februarie 2024
Festivalul de Film Documentar One World România, 2024
Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

Pentru a-și desfășura activitatea, acești jurnaliști depind adesea de colaborări și finanțări internaționale, care pot veni la rândul lor cu alte riscuri și obstacole. Cu toate acestea, munca lor este crucială în a-i trage la răspundere pe cei aflați la putere și în promovarea transparenței și a democrației.

De peste 15 ani, Balkan Documentary Center sprijină cineaștii, jurnaliștii și activiștii să-și ducă la bun sfârșit munca, prin programele lor consacrate: BDC Discoveries și Docu Rough Cut Boutique.

 Noul program, Balkan Watchers - Media Programme for Journalists, susținut de Creative Europe MEDIA, este organizat în 3 module de lucru, dintre care primul va avea loc în aprilie 2024 la București, în cadrul celei de a 17-a ediții a Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania. Vor fi selectate 20 de proiecte, dintre care 6 vor beneficia în final de finanțare.

Țări eligibile:
UE: România, Bulgaria, Grecia, Croația, Polonia, Slovenia, Slovacia, Ungaria, Cipru, Malta;
Non-UE: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Muntenegru, Kosovo, Macedonia de Nord, Albania, Bosnia și Herțegovina.

Încurajăm în mod deosebit aplicațiile în co-producție între țările UE și cele non-UE.

Cui îi este adresat programul?
Jurnaliști, cineaști, activiști care lucrează la proiecte de film sau podcast documentar.

În ce etapă trebuie să fie proiectele?
Sunt eligibile proiectele aflate în stadiu avansat de dezvoltare sau în producție.

Calendar (2024):
Termen limită înscriere: 1 martie 2024
Anunțarea selecției: mijlocul lunii martie 2024; vor fi selectate 10 proiecte de film documentar și 10 podcast-uri
Modul 1 (training și project development): aprilie 2024, în cadrul One World Romania
Modul 2 (pregătire pitch): august/septembrie 2024, online
Modul 3 (pitch și premiere): octombrie 2024, în cadrul Sofia Documental

După pitch-ul din Sofia, 3 documentare vor fi premiate cu 25.000 euro fiecare, iar 3 podcast-uri vor primi câte 5.000 euro.

Formular Înscriere

Programul se desfășoară în limba engleză. Toți participanții trebuie să vorbească fluent engleza pentru a participa. Informațiile despre proiect sunt disponibile și în engleză, pe website-ul Balkan Documentary Center.

Așteptăm cu nerăbdare proiectele voastre!

Înființată în 2009, Asociația One World Romania organizează anual la București singurul festival de film documentar și drepturile omului din țară, One World Romania. Asociația lucrează cu filmul documentar ca vehicul pentru dialog social și politic, ca fereastră spre lume și mediu ce provoacă la reflecție. Prin activitățile sale, asociația sprijină evoluția cererii de documentar în România, ceea ce a condus în ultimii ani la un interes crescut pentru acest gen, atât în ceea ce privește publicul larg, cât și în cadrul unor programe educaționale.


Descarcă catalogul One World Romania 2024 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus