mai 2023
Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara, TESZT, 2023
La Timișoara, în ambianța TESZT, 2023, Ivo Dimchev e rock-star. Mă rog, el e oricum rock / pop star cu destulă notorietate internațională, doar că, deși provine din țara vecină și prietenă, e prea puțin cunoscut la noi. Dar, în general, câteva vedete ale lumii culturale bulgare cunoaștem?

Pentru reprezentația cu In hell with Jesus / În iad cu Isus de la TESZT, 2023, Dimchev a venit de la Berlin, unde avusese concert la începutul săptămânii. Pentru că bulgarul de 47 de ani nu e doar creator și actor / performer de teatru, ci și, mai ales, muzician, coregraf si artist vizual. Ah, și, preluând un termen din presa străină, Ivo este "an openly queer artist". Un Freddie de Balcani cum l-a numit rapid un prieten care l-a văzut în câteva fotografii în care cuvintele de ordine sunt bogăția de culori, asocierile improbabile de elemente vestimentare, machiajul exploziv.


După ce am văzut In hell with Jesus / În iad cu Isus, l-aș completa pe prietenul meu: when Freddie meets Ada Milea (cântece scurte, înțesate de poante și comentarii social-politice deștepte) și ascultă casetele din anii '90 cu Vacanța Mare. Alea bune. Bune, dar mereu dincolo și dincoace de limita vulgarității. Not that there's anything wrong with that.


Pentru In hell with Jesus / În iad cu Isus, Ivo Dimchev (text, muzică, regie & coregrafie) s-a distribuit în rolul unui regizor care face casting pentru un viitor musical. Pe rând, pe scenă apar 4 candidați (Maria Tepavicharova, Yordanka Pavlova, Steven Achikor, Deyvid Georgiev) pe care personajul lui Dimchev îi ia la întrebări și îi pune să cânte și danseze (prestând, cel mai adesea, alături de ei, vocal și la keyboard). Întrebările sunt din gama What do you prefer: dying in war or dying from COVID? Dirty dick or dirty dishes? In Heaven with Trump or in hell with Jesus? Le las în engleză pentru că așa a fost și spectacolul: integral în engleză, fără vreo supratitrare, în română și maghiară, ca în restul TESZT.


Pentru unele dintre cele cam 20 de întrebări, a fost cerută și părerea publicului. Pentru toate întrebările, s-a consemnat părerea candidatului și părerea lvo-ului. Parte dintre cântece (ale căror versuri erau proiectate pe ecran) se legau, prin refren sau alte porțiuni de text, de întrebările adresate în prealabil.

Unele dintre întrebări sunt istețe, cele mai mult sunt haioase, aproape toate sunt din familia show-urilor Vacanța Mare. Sau, dacă preferați, a celor mai multe din spectacolele contemporane de stand-up.

In hell with Jesus / În iad cu Isus e un bun spectacol de divertisment, mușcând pe alocuri cu poftă din ipocriziile, modele și eroii epocii. Se râde mult, se cade pe gânduri mai rar. Calitatea primordială a lui Dimchev, cea de muzician, se simte de-a lungul tuturor celor 75 de minute de spectacol. Refrenele sunt cele care rămân în memorie.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus