martie 2023
Festivalul de Film Documentar One World România, 2023
Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania revine în 2023 la București cu o selecție de 35 de filme documentare, trei retrospective, 8 evenimente de tip panel talk/workshop și o expoziție conexă.

Cea de 16-a ediție va fi organizată în două etape: în format fizic în perioada 31 martie - 9 aprilie 2023, la Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Cinema UNION, ARCUB și alte câteva spații din capitală, și în format online, în perioada 10 - 30 aprilie 2023 (selecția de filme disponibilă pe site-ul festivalului).

 Programul filmelor, biletele și abonamentele pentru proiecțiile fizice sunt disponibile pe platforma Eventbook.ro.

Tema ediției din acest an este O viață bună, articulată de către curatorii Anca Păunescu și Andrei Tănăsescu într-un program complex care contextualizează și chestionează felul în care conceptul filosofic de bine își găsește multiple portrete în cultura și societatea actuală, oscilând între satisfacția individuală imediată și bunăstarea colectivă sustenabilă. Din echipa de selecție a Festivalului OWR mai fac parte Liri Chapelan - teoretician de film, Sorana Stănescu - jurnalistă și Victor Morozov - critic de film.

"OWR este un festival unic în România, care poziționează filmul documentar ca vehicul pentru articularea unui discurs public angajat social, ce încurajează schimbări sociale, politice și de mentalitate. Ajuns la cea de-a 16-a ediție, festivalul pune împreună, an de an, producții cinematografice internaționale și locale, de o calitate artistică înaltă, care prezintă perspective noi asupra unei largi palete de probleme politice, sociale, ecologice, și, implicit, etice. Precum un caleidoscop care utilizează un set specific de forme pentru a genera de fiecare dată noi peisaje. Ediția OWR din 2023 continuă această tradiție într-un format hibrid fizic-online, cu un focus special asupra artelor vizuale (prin expoziția conexă găzduită de Rezidența 9 și retrospectiva FAV) și eticii aplicate (prin alegerea temei O viață bună și discuția publică cu filosoful Cristian Iftode), sub semnătura curatorilor Anca Păunescu și Andrei Tănăsescu.", explică Larisa Crunțeanu, director general al Festivalului.

Spotul oficial al celei de-a 16-a ediții a festivalului, regizat de Sarra Tsorakidis, surprinde în imagini puternice realitățile cotidiene ale lumii noastre, în contextul temei generale a festivalului.

Sarra Tsorakidis: "Am vrut să creez un contrast puternic între ce înseamnă "o viață bună" într-un sens individualist, profund alterat de estetica social media și realitatea socială și politica dură la nivel mondial. Cred că multe dintre preocupările noastre cotidiene nu urmăresc soluționarea problemelor acestei realități, ci iau mai degrabă forma unor obsesii egocentrice care adeseori ne pot face să ne autoamăgim cu privire la implicarea noastră socială și pot altera claritatea cu care privim lumea din jur."

Selecția de filme este împărțită în cinci secțiuni tematice care reflectă și elaborează tema programului principal: Viața bună, Răni noi, cicatrici vechi, Existând, rezistând, 24/7 și Tot ce respiră. De asemenea, festivalul va oferi publicului larg și două retrospective dedicate regizorilor Jocelyne Saab (una dintre cele mai importante regizoare de film documentar din lumea arabă); Želimir Žilnik (unul dintre cei mai provocatori regizori ai cinema-ului socio-politic, "rebelul" filmului iugoslav și post-iugoslav) și o retrospectivă dedicată împlinirii a 30 de ani de existență a Fundației Arte Vizuale.

În plus, evenimentele conexe vor include și discuții publice cu tematici diferite: "Mai avem nevoie de presă" "Muncă, migrație și gig economy", "Sunt pacient în România", "Reciclăm, pedalăm, respirăm"; un masterclass cu regizorului Želimir Žilnik întitulat "Oamenii din umbră", un program work in progress, precum și programul educațional "Juriul Liceenilor" în care 15 tineri, sub îndrumarea mentorilor Nicoleta Fotiade și Ionuț Mareș vor analiza filmele din programul OWR16 și vor oferi un premiu pentru cel mai bun film din perspectiva lor.

Filmele care vor deschide și închide festivalul sunt documentare care au reușit să cucerească festivaluri de renume internațional, prezentate pentru prima dată în România la OWR. All the Beauty and the Bloodshed / Toată frumusețea și durerea este filmul care va deschide ce-a de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania. Premiat cu Leul de Aur la Veneția și nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun lungmetraj documentar, filmul care urmărește viața celebrei artiste Nan Goldin și lupta ei pentru libertate și emancipare, regizat și produs de Laura Poitras, poate fi văzut pe 31 martie 2023, la ora 20:00 la Cinema Elvire Popesco. Biletele sunt disponibile pe Eventbook.ro.

Pe parcursul celor 10 zile ale festivalului, vor fi prezenți mai mulți regizori/regizoare, producători/producătoare și protagoniști/protagoniste ai documentarelor prezentate, astfel încât publicul va avea ocazia să participe la o sesiune Q&A la fiecare proiecție. Pentru a face accesibilă experiența de vizionare cât mai multor persoane, majoritatea filmelor vor fi proiectate de câte două ori, în zile și la ore diferite. În acest fel, toți cei interesați vor putea avea ocazia să vadă și să discute despre filmele care îi pasionează, într-un cadru prietenos și interactiv.

Ultima zi de festival va culmina cu proiecția documentarului Între Revoluții, cel mai recent film al regizorului român Vlad Petri, care a avut premiera în 2023 la Berlinale în secțiunea Forum și câștigător al Premiului FIPRESCI (Premiul Criticii Internaționale). Între Revoluții este un film construit exclusiv din arhive, care pune în oglindă viețile și destinele a două femei, colege de facultate și prietene, una din România și cealaltă din Iran.

Vom reveni curând cu detalii actualizate despre invitații speciali și participanții la Q&A, pentru fiecare dintre proiecțiile documentarelor. Astfel, veți putea fi la curent cu informații privind prezența echipelor de realizare a filmelor prezentate și veți avea ocazia să-i întâlniți personal pentru a le adresa întrebări și curiozități legate de procesul de producție și de subiectele documentarelor.
Urmați-ne pe site-ul festivalului și pe rețelele de socializare pentru cele mai noi informații și noutăți.

https://www.oneworld.ro/
https://web.facebook.com/one.world.romania
https://www.instagram.com/oneworldromania/

Lista filmelor din program împărțită pe secțiuni:

EXIST ND, REZIST ND / RESIST TO EXIST
Culegătorii de za'atar / Foragers
Soluții urbane / Urban Solutions
Țara mea imaginară / My Imaginary Country
Riotsville, USA / Riotsville, USA
Etilaat roz / The Etilaat Roz
Dosarul Noua Măreție / The New Greatness Case
Apropierea / Too Close
Noi, studenții
! / We, Students!
Katanga Nation / Katanga Nation


VIAȚA BUNĂ / GOOD LIFE
O casă din cioburi / A House Made of Splinters
Nu vă îngrijorați pentru India / Don't Worry about India
Hafreiat / Hafreiat
In Viaggio / In Viaggio
Republica tăcerii / Republic of Silence
Pocalul. Despre fii și fiice / The Chalice. Of Sons and Daughters
Fabuloasele / The Fabulous Ones
Când te vei uita la mine
? / Will You Look at Me Now?

RĂNI NOI, CICATRICI VECHI / OLD SCARS, NEW BRUISES
Frontul de est / Eastern Front
Mariupolis 2 / Mariupolis 2
Eclipsa / The Eclipse
Sindromul Hamlet / The Hamlet Syndrome
Istoria naturală a distrugerii / The Natural History of Destruction


TOT CE RESPIRĂ / ALL THAT BREATHES
Tot ce respiră / All that Breathes
Pământ în flăcări / Dry Ground Burning
Geografiile solitudinii / Geographies of Solitude
Înstrăinarea materiei / Matter Out of Place


24/7
Un spital de provincie / A Provincial Hospital
Anyox / Anyox
Xaraasi Xanne: Voci încrucișate / Xaraasi Xanne: Crossing Voices
Fabrica divină / Divine Factory
Europa Passage / Europa Passage
Iubire, moarte și mărci germane / Love, Deutschmark and Death
Iubirea nu e o portocală / Love Is Not an Orange


RETROSPECTIVE / RETROSPECTIVES

Želimir Žilnik
Zilnik 1

Micii pionieri / Little Pioneers
Șomerii / The Unemployed
Tulburările din iunie / June Turmoil
Film negru / Black Film
Tito pentru a doua oară printre sârbi / Tito Among the Serbs for the Second Time


Zilnik 2
Inventar - Strada Metz nr. 11 / Inventory
Solicitare / Request
Protecția patrimoniului /Under the Protection of the State
Regulile casei / House Orders
Rămas bun / Farewell
Execuție publică / Public Execution
Oameni la târg / Market People


Zilnik 3
Kenedi se întoarce acasă /Kenedi Goes Back Home


Zilnik 4
Capitalismul de școală veche / The Old School of Capitalism


Jocelyne Saab
Saab 1
Libanul în Criză / Lebabon in Turmoil


Saab 2
Beirut niciodată / Beirut, Never Again
Scrisoare din Beirut / Letter from Beirut
Beirut, orașul meu / Beirut, My City


Saab 3
Copții, Crucea Faraonilor / The Pharaoh's Cross
Iubirea lui Allah / The Love of Allah
Iran: Utopia în mișcare / Iran, Utopia in the Making


Saab 4
Femeile palestiniene / Palestinian Women
Ucigașa / The Woman Killer
Doamna din Saigon / The Lady of Saigon
Imaginary Postcard / Carte poștală imaginară


Fundația Arte Vizuale

FAV 1 - DOCUMENTARY / DOCUMENTAR
Marius Șopterean - Jurnalul unui păpușar de provincie / Diary of a Provincial Puppeteer, România / Romania, 1993, 24 min
Radu Muntean - Lindenfeld 1994, România / Romania, 1994, 8 min 30"
Radu Muntean - Viața e în altă parte / Life is Elsewhere, România / Romania, 1995, 12 min
Vali Hotea - Maya, România / Romania, 1995, 25 min
Mugur Vasiliu - Tonel și Vieru / Tonel and Vieru or About the Meaning of the Ballad, România / Romania, 1996, 19 min 30"
Valentin Suciu - Curtea interioară / Inner Courtyard, România / Romania, 1996, 23 min

FAV 2 - EXPERIMENTAL
FAV
- la a doua aniversare / FAV - the 2nd Anniversary, România / Romania, 1994, 4 min
Marilena Preda Sânc - Mindscape Dreaming Mind, România / Romania, 1997, 6 min
Marilena Preda Sânc - Despre bătrânețe / About Oldness, România / Romania, 1995, 11 min
Gaspar Csongor - Pot să intru cu tamponul în apă? / Can I Swim When I Am Wearing a Tampon? România / Romania, 1996, 9 min
Geta Brătescu, Alexandru Solomon - 2 x 5, România / Romania, 1993, 4 min
Nir Weiss, Marcel Scutaru - Scultura da Passegio, România / Romania, 1995, 10 min
Neil Coltofeanu, Gaspar Csongor - Primăvara / Spring, România / Romania, 1997, 3 min
Radu Igazsag, Alexandru Solomon - Strigăt în timpan / Shriek into the Eardrum, România / Romania, 1993, 27 min

FAV 3- MUSICAL / MUZICAL
FAV
- la a doua aniversare / FAV - the 2nd Anniversary, România / Romania, 1994, 4 min
Vivi Drăgan Vasile - S-a votat Codul Penal [fragmente] / The Penal Code Was Ratified [fragments], România / Romania, 1992, 16 min (from a total of / dintr-un total de 42 m
Alexandru Andrieș - Cronica unei vizite anunțate / Chronicle of a Visit Foretold, România / Romania, 1994, 3 min

***

Organizator: Asociația One World Romania
Parteneri Corporate/Corporate Partners: Kaufland, Valvis Group, Groupama, Farmacia Ardealul, BlackCab
Parteneri Instituționali/Institutional Partners: Fundația Konrad Adenauer, Programul Statul de Drept Europa de Sud Est, Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Culturii, Comisia Europeană, PMB, Institutul Cultural Român, ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București, UNHCR Agenția ONU pentru Refugiați, DACIN-SARA, Uniunea Cineaștilor din România, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Ambasada, Republicii Cehe la București, Centrul Ceh București, Ambasada, Franței în România, Institutul Francez din București, Institutul Italian de Cultură din București, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Forumul Cultural Austriac, Centrul, Cultural Palestinian "Mahmoud Darwish", Ambasada Elveției în România, Ambasada, Spaniei în România, Institutul Cervantes, Institutul Polonez din, București, Ambasada Republicii Lituania în România, Institutul Liszt, Delegația Walonnie Bruxelles, Ambasada Suediei, Arhiva Națională de Filme - Cinemateca Română, Biblioteca Metropolitană București, Recicleta, Program Viitor Plus, Rezidența 9, Kinedok, Prisma, Centrul Regional Francofon de Cercetări Avansate în Științe Sociale, Goethe Institut, Ambasada Libanului
Bilete prin/Tickets through: Eventbook.ro
Partener digital/Digital Partner: Canopy
Partener de monitorizare/Monitoring Partner:media TRUST Romania
Văzut de/Seen by: Radio Guerrilla
Parteneri Media/Media Partners: Scena9, Cărturești, Films in Frame, Acoperișul de Sticlă, All About Romanian Cinema, Black Rhino Radio, RFI Romania, Radio Romania Cultural, TVR Cultural, Revista Cutra, Revista ARTA, Film Menu, LiterNet, Revista Film, Filmmakers for Ukraine, Cinefilia, Cinepub, Ziarul Metropolis, The Institute, HotNews, Festivalul SUPER, VICE, Observator Cultural, Green Report, AIVI Media Hub
Festivalul a fost fondat în 2008 de / The festival was founded in 2008 by Centrul Ceh București
0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus