mai 2023
Festivalul de Film Documentar One World România, 2023
Cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania a ajuns la final. Cu o durată de peste o lună, festivalul a reușit să aducă publicului cinefil din România unele dintre cele mai semnificative și inedite documentare ale momentului - realizate pe cinci continente - și reunite sub tema O viață bună.

Ediția de anul acesta a avut loc în două etape: fizic, în perioada 31 martie - 9 aprilie 2023, la București, și online, în toată țara, în perioada 10 - 30 aprilie 2023. În timpul celor zece zile de festival fizic, ne-am bucurat de revenirea spectatorilor în sălile de cinematograf și de atmosfera de sărbătoare care s-a creat, destinată filmului documentar în toate formele și stadiile sale. Cele 76 de filme au fost grupate în 5 secțiuni și 3 retrospective.


O mică parte din atmosfera de festival este captată în acest video making-of.

De asemenea, ca parte din noua platformă editorială OWR am realizat 18 interviuri cu o parte din cei 30 de regizori invitați, cu Anca Păunescu și Andrei Tănăsescu (curatorii ediției) și cu directoarea festivalului - Larisa Crunțeanu; ele sunt disponibile online pe site-ul oneworld.ro.

Proiecțiile din cinema au fost adeseori însoțite de discuții cu cineaștii, precum și cu reprezentanți ai mediului ONG și societății civile, care au adoptat filme din programul festivalului, și au fost completate de 5 dezbateri într-o serie de evenimente speciale.

Organizațiile și personalitățile participante în programul Adoptă un Documentar, curatoriat anul acesta de Sorana Stănescu, sunt:
1. Organizația umanitară CONCORDIA - A House Made of Splinters
2. ISCOADA - Riotsville
3. Leaders for Justice - The New Greatness Gase și Hafreiat
4. Asociația pentru Victimile Infracțiunilor Sexuale (VIS) - Too Close
5. Fundația UiPath și jurnalista Diana Meseșan - Love Is Not an Orange
6. Patrick Brăila - The Fabulous Ones
7. Victoria Stoiciu - Anyox
8. Centrul pentru Jurnalism Independent - The Etilaat Roz
9. CUTRA - Divine Factory
10. Ecoteca - Matter Out of Place
11. Romanian Angel Appeal - Mariupolis 2
12. Judith State, Ilinca Manolache și Silvana Mihai - The Hamlet Syndrome
13. Funky Citizens - Love, Deutschmarks and Death
14. Europuls - We, students!
15. Geeks for Democracy - A Provincial Hospital
16. UNHCR - Republic of Silence

Programul a fost completat de expoziția de artă Cercetare pentru Mâine. Videodiorame, curatoriată de Larisa Crunțeanu la Rezidența9, care a prezentat lucrări video și instalații semnate de Anca Benera & Arnold Estefan, Vanessa Gravenor, Gabriella Hirst, Sonja Hornung și Danielle Tognozzi, Nicoleta Moise, Sebastian Moldovan, Ania Nowak, Maryam Tafakory, Meghna Singh & Simon Wood.


Pentru a întâmpina nevoia de educație civică și media, singurul juriu al festivalului a fost Juriul Liceenilor, coordonat de Nicoleta Fotiade și Ionuț Mareș, în care au participat 15 elevi și eleve. După un program intens desfășurat de-a lungul întregului festival, cei 15 elevi au ales să acorde o mențiune specială filmului Love is Not An Orange de Otilia Babara, iar trofeul Juriul Liceenilor a mers către filmul Riotsville USA, de Sierra Pettengill. Trofeul a fost produs de artista ceramistă Victoria Finală, cu desene originale realizate de fiecare jurat.

OWR#16 a inclus și un atelier Work-in-Progress, coordonat de Dana Bunescu și Tue Steen Muller, gândit pentru a susține proiecte de film documentar aflate în dezvoltare la care au participat 9 proiecte. Puteți vedea aici cum s-a desfășurat atelierul și cu ce impresii au rămas participanții și participantele.

Două programe conexe dezvoltate de Asociația One World Romania au completat programul festivalului: Civil Society Pitch, care a adunat 19 regizori și 15 ONG-uri din 4 țări: Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova și România. Programul este coordonat de Raluca Gorgos și se va derula pe întreg parcursul anului 2023 și începutul anului viitor, încheindu-se cu o serie de prezentări finale de-a lungul următoarei ediții ale festivalului.

KineDok, programul european care promovează documentarele creative în spații alternative, coordonat de Andreea Bratosin a organizat în cadrul festivalului o dezbatere despre rolul bibliotecilor în comunitățile mici și mijlocii, explorând totodată beneficiile filmului documentar în acest context. Dezbaterea face parte dintr-un demers mai amplu al Asociației One World Romania, iar înregistrarea discuției poate fi urmărită online, aici: 


De asemenea, ca în fiecare an, a avut loc și un atelier pentru partenerii locali KineDok, la care au participat organizatorii proiecțiilor din Arad, Bistrița, București, Cluj-Napoca, Galați, Oradea și Ploiești. Împreună cu ei, am planificat noul sezon de proiecții KineDok, care va începe spre sfârșitul lunii mai 2023.

În final, ne dorim să mulțumim tuturor voluntarilor, partenerilor instituționali și sponsorilor, precum și tuturor participanților la filmele și evenimentele acestei ediții și așteptăm cu nerăbdare să ne revedem în aprilie 2024 la cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania.
Mai multe informații despre ediția 2023 a festivalului sunt disponibile pe www.oneworld.ro



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus