Între 4 și 7 iulie 2023, Teatrul Național "Marin Sorescu" din Craiova a fost gazda celei de-a V-a ediții a Festivalului Tinerilor Regizori Theater Networking Talents (TNT), un eveniment teatral coordonat de regizorul Bobi Pricop, dedicat artiștilor aflați la debut.
Ediția 2023 a fost axată pe spectacolele de licență/master montate de 6 regizoare din România și Polonia, care au absolvit în promoția 2023: Aleksandra Bielewicz (master, Academia Națională de Arta Dramatică din Varșovia, Polonia), Denisa Hălăngău (licență, Facultatea de Teatru și Film, UBB Cluj-Napoca), Dora Dobrovszki (master, Universitatea de Arte Târgu-Mureș), Mara Bugarin (licență, UNATC București), Tania Drăghici (licență, UNATC București) și Teodora Florea (master, UNATC București).
11 spectacole de teatru, dezbateri moderate de Iulia Popovici despre lumea nouă a artelor spectacolului, concerte, proiecții ale unor scurtmetraje de debut realizate de absolvenți ai UNATC București, UBB Cluj, Universitatea din Craiova și Universitatea Sapienția, întâlniri informale cu manageri de teatru și directori artistici - acestea au fost câteva dintre propunerile acestei ediții.
Invitatul special al acestei ediții a fost Ivan Vîrîpaev, cel mai cunoscut și mai frecvent montat dramaturg, regizor de teatru și film, scenarist, producător și actor de origine rusă contemporan. Acesta a ținut 2 workshopuri pentru tinerii invitați și o conferință publică despre rolul teatrului în societate.
Stabilit în Polonia de mai bine de 10 ani, cu peste 300 de montări în teatre din întreaga lume, dramaturgul este interzis în prezent în teatrele din țara natală, din cauza poziționării sale anti-război.
Miza festivalului a fost să intermedieze o întâlnire artistică valoroasă între noua generație de regizori și public, colegii de breaslă și directorii de teatre, promovând tinerii creatori și spectaculoasele lor producții de debut.
"Mi se pare minunat cum a evoluat acest festival, cum s-a transformat, de-a lungul celor cinci ediții de până acum, dintr-un ambițios showcase de spectacole ale tinerilor regizori într-un eveniment cultural internațional complex, o comunitate strâns unită, de oameni din toate artele spectacolului, artiști care se întâlnesc an de an la Craiova să fie împreună într-un spațiu deschis explorării, căutării, diversității, dialogului și întâlnirii cu celălalt.
Acum, putem spune cu adevărat că TNT a devenit o rețea culturală care leagă artiști, școli de teatru, producători culturali, spectatori, oameni curajoși care experimentează (cu) teatrul și viața în tot felul de moduri.
Ce se întâmplă la TNT e cu adevărat special, pentru că dincolo de puntea asta absolut necesară, creată între tinerii absolvenți și teatrele importante din România, între noua generație de regizori și sistemul teatral, e vorba mai ales despre bucuria de a fi laolaltă a atâtor oameni care, de-a lungul celor patru zile de festival, sunt mai tot timpul împreună, la discuții, workshopuri, spectacole, conferințe, pe ringul de dans sau la diverse evenimente de socializare, menite să consolideze acest sentiment de comunitate, de sens comun, de emoție împărtășită.
Cred că și această a cincea ediție a TNT a fost o experiență esențială pentru toți cei care au fost parte din ea, și-aș vrea să le mulțumesc tuturor celor care s-au înscris, participanților, invitaților noștri speciali, artiștilor și managerilor culturali prezenți, dar mai ales echipei de organizare, care a făcut posibilă această întâlnire la Craiova, întâlnire-promisiune pentru o următoare ediție care se anunță spectaculoasă."
(Bobi Pricop, regizor de teatru & director al TNT)
Mai mulți dintre absolvenții care și-au prezentat producțiile în showcase-ul TNT au fost în atenția teatrelor importante din întreaga țară, lansându-se posibilitatea unor colaborări, în stagiunile viitoare. Iată ce au anunțat reprezentanții instituțiilor de cultură prezenți la Craiova:
Denisa Hăngălău a fost invitată să colaboreze în următoarele stagiuni cu Teatrul Național "Marin Sorescu", Craiova, Teatrul Masca București, Teatrul Stela Popescu București;
Tania Drăghici a fost invitată să monteze la Teatrul Municipal Bacovia Bacău, Teatrul Metropolis din București și Teatrul German de Stat din Timișoara.
Dora Dobrovzski a fost invitată să colaboreze cu Teatrul Metropolis din București;
Cristina Giurgea, regizoarea spectacolului Băgău (câștigătoare a ediției din 2022 a concursului Tineri Regizori, Tineri Scenografi al TNC), a fost invitată să monteze la Teatrul Stela Popescu București;
spectacolul gen.snowflake a fost invitat pentru câteva reprezentații la Teatrul Metropolis din București.
Totodată, a fost anunțată echipa câștigătoare a celei de-a XII-a ediții a Concursului de proiecte pentru tineri regizori și scenografi, organizat de Teatrul Național "Marin Sorescu", din Craiova - este vorba despre Educatia lui Bento Boncev de Maksim Kurocikin, proiect propus de regizoarea Monica Stoica și scenografa Ștefana Chelaru, care va fi realizat la sala studio "Ion D. Sîrbu", în stagiunea următoare.
După o ediție plină de întâlniri și întâmplări fericite, care au făcut posibilă deschiderea conversației despre noul val de artiști, sistemul teatral românesc, colaborarea și susținerea celor din breaslă, dar și relația cu publicul și conectarea la spiritul unor noi atitudini și viziuni teatrale, TNT se pregătește deja pentru capitolul următor.
Theater Networking Talents (TNT) este organizat de Teatrul Național "Marin Sorescu" din Craiova și Departamentul Arte și Media din cadrul Facultății de Litere al Universității din Craiova, cu sprijinul finanțatorilor: Ministerul Culturii, Ministerul Educației și Consiliul Județean Dolj.
Mai multe detalii despre TNT sunt disponibile pe www.tncms.ro.
Instagram: @theaternetworkingtalents
Facebook: www.facebook.com/theaternetworking
TEATRUL NAȚIONAL "MARIN SORESCU" CRAIOVA
https://tncms.ro
https://www.facebook.com/tncms.oficial
https://www.instagram.com/teatrul_national_craiova
Teatrul Național "Marin Sorescu" din Craiova este o instituție culturală românească de prestigiu a cărei lungă și bogată istorie de 170 de ani a culminat cu spectacolele legendare ale lui Silviu Purcărete, prezentate în cadrul celor mai importante festivaluri de teatru din întreaga lume dar și cu imensul succes internațional al Festivalului Shakespeare, care aduce în România spectacole de pe cinci continente, la fiecare doi ani.