februarie 2023
Timișoara 2023
Mâine seară. Vineri, 24 februarie 2023. Un an de la izbucnirea războiului din Ucraina. 6 seara, Cinema Victoria din Piața Bălcescu a Timișoarei. When Borders Get Indistinct. Documentar de Mircea Sorin Albuțiu, în premieră absolută. Film realizat în cadrul proiectului Cămine în mișcare / Moving fireplaces (camineinmiscare.ro/), implementat de Asociația Prin Banat (prinbanat.ong/) în cadrul Programului Cultural Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii.

Mâine seară. Vineri, 24 februarie 2023. 7 seara, Scârț Loc Lejer (Str. Arhitect Laszlo Sezekely 1), la 290 de metri de Cinema Victoria. Trupa Auăleu prezintă spectacolul Ferma.

***
When Borders Get Indistinct. În primele cadre, membrii Auăleu descarcă dintr-o dubă albă și instalează pe o scenă instrumentele și elementele de decor. În ultimul cadru, Christine Cizmaș ne invită să privim încărcarea instrumentelor și elementelor în dubă. Cu cateva secunde mai devreme, Ovidiu Mihăiță bate ultimele tobe și trage ultima cântare din Miorița, spectacol Auăleu jucat la Vršac / Vârșeț. Trupă din Banatul românesc în turneu în Banatul sârbesc cu un spectacol pe text / vers din întreg spațiul balcanic (Miorița by Auăleu se bazează pe o versiune de baladă semnificativ diferită ce cea din manualele noastre).

When Borders Get Indistinct. În prima jumătate, povești cu oameni care au plecat / au rămas / au revenit. În comunism, în post-comunism, în capitalism. În Banat. Gârnic (sat de cehi în Caraș-Severin), Uzdin (sat de români în Voivodina), Carașova (sat de croați în Caraș-Severin), Secu (sat alipit Reșitei, în zona Semenicului și a pemilor săi), Moldova Veche, Eibenthal (sat de cehi în Mehedinți), Covăcița / Kovacica (oraș din Voivodina cu puternică minoritate sârbească), Șușca (sat românesc cu puternică minoritate sârbă).

When Borders Get Indistinct. În a doua jumătate, povești cu oameni care au plecat / au rămas / au revenit. În Ucraina. În anul care a trecut. Kyiv, Odessa, Bucha, Irpin. În cazul refugiaților, Timișoara.


O oră de film. Câteva zeci de oameni vorbind camerei. Povești de acum 40-50 de ani. Povești de acum 15-20 de ani. Povești de acum. Oameni fugind spre libertate. Oameni fugind de sărăcie. Oameni fugind de război. Oameni visând să se întoarcă. Oameni întorcându-se. Acasă. Acasă?

Majoritari. Minoritari. Vecini. Dușmani. Români trăind în România. Cehi trăind în România. Români trăind în Serbia. Ucraineni trăind în România. De când se știu. De câteva luni. De voie. De nevoie.

Familii trăind de generații într-un sat, vorbind o limbă, alături de alte familii trăind de generați în același sat, vorbind altă limbă. În pace. Soldați de o limbă invadând o țară vecină de limbă vecină. Război cu sute de mii de victime. Oameni plecând pe cont propriu în Vestul liber și îmbelșugat. Destine individuale. Toate combinațiile astea (și multe altele) în câteva decenii și câteva zeci de mii de kilometri pătrați.

Cu o impresionantă carieră de fotograf și câteva filme documentare independente în portofoliu, Mircea Albuțiu cartografiază în When Borders Get Indistinct, a cărui regie și imagine le semnează, segmente de geografie și de istorie. O seamă de anonimi, de mărunte destine creionează o lume, câteva epoci, o mână de dealuri, de munți, de orașe, de sate, de șosele.

Montajul (Alexandra Băbău) lucrează cu precădere cu secvențe-portret și secvențe în mișcare. Oameni vorbind, cuvintele desenând istoria. Mașini rulând, geografia compusă din perspectiva celui care privește prin parbriz.

Copertele filmului aparțin artiștilor (prin definiție, mereu în mișcare, rătăcitori dintr-un loc în altul) și Mioriței (cea care vorbește, indiferent de versiune, de destinul omului și de relația sa cu semenii). Adică, de relația dintre mine și mine și de cea dintre mine și tine. Tu, iubitul / prietenul / vecinul meu.

Noi, trăind un spațiu și un timp în continuă mișcare. Cândva, în Banatul montan, bunăoară, nimic nu se schimba cu veacurile. De-o vreme, totul se schimbă de pe o zi pe alta. Și oamenii încearcă să o ia mereu de la capăt. În alt spațiu, în alt timp. Până la următoare schimbare.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus