"Ce se va întâmpla cu teatrologia ca domeniu și specializare? Sunt oare criticii sortiți pieirii? Ce rol mai au ei in lumea artelor spectacolului? Unde se pot ei manifesta? Mai există o piață de desfacere pentru critica teatrală? De ce ruptura dintre practicieni și teoreticieni se adâncește în loc să dispară? Există sau nu o comunicare reală între actori, regizori, scenografi și critici de teatru, teatrologi, dramaturgi? Ce putem câștiga unul de la celălalt? Este oare deprofesionalizarea una dintre cauzele acestei înstrăinări? Cine mai are nevoie de criticul de teatru? Cine ar trebui să lupte pentru existența lui?" sunt întrebările pertinente și din ce în ce mai actuale pe care Miklos Bacs și le punea la Gala Hop din 2017.
Din ce în ce mai multă lume merge la teatru, din ce în ce mai mult public nu se limitează a fi simplu spectator, dimpotrivă, creează bloguri și comunică intens pe rețelele sociale despre fenomenul teatral. Fie că scriu pe pagini proprii cu emoție și entuziasm, fie în publicații de specialitate respectând norme academice, cei ce încearcă să surprindă efemeritatea teatrului se luptă cu aceeași dificultate, surprinderea unui spectacol în cuvinte. Criticul Mark Fisher în cartea How To Write About Theater afirmă: "a scrie despre teatru este un act de traducere, transformând imbajele spectacolului în limbajul cuvintelor".
Cele patru zile din cadrul programului de Uși deschise (12-15 martie 2023) vor prilejui întâlnirea cu profesori ai secției de Teatrologie, cu teoreticieni din zona artelor perfomative, dar și cu studenți de la ciclurile de licență și master pentru a explora modalități de abordare multiple din critica și teoria teatrală. Vom înțelege că rolul criticului de teatru nu este doar acela de autor de articole, ci, datorită contextului social-cultural, și acela de barometru al vieții culturale în general și, mai ales, un agent de educare, modelare, sporire a publicurilor de teatru.
Pentru toți pasionații de teatru poate fi o oportunitate unică de a observa, analiza, înțelege fenomenul teatral la el acasă, UNATC, sediul din Str. Matei Voievod nr. 75-77.
Agendă cursuri din cadrul programelor Departamentului de Studii Teatrale la a XXV-a ediție a Ușilor Deschise din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale":
Licență
Jurnalism teatral & Management cultural
Masterat
Studii de Teatru și Performance
Management și Marketing Cultural
Programul Ușilor deschise 2024
Marți, 12 martie 2024
Teatrologie - Jurnalism teatral & Management cultural
(Licență - Facultatea de Teatru)
12:00 - 14:00 , sala 5, etj. 3 - Departamentul Studii Teatrale
Producție de spectacol și eveniment (curs și seminar) - anul III licență Teatrologie
14:00 - 16:00, sala 5, etj. 3 - Departamentul Studii Teatrale
Spectacologie (curs): "Romeo și Julieta": pistoalele lui Baz Luhrmann țintesc spre mitul creat de Franco Zeffirelli. O analiză comparativă a două ecranizări cult ale piesei lui Shakespeare, anul III licență Teatrologie / lect. univ. dr. Alina EPÎNGEAC
Teatrologie - Master Studii teatrale și performance
(Masterat - Facultatea de Teatru)
16:00 - 18:00, sala 5, etj. 3 - Departamentul Studii Teatrale
Metode critice (curs) - anul I Master Studii de Teatru și Performance / conf. univ. dr. Carmen STANCIU
Miercuri - 13 martie 2024
Teatrologie - Jurnalism teatral & Management cultural
(Licență - Facultatea de Teatru)
10:00 - 13:00, Sala 3, etj. 3 - Departamentul Studii Teatrale
Jurnalism în mediul digital (lucrare practică): Cum se produce un audio-book? - anul III Teatrologie / lect. Raluca MOIANU
Pentru această lucrare practică, participanții (grupe de câte 5) se vor înscrie cu o zi înainte, prin completarea unui formular: forms (10:00 - 10:30 - Grupa 1 / 10:45 - 11:15 - Grupa 2 / 11:30 - 12:00 - Grupa 3 /12:15 - 12:45 - Grupa 4)
14:00 - 16:00, Sala 5, etj, 3 - Departamentul Studii Teatrale
Istoria teatrului universal, (curs) - anul III licență Teatrologie / prof. univ. dr. Ana Maria Nistor
Teatrologie - Master Studii teatrale și performance
(Masterat - Facultatea de Teatru)
16:00 - 18:00, Sala 5, etj, 3 - Departamentul Studii Teatrale
Teoria performance-ului (curs): Neo-avangarda americană. Teatrul - un spațiu al acțiunii și un laborator al experimentelor teatrale - anul I Master Studii Teatrale și Performance / conf. univ. dr. Anca IONIȚĂ
Joi - 14 martie 2024
Teatrologie - Jurnalism teatral & Management cultural
(Licență - Facultatea de Teatru)
10:00 - 13:00 , sala 5, etj. 3 - Departamentul Studii Teatrale
Istoria teatrului universal (curs): Comedia și mecanismele comicului - anul I licență Teatrologie
14:00 - 16:00 , sala 5, etj. 3 - Departamentul Studii Teatrale
Managementul proiectului cultural (curs) - anul II licență Teatrologie / lect. dr. Maria ROTAR
Vineri, 15 martie 2024
Teatrologie - Jurnalism teatral & Management cultural
(Licență - Facultatea de Teatru)
11:00 - 14:00, Sala 5, etj, 3 - Departamentul Studii Teatrale
Tehnici de teatru devised, atelier de scriere dramatică
Daria ANCUȚA, studentă anul III, Teatrologie - Jurnalism teatral
Pentru că atelierul se desfășoară într-un format interactiv, selecția participanților se va face pe baza unui formular: forms
Teatrologie - Master Studii teatrale și performance
(Masterat - Facultatea de Teatru)
14:00 - 16:00, Sala 5, etj. 3 - Departamentul Studii Teatrale
Direcții și tendințe în teatrul european (curs), anul I Master Studii Teatrale și Performance / lect. univ. dr. Oana BORȘ
Cu siguranță prin prelegerile susținute de cadrele didactice, prin intervențiile studenților și masteranzilor gata să răspundă la orice întrebare din partea asistenței, veți înțelege că discursul critic de specialitate coincide deseori cu așteptările publicului, fără a aluneca în comercial și fără a anula norme deontologice.
Într-o lume a confuziei, a răsturnărilor de valori, veniți la o întâlnire lucidă și constructivă cu echipa teatrologilor din UNATC București!