În 2022, regizorul belgian a avut din nou un succes răsunător cu cel de-al doilea film al său. Close / Aproape a câștigat Marele Premiu al Juriului la Cannes și a fost nominalizat la premiile Oscar 2023 pentru cel mai bun film străin.
Titlul spune multe despre subiectul filmului și abordează din nou teme care par să îl preocupe foarte tare pe Lukas Dhont: adolescența și felul în care ne raportăm la corpul nostru și la propria sexualitate; mai exact clișeele pe care ni le impune societatea referitor la asta. Dacă ești prea apropiat de cineva, lumea te judecă, îți pune etichete. Iar asta te poate răni. Se întâmplă și când suntem adulți, dar mai ales când suntem încă foarte tineri și abia dacă începem să înțelegem normele sociale.
Léo și Rémi au 13 ani și sunt de nedespărțit. La fel face oricine cu cel mai bun prieten la vârsta lor: se joacă împreună, petrec timp împreună, își arată afecțiunea. Există însă un pericol real ca prietenia și apropierea să se transforme în alt fel de relație? Lukas Dhont nu o spune direct, dar sugerează cu multă subtilitate. Și ne arată mai ales felul în care ne judecă cei din jur.
Close e un film delicat despre subiecte sensibile. Despre prietenie și acceptare, despre respingere și traumă. Se întâmplă ceva la mijlocul peliculei, care rupe povestea în două. Dacă la 13 ani încă nu ai maturitatea de a te cunoaște și înțelege, ceea ce deja este destul de confuz și dureros, în partea a doua din Close vedem un fel de studiu al suferinței pe care o resimte un copil atunci când își pierde cel mai bun prieten. Impresionant joacă cei doi actori din rolurile principale, pe Eden Dambrine, distribuit în rolul lui Léo, regizorul spune că l-a văzut într-un tren și i-a atras atenția prin naturalețea cu care interacționa cu cei din jur. Imaginea este și ea emoționant de frumoasă, așa că merită să vedeți la ecran mare Close, care rulează în primele luni din 2023 în cinematografele de la noi.