octombrie 2023
Oxigén
A doua zi a micro-stagiunii 2023 a Teatrului Tamási Áron din Sfântu Gheorghe (TASZ) a programat, vineri, 13 octombrie, la Sala Kamara, reprezentația cu Oxigén / Oxigen, premieră TASZ din noiembrie 2022. Scrisă în 2002, Oxigén e una dintre cele mai complicate / bizare / provocatoare piese ale dramaturgului polono-rus Ivan Vîrîpaev (posibil cel mai jucat dramaturg contemporan străin în România teatrală a momentului). În regia actorului Tibor Pálffy, montarea de la TASZ profită din plin de ambiguitatea ofertantă a textului lui Vîrîpaev. Abrazivitatea / Sălbăticiunea acestuia e depășită prin apelarea la multiple forme de interpretare, la variate stilistici.

Cele două personaje, băiatul (Bence Kónya-Ütő) și fata (Janka Korodi), interpretează cele 10 episoade când în coordonate realiste, când în tonuri la granița dintre oniric, thriller și absurd. O poveste de dragoste contorsionată, plină de gesturi abrupte și de violență (în realitate și / sau în redare / amintire). Un soi de basm post-modern, în care poezia și sângele, monologul și hip-hop-ul, proiecțiile video și prezența fizică, teatrul și cinema-ul construiesc un produs artistic coerent, provocator, pe alocuri opac, pe alte locuri transparent. Unele lucruri se înțeleg, altele se presimt, altele rămân necunoscute.


Bence Kónya-Ütő nu e doar unul dintre cei doi protagoniști, ci și principalul responsabil pentru universul sonor, construit în principal din sonorități electro și house mixate live, punctat cu multiple episoade hip-hop. András Rancz e omul care a realizat efectele vizuale proiectate pe ecranele transparente, așezate în cruce, diagonal pe scenă. Fragmentele animate (prezente de-a lungul întregii reprezentații), precum și cele filmate cu cei doi protagoniști (care acoperă două dintre cele 10 episoade ale spectacolului), sunt printre cele mai faine realizări tehnice și artistice de găsit în teatrul românesc în domeniul proiecțiilor video. Bonus: cele două fragmente de cinema cu Janka și Bence, vorbite într-o engleză fără cusur, sunt mici bijuterii de cine-omagiu pentru filmul în alb și negru, pentru filmul cu o ea și o el, stând la o masă, vorbind, mâncând și sorbind(u-se).


Atmosfera pe care o propune Oxigén (ha!) e mai degrabă una a simțurilor, a meta-rațiunii, una în care rarele replici pe deplin ancorate în real au mai degrabă rolul de a fixa câțiva piloni / rădăcini în solul obișnuințelor noastre, de pe care, apoi, suntem invitați să decolăm pe bază de muzică, imagine și multă disponibilitate poetică. Morala însăși pare a fi un personaj secundar (e vorba, printre altele, de moarte, de crimă, de sinucidere) într-un scenariu ce privilegiază mai degrabă apropierea înfometată până la os, carne, sânge și celelalte lichide vitale a doi oameni pe care îi ghicim a fi singuri, izolați, refuzați. O mare iubire care poate fi oricând confundată cu întâlnirea a două disperări ce-și construiesc sfârșitul împreună / ce-și construiesc împreună sfârșitul.


Oxigén se va juca sâmbătă, 21 octombrie 2023, de la orele 17:00 și 21,00, în Sala Pictură a TNB, în cadrul Festivalului Naționalului de Teatru (FNT) 2023.
De: Ivan Vîrîpaev Regia: Tibor Pálffy Cu: Bence Kónya-Ütő, Janka Korodi

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus