martie 2024
Concursul International George Enescu, 2024
În pregătirea ediției a XIX-a a Concursului Internațional George Enescu, ce va avea loc la București în perioada 31 august - 27 septembrie 2024, Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii și ARTEXIM se angajează să promoveze cultura românească și moștenirea muzicală a lui George Enescu în întreaga Europă.

Concursul Internațional George Enescu se adresează muzicienilor din întreaga lume, născuți după 1 august 1989, și are ca scop promovarea și susținerea tinerelor talente, prin oferirea de premii și oportunități de lansare în carieră, la fel cum George Enescu a susținut tinerii muzicieni contemporani lui. Pe lângă aspectul competiției, repertoriul de concurs a fost alcătuit pentru a introduce și răspândi la nivel mondial creația muzicală a lui George Enescu în rândul tinerei generații de muzicieni.

În acest sens, o serie de conferințe și recitaluri vor avea loc în unele dintre cele mai importante centre culturale europene, marcând astfel prezența și influența remarcabilă a muzicii românești în peisajul cultural global.

Prin intermediul conferințelor, se vor explora oportunitățile pe care Concursul Enescu le oferă tinerilor muzicieni care se înscriu la cele 4 secțiuni: compoziție, violoncel, vioară și pian și evoluția și impactul muzicii lui Enescu în contextul cultural al Europei moderne, evidențiindu-se legăturile și influențele sale asupra altor mari figuri din istoria muzicii.

Recitalurile vor oferi publicului oportunitatea de a asculta lucrări camerale din creația lui George Enescu și a altor compozitori români și internaționali, interpretate de câștigători și laureați ai edițiilor anterioare ale Concursului Internațional George Enescu, în săli de prestigiu și academii de muzică din Europa.

Evenimentele vor avea loc în următoarele centre culturale europene:
Viena, Austria - 4 martie 2024
Madrid, Spania - 15 aprilie 2024
Chișinău, Moldova - 26 aprilie 2024
Londra, Marea Britanie - 27 aprilie 2024
Budapesta, Ungaria
Bruxelles, Belgia
Lisabona, Portugalia



Într-un efort comun de a consolida prestigiul Concursului Internațional George Enescu și de a evidenția excelența artistică românească, Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii și ARTEXIM invită atât publicul larg, cât și mediul cultural și media să se alăture acestor evenimente de excepție.

Despre Concursul Internațional George Enescu:
Concursul Internațional George Enescu este unul dintre cele mai prestigioase concursuri de muzică clasică din lume, care are loc o dată la doi ani în București, România. Fondat în 1958, concursul își propune să descopere și să promoveze tineri muzicieni talentați din întreaga lume și să celebreze moștenirea muzicală a compozitorului român George Enescu. Concursul Internațional George Enescu se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.
www.concurs.festivalenescu.ro
Despre Institutul Cultural Român:
Institutul Cultural Român este o instituție publică a României, care promovează cultura și civilizația românească în străinătate, contribuind astfel la consolidarea relațiilor culturale și la creșterea prestigiului țării pe plan internațional.
http://www.icr.ro/
Despre Ministerul Culturii
Ministerul Culturii este instituția guvernamentală responsabilă cu elaborarea și implementarea politicii culturale a României, sprijinind și promovând diversitatea culturală și artistică a țării.
www.cultura.ro
Despre ARTEXIM
ARTEXIM, instituție de spectacole de proiecte în subordinea Ministerului Culturii, este organizatorul Festivalului și Concursului Internațional George Enescu. ARTEXIM este o instituție specializată în gestionarea și promovarea proiectelor culturale și artistice la nivel național și internațional.
www.artexim.ro

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus