciale are programate Teatrul German de Stat Timișoara pentru acest an festiv?
A.W.: Anul 2023 a început cu o premieră, TSCHICK. De ce am furat mașina, regia Irisz Kovacs, o adaptare de Robert Koall după faimosul roman pentru adolescenți semnat de Wolfgang Herrndorf.
Pe 17 februarie, odată cu deschiderea oficială a Capitalei Europene a Culturii, vom prezenta spectacolul 1989. Cifre, despre rezistența culturală, anticomunistă din Timișoara, o coproducție cu Teatrul Național Radiofonic, care va fi jucată pe scena noastră și transmisă live de Radio România Cultural. Pe 4 martie, va avea loc premiera spectacolului Visul unei nopți de vară, regia Kristóf Szabó, după textul lui William Shakespeare. În luna aprilie vom produce spectacolul Lisistrata de Aristofan, în regia lui Niky Wolcz.
De asemenea, aprilie va fi dedicată teatrului de tineret și tinerilor care sunt pasionați de arta teatrală, urmând să aibă Weekend-ul de teatru NiL (n.r. weekend-ul când toate trupele de teatru ale Liceului Teoretic de limbă germană Nikolaus Lenau din Timișoara vor juca pe scena TGST) și Festivalului Internațional de Teatru de Tineret de limbă germană, evenimente deja tradiționale în programul Teatrului German.
În luna mai vom readuce în repertoriul teatrului producția Ținuturile joase, pe textul Herthei Müller, un spectacol despre temerile și conflictele din copilărie, în regia aceluiași Niky Wolcz. Vara va sosi cu două montări noi: Dragonul, de Evgheni Schwarz, regia Yuri Kordonsky, și Teatrul, o colaborare cu Institutul Francez, care îl va aduce la Timișoara pe faimosul regizor Pascal Rambert.
În fine, toamna lui 2023 va consemna a 9-a ediție a Festivalului European de Teatru Eurothalia, care va aduce la Timișoara trupe, regizori și teatre de pe tot cuprinsul Europei. După cum puteți vedea, anul acesta este unul extrem de bogat pentru Teatrul German.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus