octombrie 2023
Festivalul Național de Teatru, 2023
Cu două zile înainte de a începe Festivalul Național de Teatru 2023 am tipărit programul spectacolelor. Imprimanta a preluat comanda. Tzrrr... După 5 pagini mă anunță că nu mai are hârtie. Am mai găsit niște foi. Degeaba. Tot mai lipseau coli de hârtie. M-am ambiționat și am folosit tot ce am mai găsit alb pe verso: facturi, rețete de marmeladă, programul FNT din 2022.... Am câștigat lupta în final. Patruzecișicâteva de pagini. Spectatori să fie, că pagini ar fi.

Am început cu FNT On Air, adică teatru radiofonic.

Vineri, 20 octombrie 2023: Regele, bufonul și domnii șobolani de Matei Vișniec
Nedezlipit de aparatul radio, ascultându-i pe Ion Caramitru și Horațiu Mălăele.

Luni, 23 octombrie 2023, ora 23.05: Radio România Cultural: Pâlnia și Stamate și Ismail și Turnavitu de Urmuz.
Ora 23.10: La Radio România Cultural încă nu se aude nimic de Urmuz.
Ora 23.15: Mai vine sau nu mai vine?
Ora 23.16: Urmuz imprevizibil?
Ora 23.20: De curiozitate schimb la Radio România Actualități. Urmuz ne-a tras pe sfoară. A mutat spectacolul pe alt program. Mă enervez pentru că nu l-am înțeles niciodată pe Urmuz, nici măcar acum când se joacă de-a undele. Fixez aparatul în poziția-nedezlipit.
Pâlnia și Stamate e deja la partea a treia. Propozițiile comprimate ale lui Urmuz sunt citite de Gavriil Pinte. Ceva însă nu se potrivește. Vocea pendulează între ridicol, mai puțin ridicol și acceptabil. Muzica, total nepotrivită. N-are sens toată povestea asta radiofonică. E totuși 2023, anul Urmuz. Decât o asemenea difuzare, mai bine deloc.
Ora 23.25: mai bine rămâneam pe celălalt program de radio.

Dumitru Dem. Demetrescu-Buzău (1883-1923), adică Urmuz, a publicat foarte puțin. Cele două romane propuse de FNT 2023 fac parte din seria Pagini bizare. Născut la Curtea de Argeș acum 140 de ani, nu a fost uitat de comunitatea locală. Sculptorul Radu Adrian a realizat un monument în amintirea lui Urmuz, lucrare care se află în centrul orașului Curtea de Argeș, vis-à-vis de placa de bronz cu chipul lui Urmuz.


23.30: Ascut un creion încercând să nu închid aparatul de radio.
23.33: Happy-end parțial în piesa Pâlnia și Stamate: Stamate îi găsi fiului de patru ani, Bufty, "un post de subșef de birou"
23.35: Să ascult și Ismail și Turnavitu?
23.40: Am abandonat ascuțitoarea și mi-au trebuit câteva minute să înțeleg ce se întâmplă. Tot Gavriil Pinte a interpretat textul Ismail și Turnavitu, dar lucrurile începeau să se lege. Interpretarea, textul, muzica: "Ismail este compus din ochi, favoriți și rochie și se găsește azi cu mare greutate". Iar "Turnavitu nu a fost multă vreme decât un simplu ventilator".

Incredibila adaptare radiofonică a acestui roman de patru pagini a fost un adevărat "omagiu" adus scriitorului Dumitru Dem. Demetrescu-Buzău din Curtea de Argeș, în 2023, anul Urmuz. Succesul acestei adaptări radiofonice s-a datorat ilustrației muzicale care a reușit să lase ascultătorul să pornească în călătoria urmuziană. Nu am găsit nicăieri vreo referire la cine a interpretat muzica, dar bănuiesc că anumite pasaje poartă marca Alexander Bălănescu.


23.58: Dacă m-ar fi întrebat cineva ce-mi doresc, aș fi răspuns că n-ar fi rău să continue seara radio cu Emil Gayk, tot de Urmuz, interpretat tot de Gavriil Pinte. Iar dacă s-ar putea ca muzica să aibă aceiași caracteristică de liant urmuzian, ar fi perfect. Dar nu m-a întrebat nimeni nimic.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus