noiembrie 2022
Reactor de creație și experiment anunță lansarea proiectului Fágáș. Perspective multiculturale - consolidarea antreprenoriatului cultural din Cluj-Napoca în context interetnic româno-maghiar, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul Consolidarea antreprenoriatului cultural și dezvoltarea audienței și a publicului (sesiunea 3).

Proiectul are o valoare nerambursabilă de 983.475,20 lei (198.758,15  euro), se desfășoară în perioada noiembrie 2022 - februarie 2024 și vizează desegregarea publicului de teatru clujean printr-un program comun de evenimente a două teatre independente: Reactor de creație și experiment și Váróterem  Projekt. Un schimb de spectacole între cele două organizații și o comunicare bilingvă vor reprezenta un prim pas în creșterea accesului la cultură al locuitorilor Clujului, vorbitori de limba română și maghiară, în dezvoltarea acestui public și în promovarea diversității culturale.

Două coproducții bilingve vor sonda din multiple perspective tema conviețuirii multiculturale, implicând publicul clujean în documentare, pentru a oferi o imagine loială și percutantă a comunităților clujene și a ajuta la o cunoaștere și comunicare reciprocă. Colaborarea dintre cele două teatre va fi de asemenea un bun prilej de explorare a unor teme și instrumente noi de expresie artistică, dezvoltând sectorul cultural local în direcții inovatoare. Prima coproducție îl va avea ca regizor pe Ovidiu Caița, iar cea de-a doua pe Martin Boross (Ungaria).

Dezvoltarea profesională a artiștilor și administratorilor celor două teatre se va realiza și prin parteneriatul cu Para Film & Teater, organizație din Norvegia care va intermedia desfășurarea a două workshopuri de dezvoltare artistică și a două workshopuri de dezvoltare managerială. Workshop-urile vor viza alte modalități de sustenablitate a acestui demers comun, metode și instrumente de comunicare cu un public multicultural, gândirea de produse culturale pentru acest public, precum și moduri de abordare a temei conviețuirii interetnice în cadrul unor procese artistice și tehnici de lucru în echipe bilingve.

***
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea ațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus