mai 2023
Festivalul de Teatru Povești, Alba Iulia, 2023
Teatrul Act din București aduce în Festivalul Internațional de Teatru ''Povești'' de la Alba Iulia, 2023, un spectacol dureros, o poveste puternică, chiar un thriller psihologic - Fete și băieți, de Dennis Kelly, în regia lui Cristian Juncu.

Acest one woman show debutează relaxat, cu umor reconfortant. Protagonista (Raluca Aprodu) aduce publicul mai aproape de ea, povestind situații relevante pentru aproape oricine a decis într-un moment oarecare că e timpul să evadeze din cercul vicios pe care îl numim rutină.

Probabil toți oamenii au simțit cândva nevoia de a-și schimba viața radical, de a pune degetul pe glob la nimereală, de a-și face bagajele și a pleca instant unde îi aruncă destinul. Protagonista simte aceeași nevoie de evadare, pentru a avea în sfârșit control deplin asupra propriei vieți, după ani de relații reci și nereușite. Astfel îl cunoaște pe bărbatul visurilor sale, într-un aeroport. I se pare întruchiparea unui zeu din mitologia greacă, un bărbat inteligent, cu umor, statornic, la prima impresie vede toate calitățile în el și asta contează foarte mult.


În mod previzibil se îndrăgostesc, au cea mai tare viață amoroasă, se căsătoresc, fac doi copii și totul merge chiar bine. Ceea ce nu e la fel de previzibil este finalul spectacolului. Egoul soțului care o aprecia și o susținea în toate încercările ei este rănit de faptul că femeia de lângă el se dedică propriei cariere și are succes, în timp ce cariera lui se destramă, se face praf. Spectacolul introduce astfel într-un mod artistic noțiunea de anihilare familială, un fenomen destul de frecvent, care i se întâmplă și acestei familii moderne. În urma divorțului ce urmează, soțul trece printr-o dezumanizare incredibilă, neașteptată. El recurge la un plan de o cruzime greu de anticipat, în semn de răzbunare sau doar de nebunie. Din imaginea sa de bărbat perfect nu va mai rămâne nimic.

E o poveste clasică a unui cuplu perfect care se autodistruge și sfârșește tragic, am văzut-o în filme și în cărți, tragic e faptul că e pe cât se poate de reală, și se întâmplă mai des decât ne-am putea aștepta.


Astfel, în centrul unei scenografii minimaliste (asumată de asemenea de regizorul Cristian Juncu), cu o singură actriță (Raluca Aprodu) și un light design inspirat (Bogdan Gheorghiu), a luat naștere o poveste tulburătoare. Din ironiile din incipit crește drama acestei femei care a rămas singură, căreia i s-a luat totul în cel mai violent mod, o femeie care voia doar să își schimbe viața.



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus