septembrie 2023
Gala Tânărului Actor HOP 2023
26 HOP a ajuns la final. Cu siguranță nerăbdarea, întrebările, emoția erau deja sădite în cele 25 de suflete de tineri actori. Dar până la decernarea premiilor, tinerii au mai avut parte de două întâlniri, extrem de utile și bine venite pentru ei.

O primă întâlnire a fost cu directoarele de casting Oana Bucur și Viorica Capdefier, două profesioniste în materie, care le-au expus din secretele pregătirii pentru un casting, subliniind ideea că ceea ce este important este căutarea permanentă de oportunități, fără ezitări, fără prejudecăți, fără așteptări inutile. Ca să fie vizibili trebuie să caute, să urmărească, pentru că nimeni nu vine către tine, ca actor, ci tu trebuie să o faci. De asemenea, au fost sfătuiți cum să își facă o prezentare: simplă, fără efecte, în care să fie cât mai naturali, să își expună atuurile. Cum să caute, unde să caute, dar mai ales să caute, doar astfel vor putea fi văzuți de cine trebuie. Perseverență, determinare, profesionalism.

Oana Bucur și Viorica Capdefier

Cea de-a doua întâlnire a fost cu membrii juriului de concurs: actorii Anca Hanu și Marcel Iureș, regizorul Bobi Pricop, actrița și managerul Anna-Maria Popa și dramaturgul, regizorul și realizatorul de emisiuni TV Cătălin Ștefănescu. Atât membrii juriului, cât și tinerii actori au considerat mai mult decât necesar un feedback, drept pentru care a fost atât de firească, de apreciată această întâlnire. Fiecare membru al juriului a avut un mesaj de transmis, toți felicitându-i pe toți participanții pentru evoluția lor artistică. Tinerilor actori le-a fost explicată tema concursului, subliniindu-se cuvântul prezență și faptul că tehnologia nu trebuia folosită în exces, ci doar atât cât să scoată în evidență actul teatral, prezența actorului. Jurații au apreciat diversitatea și inventivitatea subiectelor abordate, i-au sfătuit pe toți să citească, cât de mult, ca să își lărgească orizontul de creație, ca să se dezvolte și să se îmbogățească spiritual, și, nu în ultimul rând, să aibă încredere în ei, în forțele și tinerețea lor, să caute oportunități, să le creeze, nu să le aștepte, pentru că nimeni și nicio școală nu te învață ce ai de făcut după absolvire.


Momentul mult așteptat, al premierii, a fost precedat de spectacolul Moș Nichifor, după Moș Nichifor coțcariul de Ion Creangă, regizat de Alexandru Dabija. Marcel Iureș și Ruxandra Maniu au oferit o lecție de actorie într-un spectacol simplu, curat, fără efecte speciale, subliniind din plin ideea din tema ediției 2023 - prezența actorului.


Întrebați de Oana Balaci (LiterNet) - în cele 25 de interviuri pe care le găsiți aici - dacă premiile sunt importante pentru ei, majoritatea au spus că nu sunt chiar atât de importante, dar totuși contează, pentru că este o validare acolo, în acel premiu, o creștere a vizibilității, dar dacă nu îl primești nu înseamnă că ești un ratat. Obținerea unui premiu nu trebuie să fie un scop în sine.

Înainte de a vă spune care sunt actorii care au obținut premiile celei de-a 26 ediții a Galei Tînărului Actor HOP, de la Alba Iulia, aș vrea să îi mai aplaud, încă o dată, pe toți cei 25 de tineri actori, a căror prezență s-a făcut simțită din plin în cele trei zile de ateliere și trei zile de concurs: Andrei Marius Barbu, Ama Beschieru, Paul Bondane, Cristina Casian, George Cocoș, Alexandru Condurat, Andrei Cristea, Eduard Crucianu, Radu Fărcane, Francesca Fülöp, Maria Grosu, Robert Ioan, Oana Jipa, Tudor Manea, Andrei Mărgineanu, Răzvan Mîndruță, Ingrid Neacșu, Răzvan Omotă, Sașa Pânzaru, Andrei Pleșa, Sara Pongrac, Gabriela Porumbacu, Denissa Rogoz, Alexandru Romescu, Denisa Vraja.


Premiile Galei Tânărului Actor HOP, 2023

Premiul "ȘTEFAN IORDACHE" - Marele Premiu al Galei Tânărului Actor HOP
a fost acordat actorilor AMA BESCHIERU și ROBERT IOAN pentru momentul Angajați-mă!, creație colectivă cu inserții din Pescărușul de A.P. Cehov.
Premiul a fost anunțat de scenograful Dragoș Buhagiar, președinte UNITER.


Premiul pentru cea mai bună actriță
a fost acordat actriței SAȘA PÂNZARU.
Premiul a fost anunțat de Dan Mihai Popescu, administrator public al județului Alba, co-producător al evenimentului.


Premiul pentru cel mai bun actor
a fost acordat actorului RĂZVAN OMOTĂ.


Premiul "CORNEL TODEA" - Premiul pentru cea mai bună trupă de actori
a fost acordat actorilor ANDREI MARIUS BARBU și FRANCESCA FÜLÖP pentru momentul Tic Tac Tok, creație colectivă.
Premiul este susținut de familia Todea, începând cu ediția a 16-a.
Premiul a fost anunțat de Eunicia Trif, secretar general adjunct al Institutului Cultural Român.


Premiul "SICĂ ALEXANDRESCU"- Premiul special al juriului
a fost acordat actriței OANA JIPA pentru Măgarul și catârul de Esop (proba impusă).


PREMIII GĂZDUITE
Premiul pentru prestanță, rostire scenică și expresie corporală
instituit de actrița Dorina Lazăr, care l-a delegat pe regizorul Bobi Pricop să decidă cui este atribuit acest premiu, a fost acordat actriței GABRIELA PORUMBACU pentru Actor Spectator, text propriu cu inserție din Nuntă însângerată de Federico García Lorca.


Premiul "1/10 pentru FILM la TIFF"
a fost acordat actorului RADU FĂRCANE.
Premiul a fost anunțat de Oana Bucur, director de casting.


PREMIILE PUBLICULUI (decise în urma votului pe site-ul www.galahop.uniter.ro)
Cea mai bună actriță: GABRIELA PORUMBACU - 915 voturi


Cel mai bun actor: ALEXANDRU ROMESCU - 603 voturi


Cea mai bună trupă de actori: EDUARD CRUCIANU, RADU FĂRCANE, TUDOR MANEA, ANDREI MĂRGINEANU, ANDREI PLEȘA, SARA PONGRAC și DENISA VRAJA pentru momentul "UNTITLED", creație colectivă - 959 voturi


Prezentatorii Galei HOP 2023 au fost actrița Ioana Bogățan, managerul Teatrului de Păpuși Prichindel din Alba Iulia și actorul Alexandru Voicu.


A fost o gală reușită, interesantă, care a decurs foarte bine, fără surprize neplăcute, pentru că în spatele scenei și la pupitrele tehnice au fost niște oameni, niște profesioniști, care, la rândul lor, merită aplauze: video artistul Andrei Cozlac, care a supervizat toate conexiunile impuse de tehnologie, secondat de Marian Mihai, Cătălin Scheau și angajații Teatrului de Păpuși Prichindel: maestrul de lumini Călin Popa, regizorul tehnic Elena Madaras, maestrul de sunet Florin Andrea, actrița Irina Melnic, în calitate de asistent de regie, mașiniștii Florin Badiu și Gheorghe Hațegan. Și să nu îi uităm pe directorii artistici ai galei, care i-au ghidat pe participanți, i-au sfătuit, le-au urmărit, pas cu pas, prestația artistică: regizorii Alexandru Dabija și Leta Popescu.

Așadar, a mai trecut încă un HOP, cu bine, la Alba Iulia!

(foto: Andrei Gîndac)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus