octombrie 2023
Articole diverse
În seara de 2 octombrie 2023, piața culturală din București s-a îmbogățit cu un nou proiect creat de platforma AMTeatru, ce aduce publicului o serie de întâlniri cu personalități din lumea dramaturgiei românești contemporane. Întâlnirile își propun să aducă în fața participanților invitați de înaltă calitate artistică și culturală, tocmai pentru ca cei interesați să poată cunoaște și autorii din spatele pieselor. Astfel de întâlniri cu creatori de teatru sunt extrem de benefice atât pentru publicul tânăr, cât și pentru cei ce iubesc frumosul și au nevoie de o oră de relaxare și deconectare de la cotidian. Casa Madrigal oferă un spațiu intim, în care dramaturgii pot sta aproape de public, discutând și citindu-și creațiile. În majoritatea cazurilor, în sala de teatru, publicul vede actorii ce interpretează textul, și poate, la premieră, alături de regizor, mai apare și cel ce a scris textul. Dramaturgul este de multe ori un nume ce nu apare la conferințele de presă, nu discută cu publicul într-un mod direct, aceste lucruri făcându-le în principal regizorul și actorii. Oportunitatea de a vedea scriitorul în carne și oase, și ocazia de a-l asculta citind lângă tine, sunt câteva dintre motivele pentru care oamenii ar trebui să participe la întâlnirile AMTeatru.

În seara deschiderii participanții au avut ocazia, în prima sesiune de discuții, să o întâlnească pe Mihaela Michailov, dramaturgă, critic de teatru, conferențiar la UNATC, unde coordonează Masteratul de Scriere Dramatică fiind printre altele și co-fondatoarea Centrului de Teatru Educațional Replika. Printre spectacolele de mare succes scrise de Mihaela Michailov, se numără Profu' de religie, Copii Răi sau Interzis sub 18 ani. Dezbaterea din prima parte, s-a conturat în jurul spectacolului Copii Răi, autoarea oferind câteva detalii din procesul de creație a unei piese de teatru, dar și lectura unor fragmente din piesele proprii. În a doua sesiune a serii, Alex Ivănoiu și Ilinca Prisăcariu, au povestit despre ce înseamnă să scrii teatru, ce emoții îți oferă scrierea dramatică, și mai ales despre proiectul lor de teatru sonor intitulat Teatrul Improbabil. Discuțiile se desfășoară liber, într-un mod relaxat, cei prezenți fiind invitați să pună întrebări și să își exprime opiniile referitoare la spectacolele sau textele discutate. Mai mult decât atât, în sală veți vedea oameni de toate vârstele, ce poate își doresc să urmeze o carieră în teatru, sau de ce nu, să își aprofundeze cunoștințele din acest domeniu. Astfel de întâlniri sunt necesare în spațiul cultural autohton, mai ales că se oferă șansa de a discuta liber cu invitații, și de a vedea zona teatrală și dintr-o altă perspectivă.

Pentru cine nu a avut ocazia să ajungă la prima întâlnire, următoarele sesiuni se vor desfășura după următorul program: pe data de 7 octombrie 2023 începând cu ora 16, cei prezenți vor avea parte de un adevărat maraton cultural cu invitații: Theo Herghelegiu (ora 16), Ștefan Caraman (ora 17), Alexandra Felseghi (ora 18) și Alexandra Badea (ora 19). Pe data de 8 octombrie 2023 vor fi prezenți începând cu ora 16, Mihai Ignat, iar începând cu ora 17, Ionuț Sociu. Pe data de 9 octombrie 2023, începând cu ora 18:30, Marilena Dumitrescu va păși în fața publicului, iar seara se va încheia cu Gianina Cărbunariu, ce va fi prezentă începând cu ora 19:30. La toate sesiunile intrarea este liberă, publicul fiind invitat să se implice activ în discuții și dezbateri.


Proiectul cultural Seri de Lectură creat de platforma AMTeatru este derulat prin intermediul Asociației SPA - Sănătate Prin Arte, fiind finanțat de Ministerul Culturii și derulat în cadrul Casei Madrigal.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus