septembrie 2023
Gala Tânărului Actor HOP 2023
Ultima zi de HOP 2023, 2 septembrie, Casa de Cultură a Studenților, pentru a ne amâna nerăbdarea și emoțiile participanților, suntem invitați la spectacolul Moș Nichifor, Teatrul Act, în regia lui Alexandru Dabija, cu Marcel Iureș și Ruxandra Maniu. Râdem, savurăm povestirea lui Creangă, dar cu toții așteptăm cel mai visat moment al acestei săptămâni petrecute la Alba Iulia: decernarea premiilor.

După cum au mărturisit unii dintre câștigătorii Galei Tânărului Actor HOP 2023 (vezi și aici), totul a fost despre experiență, nu despre câștig. Sigur, asta poate că nu sună foarte credibil când o spune laureatul sau laureata unui premiu, dar cred cu tărie că așa e. Tinerii ăștia au lucrat, au jucat, au creat, s-au distrat și mai mult ca sigur au format conexiuni de durată cu colegii de breaslă, networking, cum se mai zice în teatru și peste tot:)

Îi avem în față pe cei 25 tineri actori, viitorul și prezentul teatrului românesc, mă încarcă și pe mine cu energia lor, cu spiritul lor actoricesc veșnic tânăr.


Gala poate că nu are acea atmosferă solemnă de Oscar, însă se simte ca o celebrare intimă între prieteni. Celebrăm ce au reușit să facă tinerii ăștia în aceste zile, sau chiar de când s-au hotărât că vor face teatru și până în ziua de azi.

Prezentatorii Ioana Bogățan și Alexandru Voicu sunt gazdele noastre pentru ultima oară, ne îndeamnă să le mulțumim prin aplauze celor care au muncit ca acest eveniment să fie posibil: echipa UNITER și echipa Teatrului de păpuși Prichindel din Alba Iulia, alături de parteneri.

Deci, urmează premiile, unele au fost evidente, la unele poate nu mă așteptam, însă toate sunt bine meritate.

Premiul "ȘTEFAN IORDACHE" - Marele Premiu al Galei Tânărului Actor HOP a fost acordat actorilor AMA BESCHIERU și ROBERT IOAN pentru momentul Angajați-mă!, creație colectivă cu inserții din Pescărușul de A.P. Cehov. Premiul a fost anunțat de președintele UNITER, scenograful Dragoș Buhagiar. Într-adevăr, momentul lor a îmbinat toate calitățile necesare unui actor: cântec, dans, dramă, comedie, iar ei au fost un duet armonios.


Premiul pentru cea mai bună actriță a fost acordat actriței SAȘA PÂNZARU. Premiul a fost anunțat de Dan Mihai Popescu, administrator public al județului Alba. Sașa a fost una dintre participantele cu o prezență media semnificativă și cu o simțitoare susținere din partea publicului din sală. Cum am scris și în prima zi, Sașa a fost diferită printre concurenți, prin felul ei de a fi, dar mai ales prin naturalețea cu care joacă.


Premiul pentru cel mai bun actor a fost acordat actorului RĂZVAN OMOTĂ. Răzvan este un om a cărui energie te invadează instant, lucru care se întâmplă și atunci când e în scenă. Cel mai sincer, cel mai deschis, cel mai bun actor.


Premiul "CORNEL TODEA" - Premiul pentru cea mai bună trupă de actori a fost acordat actorilor ANDREI MARIUS BARBU și FRANCESCA FÜLÖP pentru momentul Tic Tac Tok, creație colectivă. Premiul a fost anunțat de Eunicia Trif, secretar general adjunct al Institutului Cultural Român. Momentul Tic Tac Tok a fost gândit până în cel mai mic detaliu și jucat cu iscusință, cei doi merită toate laudele.


Premiul "SICĂ ALEXANDRESCU"- Premiul special al juriului a fost acordat actriței OANA JIPA pentru Măgarul și catârul de Esop (proba impusă). Singurul premiu acordat pentru proba impusă, lucru care nu mă miră. Oana a fost excepțională în prima zi, jucând un rol gândit de ea, într-un moment creat de ea și pentru ea care i s-a potrivit în totalitate și a reprezentat-o.


Premiul pentru prestanță, rostire scenică și expresie corporală instituit de actrița Dorina Lazăr, care l-a delegat pe regizorul Bobi Pricop să decidă acest premiu a fost acordat actriței GABRIELA PORUMBACU pentru Actor Spectator, text propriu cu inserție din Nuntă însângerată de Federico García Lorca. Un premiu previzibil, căci Gabriela ne-a uluit cu talentul său actoricesc și hotărârea cu care rostește cuvintele în scenă.


Premiul "1/10 pentru FILM la TIFF" a fost acordat actorului RADU FĂRCANE. Premiul a fost anunțat de Oana Bucur, director de casting. Profunzimea simplității lui Radu e fix ceea ce are nevoie un actor de film, mă bucur că s-a făcut remarcat și a câștigat exact acest premiu.


PREMIILE PUBLICULUI (decise în urma votului pe site-ul www.galahop.uniter.ro).
Cea mai bună actriță: GABRIELA PORUMBACU - 915 voturi
Cel mai bun actor: ALEXANDRU ROMESCU - 603 voturi
Cea mai bună trupă de actori: EDUARD CRUCIANU, RADU FĂRCANE, TUDOR MANEA, ANDREI MĂRGINEANU, ANDREI PLEȘA, SARA PONGRAC și DENISA VRAJA pentru momentul Untitled, creație colectivă - 959 voturi

Premiile "de popularitate" poate sunt reprezentative pentru numărul de prieteni și urmăritori în online ai actorilor, însă nu sunt mai puțin importante, ele asigură vizibilitate actorilor, un fel important de recunoaștere.


Aceștia sunt câștigătorii. Și, oricât de clișeic ar suna, toți participanții sunt câștigători. Cred că e mai mult decât o reușită să ajungi la HOP, să cunoști toți oamenii excepționali care au luat parte la Gala Tânărului Actor, și să pleci de aici cu un nou set de valori, de skill-uri căpătate în urma workshopurilor și nenumăratelor repetiții.

Țin să aduc mențiuni speciale favoriților mei din gală, pe care nu i-ați regăsit în lista laureaților: Paul Bondane, George Cocoș, Sara Pongrac și grupul Alexandru Condurat și Ingrid Neacșu.

Asta a fost Gala Tânărului Actor HOP 2023. Patru zile speciale la Alba Iulia, unde s-a adunat toată industria teatrală pentru a primi cu brațele deschise noua generație de actori care urmează să cucerească scenele teatrelor din România.

(foto: Andrei Gîndac)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus