octombrie 2023
Articole diverse
Pe 6 și 7 octombrie 2023, de la 19:30, vă invităm la Ramanenjana, o docu-ficțiune performativă despre o "epidemie" de dans din Madagascar, producție internațională 2022, spectacol dublat de două calupuri de filme de dans co-prezentate de Bucharest International Dance Film Festival. Evenimentele sunt prezentate la Centrul Național al Dansului București (Bd. Mărășești, 80-82)

Bilete (40 lei/25 lei tarif redus - elevi, studenți, pensionari, șomeri): www.kompostor.ro/evenimente-cndb-20

Mai multe detalii pe: https://cndb.ro

Parte a turneului internațional Retrocontrol - Documentare Performative în Deplasare, cele două evenimente prezintă dansul ca o revoltă împotriva unui sistem opresiv, un răspuns la izolarea geografică, criza politică, sau lipsa de empatie. În dorința de a încuraja alte tipuri de discursuri din afara sferei de influență vestice, cele două seri invită publicul să descopere coregrafia socială a unor comunități din Madagascar, Ghana, China, Finlanda, sau celor de la granița dintre SUA și Mexic.

6 octombrie 2023
ora 19:30 - RAMANENJANA - spectacol - RO/DE/MG, 2022, 60'
ora 20:45 - UN (SAFE) ZONES - proiecție filme de dans - DRAGON BOYS (GH, 2023, 12'), IN THE SAME BOAT (FI, 2022, 8'), GHOSTLY LABOR (US, 2022, 13')

7 octombrie 2023
ora 19:30 - RAMANENJANA - spectacol - RO/DE/MG, 2022, 60'
ora 20:45 - UN (SAFE) ZONES - proiecție filme de dans - I HAVE NO LEGS, AND I MUST RUN (CN, 2022, 15'), WARSHA (LB, 2022, 16')

RAMANENJANA
6,7/10/2023 | 19:30
spectacol, 2022, RO/DE/MG, 60'
de SIMONA DEACONESCU & GABY SARANOUFFI
cu HAJA SARANOUFFI, SIMONA DABIJA, MARIA LUIZA DIMULESCU
muzică originală OLOMBELO RICKY | costume CRISTINA MILEA | video CRISTIAN PASCARIU, SIMONA DEACONESCU | design grafic ziar VICTOR BARTIȘ
co-produs de FORECAST BERLIN, TANGAJ COLLECTIVE, CNDB

Ramanenjana este o docu-ficțiune performativă despre un dans care a făcut istorie. În limba malgașă, "Ramanenjana" înseamnă ceva care te face rigid, dar și ceva care te face puternic. Spectacolul dezbate critic mai multe versiuni ale aceluiași eveniment de dans în masă, calificat de documentele vremii drept boală, tulburare socială și ritualuri de vindecare. Bazat pe un amplu proces de cercetare, Ramanenjana examinează rolul social al dansului și modul în care colonialismul ar fi putut răspândi concepții greșite despre o mișcare ieșită din comun.

Colaborând cu etnomuzicologul și muzicianul Olombelo Ricky, coregrafele Simona Deaconescu și Gaby Saranouffi, împreună cu trei interpreți, explorează fenomenul Ramanenjana folosind texte istorice, gesturi dinamice ale mâinilor și mișcări extatice.

Spectacolul a avut premiera în 2022 la Radialsystem în Berlin și a fost prezentat ulterior la CNDB (RO), TNB (RO), I'Trota International Dance Festival (MG),!Jomba Contemporary Dance Festival (SA), Connect Contemporary Dance Festival (RO), Quinzena de Dança de Almada (PT), Derida Dance Centre (BG) și urmează a fi prezentat în cadrul Stagiunii Dinam, la Faber, în Timișoara. În ianuarie 2023, spectacolul va avea o serie de reprezentații în regiunea British California, Canada, ca parte a selecției PuSh International Performing Arts Festival. Ramanenjana a fost creat în rezidență la PACT Zollverein (DE), IFM Madagacar (MG), Goethe Zentrum Antananarivo (MG).

(UN)SAFE ZONES I
6/10/2023 | 20:45 | 33'
proiecție de filme de dans, co-prezentată de Bucharest International Dance Film Festival

DRAGON BOYS
12', 2023, GH, Tom Ringsby
În Accra, Ghana, o frăție cu rădăcini într-o combinație unică de acrobații, dans și jonglerii cu foc, ajunge să fie un model pentru tinerii pe care îi antrenează și sprijină financiar.

IN THE SAME BOAT
8', 2022, FI, Mervi Junkkonen
"In the Same Boat" vorbește despre limitele corpului îmbătrânit și ale minții neîngrădite, printr-o călătorie plină de peripeții, în care se atinge un nou record finlandez de înjurături.

GHOSTLY LABOR: A DANCE FILM
13', 2022, US, John Jota Leaños, Vanessa Sanchez
C: Vanessa Sanchez
"Ghostly Labor" care explorează istoria muncii de-a lungul graniței dintre Statele Unite și Mexic prin intermediul dansurilor step și zapateado mexicane, Son Jarocho, mișcării afro-caraibiene și muzică live.

(UN)SAFE ZONES II
7/10/2023 | 20:45 | 31'

I HAVE NO LEGS, AND I MUST RUN
15', 2022, CN, Yue Li
Un atlet căruia i-a trecut vremea se luptă cu mai multe răni. Sosirea unui nou recrut talentat în echipa sa plantează semințele geloziei în mintea Protagonistului.

WARSHA
16', 2022, LB, Dania Bdeir
Mohammad, macaragiu din Beirut, se oferă voluntar să se ocupe de una dintre cele mai înalte și periculoase macarale din Liban. Departe de ochii tuturor, reușește să-și trăiască pasiunea secretă și să găsească libertatea.

*
Cele două evenimente fac parte din Retrocontrol - Documentare Performative în Deplasare, proiect co-finanțat de AFCN - Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Mai multe informații: https://cndb.ro.
Detalii despre proiect/turneu: https://www.tangajdance.com/retrocontrol/