iulie 2023
Articole diverse
Ieri (06 iulie 2023) am fost la un eveniment foarte fain. La In Between Homes, un proiect în care am participat ca actor. Este un eveniment construit în mai multe orașe europene, iar fiecare oraș înscris a primit unul din cele 18 capitole din romanul Ulise al scriitorului irlandez James Joyce, care a celebrat la începutul anului trecut 100 ani de la prima apariție (a apărut la 2 februarie 1922). Evenimentele create în fiecare oraș sunt inspirate de respectivele capitole.

În cadrul evenimentului din Cluj, eu am evoluat în una dintre cele 6 scene prezentate (filmate și proiectate pe fundal sau jucate live, la fața locului). Mi s-a părut un eveniment foarte frumos care trecea prin niște probleme despre care e greu de vorbit, cum ar fi traficul de persoane sau moartea unei persoane dragi.

Spectacolul constă în câteva scene interactive, în care spectatorii sunt invitați uneori să participe, cum ar fi să stai la masă cu niște oameni în vârstă sau să ajuți o doamnă să găsească un telefon. Camerele în care se desfășoară părțile de spectacol sunt legate una de cealaltă ca și cum ar trebui să treci printr-un labirint.

Dacă ajungeți cumva la acest frumos spectacol, pe mine mă veți găsi în scena a patra:)))

Un proiect creat în rămășițele Fabricii Clujana. Scenariul, conceptul și regia spectacolului sunt semnate de Andreea Iacob. Iar proiectul este finanțat de Uniunea Europeană. Un eveniment marca Create.Act.Enjoy care intră în sufletul tău, orice vârstă ai avea, prin amuzament sau sinceritate.

***

Spectacolul In Between Homes a avut premiera în 7 iulie 2023, ziua când hala Clujana s-a redeschis, timp de două săptămâni, pentru comunitate. Spectacolul se va mai juca pe 9 și 13 - 16 iulie 2023, de la ora 18.00. Intrarea este liberă, dar toate locurile disponibile au fost deja rezervate.

In Between Homes este un spectacol imersiv de tip promenadă și parte din proiectul european Ulysses European Odyssey, produs de Create.Act.Enjoy alături de co-producătorii Teatrul Național Cluj-Napoca și Facultatea de Teatru și Film / UBB Cluj.

In Between Homes propune o experiență teatrală unică pentru peisajul clujean - nouă spații diferite pe care fiecare spectator le va parcurge pentru a urmări și a medita asupra migrației românilor și a efectelor pe care aceasta le are asupra familiilor. Spectacolul urmărește felul în care familiile transnaționale identifică noi modele de co-prezență și de păstrare a spațiului de siguranță, suport și intimitate, în ciuda faptului că trăiesc în mai multe lumi.

Experiența teatrală labirintică vă invită să reflectăm împreună asupra felului în care gestionăm și negociem relațiile cu ceilalți și cu noi înșine, distanțele și obstacolele pe care le întâlnim și felul în care ne raportăm la promisiuni, speranțe și, în general, la o posibilă lume mai bună.

Spectacolul face parte din proiectul european Ulysses: European Odyssey (2022-2024), în cadrul căruia 18 orașe din Europa și Turcia creează evenimente artistice care răspund și se inspiră din unul dintre capitolele legendarului roman Ulise de James Joyce (pentru Cluj a fost ales capitolul 11 - Sirene).

In Between Homes
text colectiv de spectacol
scenariu, concept și regie: Andreea Iacob
asistență de regie: Varga Hunor-József / asistență de regie (secund): Mihai Gligan
scenografie: Gábor Zsófia / compoziție: József Iszlai / creație video: Ioana Ofelia, Octavian Șaramet / videomapping: Diana Drăgan-Chirilă / design grafic: Cristian Luchian / realizare mulaj: Tudor Lucanu / regie tehnică: Florin Suciu / consultanță în migrație: Viorela Telegdi-Csetri / documentare migrație: Ioana Toloarga / coordonare PR și voluntari: Raluca Bugnar, Teodora Minea
coordonare artistică: Diana Buluga / coordonare proiect: Diana Moga
Cu: Diana Buluga, Maialgesa Dat, Călin Deneș, Sorana Eșanu, József Iszlai, Raluca Lupan, Ana Maria Marin, Octavian Mic, Victor Muntean, Emőke Pál, Marcel Ionel Paranici, Ionela Pop, Ioana-Maria Repciuc, Clara Roman, Oana Rotaru, Salomeea Rusu, George Sfetcu
Apariții video: Andrei Bar, Dominic Big, Amalia Susana Bîrză Lupaș, Anuța Lăpuște, Lia-Lucia Retianu, Cornelia Mureșan

Finanțatori ai proiectului: Uniunea Europeană (Creative Europe). Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj
Parteneri de încredere: Clujana, Facultatea de Litere UBB Cluj-Napoca, Centrul pentru Studiul Familiilor Transnaționale, Centrul de Zi pentru Vârstnici Nr. 1, Cluj-Napoca, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca / UAD
Sponsori: AMIQ, NanoClean, Forum Apulum.
Mulțumiri: Raimonda Boian, Miki Braniște, Dorin Budușan, Gabriel Bădescu, Călin Oancea, Adrian Cucu, Cristi Muntean, Mihai Măniuțiu, Mircea Nicolau, Simona Popescu, Ionela Cucu, Sebastian Șuteu, Matei Rotaru, Adela Duca, Dan Duca și tuturor voluntarilor fără de care nu am fi reușit!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus