septembrie 2023
Articole diverse

În luna septembrie 2023 are loc la Reactor premiera spectacolului Partea 2. Puterea, un spectacol care sondează tema puterii, precum și raporturile cu străinii/alteritatea prin explorarea limbajelor artistice a două discipline - teatru și film.

5 performeri și o instalație video parcurg diferite etape ale istoriei omenirii în relație cu o voință (irațională?) care se află în fiecare individ și se exprimă în permanență mai mult sau mai puțin vizibil. Ea dă naștere unor reguli și constructe sociale, dar provoacă în egală măsură dezastru și haos.

Spectacolul reprezintă partea a doua din trilogia Solidarității, proiectul artistic al regizoarei Petro Ionescu, fiind construit în antiteză cu spectacolul Partea 1. Iubirea, care a avut premiera la Reactor în 2022.

"Cercetarea temei străinului are mai multe puncte de pornire. Dincolo de cele care preiau și răstoarnă idei din Partea 1. Iubirea, unul dintre aspectele pe care ne-am concentrat a fost relația cu străinii în acest oraș. Împreună cu Selma, am început să adunăm materiale și să ajungem la ceva mai particular, așa că ne-am axat mai mult pe accesul și prezența persoanelor imigrante din spațiul non-UE la noi în țară, respectiv în Cluj, care preiau job-uri pentru muncă necalificată. Cred că există un raport de putere foarte vizibil în această situație și, din cercetarea de până acum, reacțiile oamenilor sunt divergente, ceea ce nu e de mirare.

Sper că spectacolul va provoca publicul să chestioneze mai mult relația cu puterea și cu modurile în care ea se declină. E un spectacol care caută, de fapt, multă introspecție, chiar dacă nu pare așa de la bun început. Îmi doresc să nu fie și cred că nu e un spectacol comod, dar asta nu înseamnă că e greoi, dimpotrivă, am lucrat și cu mult umor." (Petro Ionescu)

Partea 2. Puterea
Regia: Petro Ionescu
Dramaturgia: Selma Dragoș
Scenografia: Alexandra Budianu / Muzica: Adonis Tanța / Mișcare scenică: Cătălin Filip / Montaj video: Călin Deneș
Asistență de regie: Călin Deneș, Alexandra Ioana Harapu, Antonia Mihăilescu, Roxana Țentea
Sunet și lumini: Robert Kocsis
Cu: Andrada Balea, Cătălin Filip, Oana Mardare, Endre Racz și Tavi Voina

Spectacolul are o durată de 100 minute și este recomandat persoanelor cu vârsta peste 14 ani.
Avanpremieră: 12 septembrie 2023, ora 20:00
Premieră: 13 septembrie 2023, ora 20:00
Următoarea reprezentație: 14 septembrie 2023, ora 20:00
La Reactor de creație și experiment

Biletele la spectacol pot fi achiziționate online, pe site-ul Eventbook: https://eventbook.ro/hall/reactor-cluj.

Spectacol produs în cadrul programului cultural multianual "Intersecții", co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.

Mai multe detalii puteți găsi pe site-ul www.reactor-cluj.com, pe www.facebook.com/ReactorCluj sau www.instagram.com/reactor.cluj.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus