decembrie 2023
Articole diverse
Pe 8 decembrie 2023 cinefilii sunt așteptați la Noaptea albă a scurtmetrajelor românești, eveniment organizat de Iadasarecasa care își propune să readucă în atenția publicului filmele românești de scurtmetraj.
Prima ediție va avea loc vineri, 8 decembrie 2023, începând cu ora 18:00, la Cinema Elvire Popesco unde spectatorii pot descoperi sau redescoperi atât primele creații ale unor regizori importanți precum: Ion Popescu Gopo, Dan Pița, Cristi Puiu, Cătălin Mitulescu, Radu Jude sau Sergiu Nicolaescu, cât și a unor regizori sau regizoare aflați la început de drum.

"Filmul de scurtmetraj este din ce în ce mai rar văzut pe marile ecrane de la noi, deși el reprezintă o etapă necesară către lungmetraj și mulți dintre regizori aleg să se întoarcă către această zonă de expresie chiar și la apogeul carierei lor. Ne bucură să fim printre cei care prilejuiesc această ocazie publicului, să vadă pe ecran mare astfel de bijuterii cinematografice - filme care așa au fost gândite, create și concepute pentru ecranul de cinema." spune Anca Puiu, producător de film - organizatorul evenimentului.

Multe dintre titlurile din programul organizat în patru calupuri au fost arătate și premiate în cele mai importante festivaluri de film din lume:

Calup 1: Scurtă istorie celebră a filmului de scurtmetraj

Scurtă istorie - regia Ion Popescu Gopo, Palme d'Or la Cannes în 1957
Memoria trandafirului - regia Sergiu Nicolaescu - selectat în Competiția Oficială la Cannes 1964
Viața în roz regia Dan Pița, 1969, Lucrarea de Diplomă IATC (UNATC, București)

Calup 2: Scurtmetraje de aur - Noul val românesc

Un cartuș de Kent și un pachet de cafea - regia Cristi Puiu, Ursul de Aur, Berlin 2004
Trafic - regia Cătălin Mitulescu, Palme d'Or, Cannes 2004
O zi bună de plajă - regia Bogdan Mustață, Ursul de Aur, Berlin 2008
Megatron - regia Marian Crișan, 2008), Palme d'Or, Cannes 2008

Calup 3: Multipremiatele anilor 2000 și o animație

Lampa cu căciulă - regia Radu Jude, Premiul Juriului la Sundance 2007
Derby - regia Paul Negoescu, 2010 Brief Encounters Grand Prix, Bristol 2010
Fotografii de familie - regia Andrei Cohn, Sarajevo IFF 2012
Suruaika - regia Vlad Ilicevici și Radu C. Pop, Premiul Publicului, Animest 2022

Calup 4: Regia la feminin

I am ok with your last wish - regia Catrinel Dănăiață, Short Award, Terra di Siena 2023
Vreau să sparg sera - regia Teona Galgoțiu, Cel mai bun film de scurtmetraj Gopo 2023
La distanță - regia Dana Rogoz, Premiul Publicul la Nisa 2023

După fiecare film spectatorii îi vor întâlni pe realizatori și vor putea discuta cu aceștia.

Biletele pot fi cumpărate pentru fiecare calup în parte și sunt deja disponibile pe Eventbook.ro. Spectatorii care vor să vizioneze toate cele patru programe beneficiază de reducerea prilejuită de carnetul cu 5 bilete de la Cinema Elvire Popesco. El poate fi achiziționat tot online sau la casa de bilete a cinematografului, cu o oră înainte de începerea evenimentului.

Pe paginile de facebook și instagram vor fi postate mai multe informații despre eveniment.

Noaptea albă a scurtmetrajelor românești este un eveniment care își propune să readucă în atenția publicului scurtmetraje românești care au propulsat spre cariera de regizori personalități ca Sergiu Nicolaescu, Cristi Puiu, Cătălin Mitulescu sau Radu Jude. Evenimentul este o combinație dinamică de filme mai rar văzute pe marele ecran de-a lungul anilor, adevărate bijuterii cinematografice, de filme premiate cu aur la festivaluri relevante și care au inițiat valul schimbării în cinemaul românesc și o serie de scurtmetraje regizate și interpretate de femei, producții foarte noi, infuzate cu toată puterea creativă a regizoarelor acestor generații tinere. Se poate spune că prima ediție se echilibrează prin proiecțiile care au făcut istorie și foarte actualele filme ale tinerelor regizoare. Este o extraordinară oportunitate pentru public de a vedea dintr-o nouă perspectivă scurtmetraje de acum 20, 30 sau 40 de ani și de viziona producții noi, unele poate la prima vizionare. Dar mai ales de a se întâlni cu regizorii, actorii și echipele din spatele filmelor și de a discuta creativ. Scurtmetrajele vor fi vizionate în ordine cronologică.

Structurată în 4 calupuri tematice, Noaptea albă a scurtmetrajelor românești îi grupează pe regizorii Ion Popescu Gopo, Sergiu Nicolaescu și Dan Pița la secțiunea de drumuri deschise în cinematografia românească, pe Cristi Puiu, Cătălin Mitulescu, Marian Crișan, Bogdan Mustață la secțiunea de aur, adică de scurtmetraje premiate cu cele mai mari distincții la festivaluri, pe Radu Jude, Paul Negoescu, Andrei Cohn și Vlad Ilicevici și Radu C. Pop la secțiunea de premiați și onorați, iar pe fantasticele regizoare Dana Rogoz, Teona Galgoțiu și Catrinel Dănăiață la secțiunea cea mai de impact din acest eveniment, Regia la feminin. Toate scurtmetrajele selectate aici sunt premiate la diferite festivaluri din țară și internaționale.

Pregătim, de asemenea, o seară plină de surprize pentru public, concursuri, cadouri și gustări care să le susțină energia pentru o seară de film și discuții. Ne dorim un public tânăr la trup, minte și suflet în sala de cinema și mai puțin pe platformele de streaming. Vrem ca Noaptea albă a scurtmetrajelor românești să aibă impact educațional pentru mediul și gusturile cinematografice. Începem prima ediție în formă și ne propunem să creștem de la un eveniment la altul.

Scurt Intro prezentare eveniment: 10 minute
18:00-18:10

Calup 1: Scurtă istorie celebră a filmului de scurt metraj
Durata
: 28 minute // 18:10-18:40

Scurtă istorie (1962)
Regia: Ion Popescu Gopo
Durata: 3:17 minute
Gen: animație, comedie
Subtitrare: nu

Sinopsis: Marele animator și regizor Ion Popescu Gopo ne poartă prin istoria apariției vieții în cosmos și pe Terra în modul lui foarte personal, marcat de umor și inteligență.

Memoria trandafirului (1962)
Regia: Sergiu Nicolaescu
Durata: 7 minute
Gen: documentar
Subtitrare: nu

Sinopsis: Memoria trandafirului a avut un succes neașteptat și a rulat de Crăciun la Paris timp de 10 ani. Acest scurtmetraj îl propulsează pe Sergiu Nicolaescu în carierea de regizor. Scurtmetrajul este o metaforă, prezentând povestea unui flori ca semnificație a destinelor unor oameni.

Viața în roz (1969)
Regia: Dan Pița
Distribuție: Theo Cojocaru, Petrică Neluca
Durata: 17:36 minute
Subtitrare: nu
Gen: metaforic
Rating: AG

Sinopsis: Filmat exclusiv la exterior și fără dialoguri, Viața în roz prezintă povestea a doi tineri frumoși care se urmăresc pe drum, unul cu mașina, altul cu bicicleta. Nu este clară motivația lor, nici tipul de relație pe care o au, nici dacă se cunoșteau sau nu dinainte. Însă e cert că există o fascinație între ei, sau, cel puțin, că filmul trimite, în diverse feluri, la o posibilă atracție între cei doi. Unul dintre filmele studențești cele mai cunoscute din istoria UNATC, Viața în roz reprezintă încălzirea regizorului Dan Pița pentru celebrul și mult apreciatul Concurs, realizat un deceniu mai târziu.

Intro Calup 2: 5 minute (18:40-18:45)

Calup 2: Scurtmetraje de aur (premiate în anii 2000)
Durata: 2 ore // 18:45 - 20:45

Un cartuș de Kent și un pachet de cafea (regia Cristi Puiu, 2004), 13 minute
Q&A Cristi Puiu - 17 minute
Trafic (regia: Cătălin Mitulescu, 2004), 15 minute
Q&A Cătălin Mitulescu - 15 minute
Megatron (regia Marian Crișan, 2008), 14 minute
Q&A Marian Crișan - 15 minute
O zi bună de plajă (regia Bogdan Mustață, 2008), 10 minute
Q&A Bogdan Mustață, 20 minute

Un cartuș de Kent și un pachet de cafea (2004)
Regia: Cristi Puiu
Distribuție: Mimi Brănescu, Victor Rebengiuc
Premii: Ursul de Aur, Berlin, 2004
Durata: 13 minute
Rating: 12 +
Gen: comedie
Subtitrare: engleză

Sinopsis: Tatăl (Victor Rebengiuc), concediat cu doi ani înainte de pensionare, vrea să se reangajeze, cerând sprijinul fiului (Mimi Brănescu). O scurtă întâlnire dintre cei doi arată două generații cu mentalități diferite, dar care totuși se ghidează după același principiu: un cartuș de Kent și un pachet de cafea pot face diferența atunci când vrei să te angajezi.
Acest scurtmetraj este considerat a marca startul unei noi viziuni în cinematografia românească, un curent care va crește și care va aduna ulterior mai mulți regizori. Nou Val Românesc începe așa, caracterizat prin realismul situațiilor de viață prezentate, prin simplitatea cadrelor și naturalețea conversațiilor și a jocului actoricesc.

Trafic (2004)
Regia: Cătălin Mitulescu
Cu: Bogdan Dumitrache, Maria Dinulescu
Premii: Palme d'Or pentru Cel mai bun scurtmetraj în 2004
Durata: 15 minute
Rating: 12 +
Gen: dramă, comedie
Subtitrare: engleză

Sinopsis: Trafic descrie un scurt moment din viața urbană și de familie și decizia rapidă a unui bărbat de a scăpa de ele, chiar dacă numai și pentru o clipă. Blocat în trafic, pe drumul spre o întâlnire de afaceri, Tudor are o pauză de 20 de minute. Timp suficient cât să invite o fată la cafea, să vorbească despre fiica sa și să facă o fotografie. Trafic a câștigat Palme d'Or pentru scurtmetraje la Festivalul de Film de la Cannes din 2004 și este considerat, de asemenea, unul din filmele care au deschis drumul spre Noul Val Românesc.

Megatron (2008)
Regia: Marian Crișan
Cu: Maxim Adrian Strinu, Gabriela Crișu
Premii: Palme d'Or pentru Cel mai bun Scurtmetraj
Durata: 14 minute
Rating: 12 +
Gen: dramă
Subtitrare: engleză

Sinopsis: Maxim, un băiețel de 8 ani, locuiește împreună doar cu mama lui într-un sat, destul de departe de oraș, și își dorește să își serbeze ziua de naștere la McDonald's, în București. Maxim vrea să primească un anume robot la meniul de copii de la fast food. Lucrurile se complică atunci când Maxim o roagă să îl sune pe tatăl lui și să îl cheme și pe el la McDonald's.

O zi bună de plajă (2008)
Regia: Bogdan Mustață
Distribuție: George Hoffman, Florin Sinescu, Okan Kaya
Premii: Ursul de Aur pentru Cel mai bun scurtmetraj, Berlin, 2008
Durata: 10 minute
Gen: dramă
Rating: 16+
Subtitrare: engleză

Sinopsis: Trei tineri delincvenți care evadează dintr-un penitenciar de minori răpesc o prostituată și un șofer de dubă și își fac de cap cu ei pe o plajă pustie. Protagoniștii sunt Florin Sinescu, Okan Kaya si George Hoffman, trei tineri actori neprofesioniști aleși în urma căutărilor organizate în penitenciarele de minori și tineri și centrele de reeducare din țară și în centrele de plasament din București.

Pauză 20 minute // 20:45-21:05

Intro Calup 3: 5 minute / 21:05-21:10

Calup 3: Scurtmetraje premiate anii 2000
Durata: 2h 28 minute // 21:10 - 23:40

Lampa cu căciulă (regia Radu Jude, 2007), 23 minute
Q&A echipă - 15 minute
Derby (regia: Paul Negoescu, 2010), 15 minute
Q&A echipa - 15 minute
Suruaika (regia Vlad Ilicevici și Radu C. Pop, 2022), 9 minute
Q&A Vlad Ilicevici și Radu C. Pop - 15 minute
Fotografii de familie (regia Andrei Cohn, 2012), 30 minute
Q&A Andrei Cohn, Ileana Puiu - 15 minute

Lampa cu căciulă (2007)
Regia: Radu Jude
Distribuție: Marian Bratu, Gabriel Spahiu, Alexandru Georgescu
Premii: Cel Mai Bun Scurtmetraj la Festivalul de Film de la Sundance
Durata: 23 minute
Gen: dramă, comedie
Rating: 12
Subtitrare: engleză

Sinopsis: Lampa cu căciulă este un road movie despre relația tată-fiu și despre importanța lucrurilor mici în viață. Într-o dimineață, Marian (Marian Bratu), un băiat de 7 ani dintr-un sat uitat de lume, își trezește tatăl (Gabriel Spahiu) insistând să pornească spre oraș să repare televizorul. Îi urmărim în călătoria lor de la sat la marele oraș, oraș unde se găsește specialistul Bichescu (Alexandru Georgescu), singurul în stare să rezolve problema.

Derby (2010)
Regia: Paul Negoescu
Distribuție: Bogdan Vodă, Maria Mitu
Premii: nominalizat la Ursul de Aur, Berlin
Durata: 15 minute
Gen: comedie
Rating: 16
Subtitrare: engleză

Sinopsis: Când un tată aude gemete din camera fiicei sale adolescente, cina cu iubitul ei devine o experiență foarte tensionată pentru toată lumea.

Suruaika (2022, animație)
Regia: Vlad Ilicevici, Radu C. Pop
Durata: 9 minute
Rating: 15
Gen: animație
Premii: Cel mai bun animație la Stop Cadru International Film Festival, 2023
Subtitrare: engleză

Sinopsis: Kipu este șofer de lux într-un oraș întunecat, unde străzile sunt pline de mașini și pisici negre. După ce întâmplător descoperă toată familia unei pisici mici numită Suruaika, Kipu o adoptă și face tot ce poate pentru a o ține în siguranță. Pe măsură ce dragostea lui Kipu pentru Suruaika crește, la fel crește și corpul ei, iar străzile devin din ce în ce mai aglomerate de pisici negre, noi victime pentru nenumărate mici tragedii.

Fotografii de familie (2012)
Regia: Andrei Cohn
Distribuție: Lucian Ifrim, Ileana Puiu, Gheorghe Ifrim, Ioana Flora
Durata: 30 minute
Gen: dramă
Rating: 12
Subtitrare: engleză

Sinopsis: Andrei Cohn este cel care semnează regia acestui scurtmetraj despre o familie pe cale de destrămare. Închiși între pereții unei case, membrii familiei sunt obligați să petreacă o duminică după-amiază împreună, timp în care ies la suprafață multe conflicte și dureri personale suprimate. Scurtmetraj românesc prezentat la TIFF (Festivalul Internațional de Film Transilvania) în 2013.

Pauză 20 minute // 23:40-00:00

Intro Calup 4: 5 minute
00:00-00:05

Calup 4: Regia la feminin
Durata: 1h 46 minute // 00:05 - 01:50

La distanță (regia: Dana Rogoz, 2023), 22:40 minute
Q&A echipa - 15 minute
Vreau să sparg sera (regia Teona Galgoțiu, 2022), 22 minute
Q&A Teona Galgoțiu - 15 minute
I am ok with your last wish (regia Catrinel Dănăiață, 2022), 16 minute
Q&A Catrinel Dănăiață și echipa -15 minute

La distanță (2023)
Regia: Dana Rogoz
Distribuție: Andreea Vasile, Mădălina Craiu, Mirela Nicolau
Durata: 22:42 minute
Premii: Premiul Publicului la Festivalul European de film de scurtmetraj de la Nisa, Premiul pentru Cea mai bună interpretare feminină (Andreea Vasile) la același festival
Rating: 12
Subtitrare: engleză

Sinopsis: O femeie își duce prietena într-o excursie în zona rurală, unde speră să găsească o casă în care să se mute cu partenerul ei. Ei preferă să doarmă la casa unei bătrâne, în loc de o pensiune turistică. Un localnic apare la ușa lor.

Vreau să sparg sera (2022)
Regia: Teona Galgoțiu
Distribuție: Ioana Bugarin, Valeria Popescu, Ana Covalciuc, Vlad Galer
Durata: 22 minute
Gen: dramă
Rating: AG
Premii: Premiul GOPO pentru Cel mai bun scurtmetraj în 2023
Subtitrare: engleză

Sinopsis: Sara se confruntă cu primele semne ale unei boli pe care a moștenit-o de la tatăl ei, care, în stadiu final, le va transforma corpurile în plante. Sara are nevoie de o schimbare majoră. Dar înainte de asta, ea trebuie să încerce să scape de amintirile violente din copilărie, așa că își vizitează tatăl țintuit la pat și îi spune tot ce nu i-a putut spune până atunci.

I am ok with your last wish (2022)
Regia: Catrinel Dănăiață
Distribuție: Tudor Aaron Istodor, Ileana Puiu, Sorin Flutur Constantin, Bianca Cuculici, Adrian Nicolae, Gabriela Iliescu
Gen: fantasy
Durata: 16 minute
Subtitrare: engleză

Sinopsis: Paul, un tânăr care vine la mare în căutarea unui weekend de distracție, trăiește o experiență într-o realitate paralelă, ghidat, atras și sedus de o femeie misterioasă. Împreună pășesc într-un univers fantastic. Un univers în care binele și răul sunt greu de distins, un univers în care Paul trăiește o aventură dincolo de timp și spațiu care îl va marca pentru totdeauna.

Noaptea albă a scurtmetrajelor românești este un eveniment organizat de Iadasarecasa, în parteneriat cu Centrul Național al Cinematografiei.
Parteneri: Dacin Sara, Institutul Francez din România, Pop Cola, Sloop, Oskar.
Parteneri media: Radio Guerrilla, Zile și Nopți, Cinemap, Urban.ro, Ziarul Metropolis, CineFan, LiterNet, Movie News, Cinefilia, AARC - All About Romanian Cinema, Radio România Cultural.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus