iunie 2023
Gala Premiilor UNITER, 2022-2023
Notă: Costinela Ungureanu a câștigat premiul UNITER pentru cea mai bună actriță în rol principal pentru rolul Ellida Wangel din spectacolul Femeia mării de Henrik Ibsen, regia Andriy Zholdak, Teatrul Național "Marin Sorescu" Craiova. Acest discurs (extins) a fost scris pentru LiterNet înainte de decernarea premiilor.

"Bună seara, mă bucur că suntem împreună!

Sunt multe persoane cărora vreau să le mulțumesc și sper, ca din cauza emoțiilor pe care le am, să nu omit pe cineva.

În primul rând vreau să le mulțumesc celor două jurii UNITER, fără voi chiar nu aș fi fost azi aici.

Mulțumesc din inimă regizorului Andriy Zholdak pentru cadoul minunat pe care mi l-a oferit-rolul Ellidei!

Mulțumesc partenerului meu de scenă, Nicolae Vicol, pentru tot suportul lui!

Mulțumesc din suflet colegilor și întregii echipe a Teatrului Național Marin Sorescu Craiova, sunt onorată să fac parte din acest colectiv minunat.

Mulțumesc familiei mele pentru susținere!

Mulțumesc mamei mele pentru ținută!

Mulțumesc soțului meu pentru că mă înțelege și are răbdare!

Și mai vreau să mulțumesc fetiței mele, Gloria, pentru forța nemărginită pe care mi-o dă în fața oricărui obstacol!

Mulțumesc!"


Deși au trecut anii de când am terminat studiile, îmi amintesc cu drag acum de sfaturile și încurajările profesorilor care m-au format - puteți fi oricând, dar mai ales acum mândri de munca voastră!

Avem nevoie de validări, ele sunt vitale în parcursul nostru. Nominalizarea la unul dintre premiile UNITER este o validare importantă, este deja un succes mult dorit și totodată o sursă de ambiție și forță pe mai departe. Anul acesta trăiesc a două oară bucuria de a fi nominalizată. Prima dată a fost acum doi ani, pentru rol secundar - Alexandra din Inima și alte preparate din carne al lui Radu Afrim. Am și acum fluturi în stomac când îmi amintesc ce am simțit atunci. Era departe de mine gândul că m-aș putea află pe lista cu preferați și odată cu necâștigarea premiului s-a născut dorința să demonstrez că pot mai mult. Apoi am avut șansă și norocul acestei întâlniri cu Andriy Zholdak, iar frumusețea unui zbor perfect sincronizat s-a conturat de la sine. Este acea întâlnire care te marchează pe viață, care te maturizează, te modelează și îți definește personalitatea. Îi sunt recunoscătoare și îi mulțumesc pentru felul unic în care am lucrat la Femeia mării.

Le mulțumesc din suflet și tuturor celor care au scris atât de frumos despre Ellida mea și recunosc acum că au fost articole care m-au emoționat până la lacrimi. Iar nominalizarea la categoria Cea mai bună actrița în rol principal în cadrul premiilor UNITER este încă o dovadă că sunt pe un drum bun. Dar anul asta s-a întâmplat ceva neprevăzut și toată bucuria nominalizărilor a fost umbrită de un scandal pe care nu mi l-am dorit, nu acum, nu când era vorba de mine, de întâlnirea mea / de întâlnirea noastră cu regizorul acuzat în trecut de violență. Nu aș acceptă vreodată vreun comportament abuziv din partea nimănui și mereu mă voi simți liberă să ies dintr-un astfel de cadru. Doresc să lucrez într-un mediu sănătos, tocmai de aceea consider că este important să vorbim și la fel de important este să o facem la timp.

Scriu aceste rânduri în drum spre Timișoara, acolo unde va avea loc Gala mult așteptată. Plouă și este foarte aglomerat, dar merg cu speranța unei seri memorabile!

Și un mulțumesc aparte regretatului George Banu pentru prietenie!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus