februarie 2023
Timișoara 2023
În 2023, Timișoara este, alături de orașul grec Elefsina și de cel maghiar Veszprém, Capitală Europeană a Culturii. LiterNet.ro vă propune o prezentare a celor mai importante evenimente care vor fi organizate cu această ocazie printr-o serie de interviuri cu jucători culturali importanți ai orașului.

În cele ce urmează, Laurențiu Pleșa, managerul Teatrului pentru Copii și Tineret Merlin Timișoara, povestește despre planurile pe 2023 ale teatrului din cartierul Iosefin (Bd Carol, 3).



Mihai Brezeanu: Care sunt așteptările pe care le aveți de la acest evenimentul Timișoara - Capitală Europeană a Culturii, atât în calitate de reprezentant al unei instituții culturale importante a orașului, cât și ca cetățean al urbei?
Laurențiu Pleșa: Mă aștept ca actanții culturali să colaboreze mai bine. Să încerce, în măsura în care se poate, să nu pună spectatorul în postura de a fi nevoit să aleagă un eveniment cultural, în detrimentul altuia. Sper ca Teatrul Merlin și celelalte instituții de spectacole să ajungă să fie cunoscute de un public mai larg, cu atât mai mult cu cât anul acesta se vor desfășura mult mai multe evenimente în aer liber, care vor facilita și accesul acelui segment de public neobișnuit cu artele spectacolului.

M.B.: Ce premiere pregătiți pentru acest an special?
L.P.: Intenția, în acest an special, este îndreptată mai mult înspre a aduce în Timișoara cât mai multe spectacole invitate, ale colaboratorilor noștri din țară și străinătate. De asemenea, pe lângă refacerea unor spectacole mai vechi, cu mare succes la public, avem în plan și două premiere. Este vorba despre două spectacole nonverbale, unul care tratează problemele actuale ale noii generații, iar celălalt care are ca personaj principal însuși orașul nostru - Timișoara.

M.B.: La toamnă, tradiționalul festivalul "Sub bagheta lui Merlin". Care e perioada exactă în care se va desfășura festivalul și care vor fi punctele de atracție?
L.P.: În perioada 1-8 octombrie 2023, vom organiza a VIII-a ediție a Festivalului Internațional de Animație "Sub bagheta lui Merlin" Timișoara, ocazie cu care vom prezenta publicului din Timișoara în jur de 30 de spectacole de teatru ale trupelor din țară și străinătate.

M.B.: La ce alte întâmplări din cadrul Timișoara - Capitală Europeană a Culturii va participa Merlin?
L.P.: În BIDBOOK - Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, Teatrul Merlin este prezent cu festivalul mai-sus amintit. Pe lângă acesta, vom avea, pe tot parcursul anului, participări la festivaluri consacrate în oraș (Plai, Codru), la evenimente organizate de Primăria Municipiului Timișoara - prin Centrul de proiecte sau Casa de Cultură, la evenimente organizate de Consiliul Județean Timiș (Parcul Primăverii, Ziua Județului, Parcul Crăciunului) și, totodată, vom organiza un festival în aer liber.

M.B.: Dacă vom face un nou interviu în ianuarie 2024, ce credeți că veți spune despre cum a fost Timișoara - Capitală Europeană a Culturii?
L.P.: Cred că va fi fost un an extraordinar pentru noi, timișorenii și musafirii noștri ce ne vor fi vizitat pe parcursul întregului an 2023.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus