ianuarie 2024
Timișoara 2023
2023, anul când a deținut, alături de Elefsina și Veszprém, titlul de Capitală Europeană a Culturii, a trecut. Cum a fost mult-așteptatul An Cultural al Timișoarei? Ce va urma?

Continuăm seria de mini-interviuri Timișoara 2024 cu Ana-Maria Ursu, actriță, regizoare, fondatoare (alături de Victor Dragoș și Andrei Ursu & conducătoare a teatrului independent timișorean Basca
.

Ana-Maria Ursu (foto: Diana Bilec)

Mihai Brezeanu: Cum a fost 2023 pentru Timișoara?
Ana-Maria URSU: Pentru Timișoara, titlul de Capitală Europeană a Culturii a fost o motivație puternică în dezvoltarea scenei culturale locale. În anii de pregătire (2016-2022), au apărut inițiative noi, artiștii au început să colaboreze și cei care deja aveau evenimente au trecut la următorul nivel. E adevărat că a fost un drum complicat pe alocuri, dar cei care și-au înțeles rolul și și-au văzut de treaba lor au rezistat provocărilor. Asta s-a văzut și în 2023.

Cred că Timișoara Capitală Europeană a Culturii a avut succes pentru că operatorii culturali au tras tare pentru oraș și strategia culturală gândită de Centrul de Proiecte Timișoara a venit în ajutorul managerilor culturali. A oferit libertate, spațiu și bani pentru cei care au avut inițiative și au știut cum să le pună în practică. M-am bucurat că au completat programul cultural și artiști din alte orașe, așa am avut ocazia să ne conectăm și să colaborăm.

Datorită anului 2023, Timișoara a arătat mai bine. Multe clădiri istorice au fost renovate, serviciile publice au început să funcționeze mai bine și numărul de turiști a crescut considerabil. A avut un vibe european.

M.B.: Ce a fost în 2023 pentru Basca? Dar pentru tine, dincolo de Basca?
A.M.U.: Pentru Teatrul Basca, 2023 a fost un an foarte organizat și mai relaxat din punct de vedere financiar. A fost prima dată când am putut gândi activitatea teatrului din ianuarie până în decembrie. De obicei se înghesuiau toate proiectele în a doua jumătate de an. Pentru că am avut resursele necesare, am mărit echipa de implementare și am putut planifica din timp evenimentele astfel încât să existe claritate în organizare. Contextul de Capitală culturală a adus Teatrului Basca mai multă vizibilitate și un public mai deschis către propuneri inedite.

Noi am avut șase proiecte în 2023. Premiera spectacolului Zambara Kabarett, un cabaret social cu muzica live a celor de la Blazzaj, spectacolul Cargo Berlin-Timișoara, o co-producție cu Teatrul Rimini Protokoll din Germania, Stagiunea teatrală Basca, în care am jucat toate producțiile noastre, performance-ul Tactici de abuzament, un one-woman-show despre abuz, Festivalul in:vzbl, aflat la a 4-a ediție, și filmul documentar INVIZIBIL #portret de artivist, pe care l-am proiectat la închiderea Capitalei culturale.

Premiera musical-ului Zambara Kabarett (foto: Diana Bilec)
Ana-Maria Ursu în one-woman-show-ul Tactici de abuzament (foto: Diana Bilec)

Pentru mine a fost un an complicat, cu multe lecții de învățat, atât pe plan profesional cât și personal. În 2023, am avut curajul să încerc experiențe noi. A fost prima dată când am regizat un cabaret, când am învățat tehnici de acrobații și am făcut un one-woman-show pe mișcare, când am gândit un film documentar. Am avut motoarele pornite non-stop pentru că se simțea presiunea Capitalei.

Am avut parte și de câteva momente dificile, cum au fost vandalizarea tirului de la Cargo Berlin-Timișoara sau renovarea urgentă a teatrului din cauza unor inundații. Ce regret e faptul că nu am avut timp să particip la mai multe evenimente. Cred că am fost la doar 4 spectacole de teatru, 2-3 expoziții, vreo 3 performance-uri de dans și câteva concerte. Propun să se organizeze "revelionul ospătarilor" să vedem și noi la ce s-au distrat oamenii în anul Capitalei.

Afișul documentarului INVIZIBIL #portret de artivist

M.B.: Alege, rogu-te, un moment din Timișoara 2023 pe care crezi că-l vei povesti și peste 10, 20 de ani.
A.M.U.: Mi-e greu să aleg un singur moment din Timișoara 2023 pentru că fiecare proiect a venit cu multe întâlniri și întâmplări faine. Ceea ce va rămâne și peste 10, 20 de ani va fi relația pe care am reușit să o leg cu cei cu care am colaborat. Am descoperit oameni talentați și dedicați cu care aș vrea să lucrez și peste 10, 20 de ani. Și, atunci, vom povesti cum ne-am întâlnit noi în 2023.

Momentul în care am realizat că Timișoara Capitală Europeană a Culturii va avea succes a fost în 2-3 ianuarie 2023 când am observat câtă lume a venit în Piața Unirii să vadă clădirea Muzeului Național de Artă luminată. Atunci pot spune că a fost un moment de care mi-aduc aminte cu plăcere și cu încredere în ce va urma. Atmosfera aia am simțit-o pe tot parcursul anului.

M.B.: Ce va fi în 2024 pentru Basca? Și pentru tine, dincolo de Basca?
A.M.U.: Teatrul Basca deja se pregătește pentru un nou proiect în care vom dezvolta metoda de teatru forum în rândul profesorilor. Dorim să continuăm Festivalul in:vzbl, care deja a ajuns să fie pus pe harta festivalurilor internaționale, vrem să jucăm spectacolele Basca la festivalurile de profil și să avem cel puțin o producție nouă. Astea sunt, în mare. planurile pentru 2024.

Dincolo de Basca, mi-am propus să am colaborări ca actriță sau / și ca regizoare cu alte teatre. Să explorez zone artistice noi și să am întâlniri cu oameni care mă inspiră.

M.B.: Cum va fi 2024 pentru Timișoara?
A.M.U.: Cred și sper să fie un 2024 activ. Cultural, comunitar și electoral.

(Foto: Diana Bilec)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus