mai 2023
Festivalul de Teatru Povești, Alba Iulia, 2023
Uneori fugi de familia în care te-ai născut ca să-ți creezi familia pe care ți-ai dorit-o dintotdeauna. O familie formată din partenerul tău de viață, copiii tăi, prietenii tăi cei mai intimi. O familie caldă și primitoare, cu care te poți întâlni la cină și să vă destăinuiți cele mai întunecate confidențe. Cină cu prieteni de Donald Margulies, în regia lui Cristi Juncu, montat la Teatrul Municipal Lucia Sturdza Bulandra București a adus în Festivalul Internațional de Teatru "Povești" de la Alba Iulia, 2023, o familie mare, la o cină ciudată.

Două cupluri de prieteni au tradiția de a se vedea în fiecare weekend la cină. Într-o seară unul dintre ei lipsește. Tom (Vlad Zamfirescu), soțul lui Beth (Andreea Bibiri), nu s-a prezentat de data asta la cină deoarece și-a părăsit soția pentru o altă femeie, așa cum Beth, într-o răbufnire, mărturisește celuilalt cuplu: Karen și Gabe (Ana Ioana Macaria și Șerban Pavlu).


Karen și Gabe reprezintă tipologia cuplului ideal, de nedespărțit, foarte pricepuți la gătit și la viața de familie. Sunt atât de perfecți încât devin insuportabili. În timp ce Tom și Beth sunt la polul opus. Vulcanici, incompatibili, nu se regăsesc într-o viață de familie monotonă și lipsită de pasiune.

Între acești prieteni care și-au petrecut ultimii zeci de ani împreună apar discrepanțe, cuplul perfect susține ideea de a lupta și de a trece peste orice etapă dificilă dintr-un mariaj, în timp ce ceilalți preferă să înceapă totul din nou, să se regăsească în alte lucruri, alte locuri, alți oameni.

Nina Brumușilă face o muncă de excepție în ceea ce privește scenografia. Decorul este mobil, adaptat unor cadre specifice: bucătăria, terasa, dormitorul. Costumele reprezintă personajele în diferite ipostaze ale vieții: la început într-o perioadă hippie, relaxată și inspirată, iar după trecerea anilor, în haine simple, care reflectă personalitatea ștearsă a personajelor mature.


 

Cei patru prieteni ajung într-un moment de ruptură, când nu mai rezonează cu principiile celuilalt, când nu se mai regăsesc în stilurile diferite de viață ale celorlalți. Este prezentată diversitatea dintre căsnicii, unii preferă să se refugieze în confortul familiei lor, iertând, uitând, dezvoltându-se împreună cu partenerul, iar alții decid să o ia de la capăt, pe drumuri diferite față de cel cu care au împărțit un sfert din viață.


Spectacolul Cină cu prieteni arată doar cât de normal este să ajungi la un moment dat în viață când te simți străin de oamenii din jurul tău, care nu îți înțeleg durerea sau gândirea, și cât de recomandat este să alegi ceea ce te face fericit.

(foto: Cosmin Ardeleanu)



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus