februarie 2023
Timișoara 2023
În premieră în România, un post de radio dedică un program de 24 de ore unui oraș.

 Pe 17 februarie 2023, în ziua deschiderii oficiale a anului Timișoara, Capitală Europeană a Culturii, Radio România Cultural dedică Timișoarei un program exclusiv întreaga zi.
Întregul conținut al Radio România Cultural din 17 februarie 2023 va fi adaptat, pentru a reflecta actualitatea și trecutul unui oraș legendar care a dat României personalități și evenimente cu adevărat unice de-a lungul anilor.

Câteva dintre cele mai cunoscute emisiuni ale Radio România Cultural se transformă în "Timișoara Vorbește", "Născut în Timișoara", "Arte frumoase în Timișoara" sau "GPS Timișorean".

Publicul Radio România Cultural va putea asculta documentare și interviuri despre istoria multiculturală a orașului Timișoara și a Banatului, despre viața socială sau despre starea infrastructurii culturale. Nu vor fi uitate viața universitară și aspectele legate de primirea oaspeților așteptați în număr mare: gastronomie și turism.

Acestor reportaje și documentare li se adaugă interviurile live despre programul la zi al Capitalei Culturale Europene și despre agenda următoarelor luni.
Muzica timișoreană, muzicienii, peisajul ei sonor din timpuri trecute sau de acum, vor acompania, de asemenea, ascultătorii, pe tot parcursul zilei.

Proiectul editorial 24 de ore la Timișoara este coordonat de Matei Martin, jurnalist al Radio România Cultural, și beneficiază de suportul Radio Timișoara.

Un eveniment special este organizat la Teatrul German din Timișoara, de unde Radio România Cultural transmite în direct, pe 17 februarie 2023, începând cu ora 19.30, o premieră absolută de teatru în concert, un spectacol sonor cu public, care revizitează forma primelor spectacole de teatru radiofonic cu public, într-o versiune contemporană: 1989. CIFRE. Regia și scenariul original îi aparțin Ilincăi Stihi, de la Teatrul Național Radiofonic, regizoare multipremiată internațional. Subiectul piesei pune în valoare contribuția rezistenței culturale timișorene la declanșarea Revoluției române din 1989. Compozitor și sound designer Tom Brânduș.

Organizatorii evenimentului, Teatrul German de Stat Timișoara, Radio România Cultural și Teatrul Național Radiofonic vă invită să descoperiți etapele producției unui spectacol de teatru radiofonic, purtați de forța evocatoare a sunetului, alături de actori, la o reprezentație unică transmisă în direct în toată țara și on-line pe www.radioromaniacultural.ro.

Subiectul scenariului original 1989. CIFRE, semnat de regizoarea Ilinca Stihi, valorifică contribuția rezistenței culturale timișorene la declanșarea Revoluției române din 1989. Acesta include inserturi din opera poetică a lui Georg Trakl, unul dintre reprezentații de seamă ai expresionismului austriac, pentru motivul recurent al morților tăcuți ca exponenți simbolici ai victimelor Revoluției.

Firul narativ principal al spectacolului spune povestea unui grup de tineri rockeri care, printr-un concurs de împrejurări, vor incita la reacție împotriva acțiunilor securității asupra susținătorilor pastorului Tőkés. Aceștia oferă contextul pentru a restitui spiritul de libertate pe care orașul l-a apărat și inspirat prin mișcarea rock a deceniului pre-revoluționar. Multiple straturi sonore documentare și de arhivă, dar și mărturii din prezent, ale unor oameni aparținând mai multor medii sociale, implicați în evenimentele din 15-22 decembrie 1989, restituie o semnificativă istorie sonoră timișoreană, neconsemnată până astăzi. La etapa de documentare pentru scrierea scenariului au contribuit și actrițele Teatrului German de Stat Timișoara Ida Jarcsek-Gaza, Tatiana Sessler-Toami și Simona Vintilă.

Radio România Cultural, Teatrul Național Radiofonic și Teatrul German de Stat Timișoara oferă spectatorilor un spectacol care se adresează atât publicului multicultural local, cât și ascultătorilor Radio România Cultural din țară și diaspora, fiind difuzat pe frecvențele din toată țara și online pe www.radioromaniacultural.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus