martie 2023
Festivalul de Film Documentar One World România, 2023
Al treilea warm-up organizat de One World Romania, cu tema Viață bună - o conversație despre etică, rolul filmului documentar și al festivalurilor de film are loc joi, 30 martie 2023, la ora 18:30, la Cărturești Modul (Str. Academiei 18-20).

Demarăm seria filmelor din 2023 cu o dezbatere despre întrebările și dilemele etice pe care (și) le ridică un festival de film documentar și drepturile omului. Cum poate el interveni într-un mod relevant în dialogul social? Care sunt valorile etice ale societății românești de azi, în care el operează? În ce mod poate să coaguleze comunități și să devină o platformă pentru gândire critică, respectiv cum poate încuraja acțiunea civică și duce la o viață colectivă mai bună? Și, nu în ultimul rând, care sunt pericolele morale când faci un film documentar?

Discuția îi are ca invitați pe Flavia Dima, critic și curator de film, pe cineastul și președintele Asociației One World Romania, Alexandru Solomon, și pe filosoful Cristian Iftode și pleacă de la cartea cu același nume (Viața bună. O introducere în etică), care îi aparține celui din urmă.


Flavia Dima este critic de film, curatoare de cinema și traducătoare. Alumn al unor programe precum Berlinale Talents și Locarno Critics Academy, este curator asociat al competițiilor internaționale de scurt și lung-metraj ale Bucharest International Experimental Film Festival (BIEFF) și a semnat texte pentru publicații precum FILM MENU, Films in Frame, Echinox, VICE, Variety, MUBI Notebook și Kinoscope.


Cristian Iftode este conferențiar universitar doctor, director al Departamentului de Filosofie Practică și Istoria Filosofiei de la Facultatea de Filosofie a Universității din București, unde predă cursuri de etică, terapie filosofică, estetică și filosofie contemporană. A publicat numeroase studii în lucrări colective sau reviste de specialitate din țară și străinătate, precum și volume de autor, printre care: Viața bună. O introducere în etică (Ed. Trei, 2021) și Filosofia ca mod de viață: Sursele autenticității (Ed. Trei, 2022, ediția a doua). Publică în Dilema veche și Scena9.


Alexandru Solomon. După un debut ca operator la filme de ficțiune în anii 1990 și mai multe colaborări la filme experimentale, a migrat spre filmul documentar. A realizat lungmetraje ca: Marele jaf comunist, Kapitalism - rețeta noastră secretă și Ouăle lui Tarzan. În 2016 a publicat monografia Reprezentări ale memoriei în filmul documentar. Predă la UNArte din 2010 și este președintele Asociației One World Romania.

Organizator: Asociația One World Romania
Parteneri Corporate/Corporate Partners: Kaufland, Valvis Group, Groupama, Farmacia Ardealul, BlackCab
Parteneri Instituționali/Institutional Partners: Fundația Konrad Adenauer, Programul Statul de Drept Europa de Sud Est, Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Culturii, Comisia Europeană, PMB, Institutul Cultural Român, ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București, UNHCR Agenția ONU pentru Refugiați, DACIN-SARA, Uniunea Cineaștilor din România, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Ambasada, Republicii Cehe la București, Centrul Ceh București, Ambasada, Franței în România, Institutul Francez din București, Institutul Italian de Cultură din București, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Forumul Cultural Austriac, Centrul, Cultural Palestinian "Mahmoud Darwish", Ambasada Elveției în România, Ambasada, Spaniei în România, Institutul Cervantes, Institutul Polonez din, București, Ambasada Republicii Lituania în România, Institutul Liszt, Delegația Walonnie Bruxelles, Ambasada Suediei, Arhiva Națională de Filme - Cinemateca Română, Biblioteca Metropolitană București, Recicleta, Program Viitor Plus, Rezidența 9, Kinedok, Prisma, Centrul Regional Francofon de Cercetări Avansate în Științe Sociale, Goethe Institut, Ambasada Libanului
Bilete prin/Tickets through: Eventbook.ro
Partener digital/Digital Partner: Canopy
Partener de monitorizare/Monitoring Partner:media TRUST Romania
Văzut de/Seen by: Radio Guerrilla
Parteneri Media/Media Partners: Scena9, Cărturești, Films in Frame, Acoperișul de Sticlă, All About Romanian Cinema, Black Rhino Radio, RFI Romania, Radio Romania Cultural, TVR Cultural, Revista Cutra, Revista ARTA, Film Menu, LiterNet, Revista Film, Filmmakers for Ukraine, Cinefilia, Cinepub, Ziarul Metropolis, The Institute, HotNews, Festivalul SUPER, VICE, Observator Cultural, Green Report, AIVI Media Hub
Festivalul a fost fondat în 2008 de / The festival was founded in 2008 by Centrul Ceh București




0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus