noiembrie 2023
Articole diverse
La câteva zile de la comunicarea concluziilor Barometrului de consum Cultural 2022. Participare culturală și perspective democratice, lansat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC), care afirma că participarea la spectacole de teatru a scăzut de la 29% în 2019, la 20% în 2022, două universități bucureștene anunță prima întâlnire a unui program derulat sub titlul de "Teatrul de Joi".

Prin parteneriatul dintre UNATC "I. L. Caragiale" și Universitatea Politehnică din București, în data de 2 noiembrie 2023, în Aula Magna a Politehnicii a avut loc primul spectacol de teatru producție UNATC dedicat unui public format preponderent din studenții universității gazdă. Accesul a fost gratuit în baza completării formularului disponibil pe https://events.upb.ro/teatrul-de-joi/, acolo unde sunt listate și spectacolele ce vor fi prezentate în continuare.


Fotografiile și filmările de pe diverse rețele de socializare au demonstrat entuziasmul studenților pentru acest eveniment, camerele surprinzându-i încolonați, la rând pentru intrarea în aulă. Primul spectacol găzduit de Universitatea Politehnica a fost unul aparținând genului Commedia dell'Arte, Iubiri senile, regizat de Michele Modesto Casarin. Michele Modesto Casarin este actor, regizor și scenarist. A debutat în 1991 la Teatrul TAG din Veneția și a colaborat de atunci cu cei mai importanți exponenți ai commediei dell'arte. În 1995 participă la înființarea Companiei Pantakin da Venezia. 12 ani a predat commedia dell'arte la Școala de Teatru din Ancona. În 2017 s-a alăturat personalului didactic al Accademia da Ponte din Vittorio Veneto. Reputatul regizor italian a început colaborarea cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București, în anul 2018, predând la Masterul de Pedagogie și devenind membru al Comitetului Științific al Universității. Pe lângă colaborarea cu UNATC, domnul Modesto Casarin a montat spectacole în linia genului care l-a consacrat la Teatrul Masca (din anul 2006), la Teatrul Tony Bulandra Târgoviște, Teatrul Tudor Vianu din Giurgiu și la Teatrul Stela Popescu.

Spectacolul Iubiri senile este un spectacol atractiv prin dimensiunea jocului, energia și forța sa, ce alternează momente comice cu momente dramatice, scene romantice și scene amuzante, zgomotoase și tradiționale. Relația actorului cu partenerul joacă un rol esențial în dezvoltarea actului scenic, la fel ca relația cu publicul sedus iremediabil de glumele, certurile, muzica, jocul măștilor și costumele pitorești. Commedia dell'Arte atrage actorii la început de drum, astfel că Ana Boeru, Mihnea Chelu, Fabian Ciobanu, Marian Dumitru, Patricia Flack, Karina Jianu, Valentina Kocsis, Diana Lanțos, Alexandru Mihai, Vlad Mogoș au demonstrat că știu practica un tip de teatru care nu se concentrează exclusiv pe fizicalitate și corporalizare, ci, mai degrabă este închinat adevărului scenic rostit șăgalnic și sprințar în urma conștientizării universalității și atemporalității sale.

Echipa de creație a spectacolului este formată din: Regie și scenariu: Michele Modesto Casarin; Asistent de regie și traducere: Ioana Rufu; Scenografie: drd. Maria-Alexandra Ivan; Asistent scenografie: Radu Gheorghițoiu; Măști: Stefano Perocco di Meduna; Asistent mișcare: Gabriel Hrițcu; Asistent regie secund: Lavinia Cosma.

Într-un interviu, regizorul italian spunea: "Masca nu ține cont de naționalitate, masca aparține culturii universale. Este ceva antic. Și tu ca om trebuie să știi care îți sunt rădăcinile. Dacă nu știi, nu ești un om. Trebuie să aflăm de unde venim, însă pentru cei tineri ai nevoie de un limbaj pe care să-l înțeleagă. Pentru că un tânăr de 18 ani nu va veni la teatru, încerc să-l fascinez și să mă apropii de lumea lui."

Aplauzele sincere, fețele zâmbitoare, ochii strălucitori ai celor aflați în aulă la final de spectacol au dovedit că teatrul s-a apropiat de tânărul său public, ceea ce ne dă speranța să credem că o nouă generație de artiști va avea o nouă generație de spectatori, crescându-se și împlinindu-se una pe cealaltă.

Vă invităm, așadar, la spectacolele de teatru producție UNATC în fiecare seară de joi din luna noiembrie 2023, în eleganta și moderna Aula Magna a Universității Politehnica garantându-vă o atmosferă efervescentă printre tineri iubitori de teatru, spectacole vii și suple, bogate în fantezie și expresivitate actoricească. Tinerețea și scena sunt contagioase. Nu veți regreta! De noi depinde ca rezultatele pesimiste și sumbre ale barometrului cultural din acest an să devină trecut.

Următoarele date și spectacole la care sunt așteptați studenții politehniști și nu numai sunt:
9 noiembrie 2023, ora 20:00 - spectacol Lungs de Duncan Macmillan
16 noiembrie 2023, ora 20:00 - spectacol Makanaky de Juan Pelz Herrera Montoya
23 noiembrie 2023, ora 20:00 - Instituția, Spectacol neconvențional (Devised theater and performance), menținându-se gratuitatea accesului în baza rezervării pe https://events.upb.ro/teatrul-de-joi/

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus