martie 2024
Articole diverse
Programul de proiecții de filme documentare Echoes of Ji.hlava revine cu o nouă ediție la Centrul Ceh din București. În fiecare luni și joi, între 18-28 martie 2024, de la ora 19:30, fanii documentarelor vor avea ocazia de a vedea 4 noi producții din selecția ultimei ediții a renumitului Festival Internațional de Film Documentar Ji.hlava. În plus, regizoarele a două dintre documentare vor fi prezente la București, unde vor susține masterclass-uri în cadrul UNATC "I.L. Caragiale".

Înființat în 1997 de către un grup de liceeni din Jihlava, Cehia, Festivalul Internațional de Film Documentar Ji.hlava a devenit în cei 27 de ani de existență unul dintre evenimentele cinematografice de neratat în rândul pasionaților. Cu mii de spectatori, cineaști, critici, jurnaliști și entuziaști ai filmului documentar participând în fiecare toamnă, Ji.hlava și-a consolidat statutul de unul dintre cele mai importante festivaluri europene de film documentar și cel mai mare din Europa Centrală și de Est. Secțiunile festivalului reunesc documentare creative de lung și scurtmetraj, alături de programe dedicate profesioniștilor din industrie. Ecourile sunt un proiect adiacent, ce își propune să aducă festivalul în alte orașe din afara Cehiei, Bucureștiul fiind unul dintre ele.

În București, deci, programul debutează pe 18 martie 2024 cu The World According to My Dad (Marta Kovářová, 2023, 77', CZ, SK), un film-jurnal captivant al luptei tatălui regizoarei Marta Kovářová pentru dreptate climatică. Jiří Svoboda, om de știință din Brno, propune un preț global al carbonului pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Însoțit de aparatul de filmat și cântecele fiicei sale, Svoboda participă la proteste și summituri globale, confruntându-se cu lentoarea politicienilor și inflexibilitatea structurilor de putere, dar păstrându-și, totuși, umorul și convingerea. Regizoarea Marta Kovářová și protagonistul documentarului, Jiří Svoboda, vor fi prezenți la o sesiune Q&A după film, iar pe 19 martie 2024, cei doi vor susține un masterclass în cadrul UNATC, deschis publicului larg (mai multe detalii pe canalele de comunicare ale Centrului Ceh și UNATC).

Distances (Matej Bobrik, 2023, 84', PL) este un portret sensibil al unei familii de imigranți nepalezi în Polonia. Shiv și familia sa se confruntă cu neînțelegeri, nemulțumiri și conflicte interpersonale în timp ce încearcă să își construiască o viață mai bună. Filmul explorează viața aparent obișnuită a acestei familii, aducând în prim-plan dilemele, valorile diferite și destrămarea bunăstării lor printr-o perspectivă emoționantă asupra vieții imigranților în Europa și a visurilor lor individuale. Documentarul va putea fi vizionat pe 21 martie 2024, iar proiecția sa este realizată cu susținerea Institutului Polonez.

 A doua săptămână începe pe 25 martie 2024 cu The Third End of the Stick (Jaro Vojtek, 2023, 88', SK) - un mozaic format din patru povești ale unor persoane din așezările de romi din Slovacia. Protagoniștii, excluși de societatea majoritară din diverse motive - orientare sexuală, convingeri religioase sau dizabilități fizice - își găsesc puterea zilnică de a depăși obstacolele și stereotipurile impuse de mediu și de ceilalți. Filmul oferă o perspectivă faptică asupra luptei lor pentru o viață demnă și subliniază capacitatea lor de a se înțelege unii pe alții în ciuda diferențelor.

Ecourile se încheie pe 28 martie 2024 cu Is There Any Place For Me, Please? (Jarmila Štuková, 2023, 77', CZ), un portret curajos și sincer al Martinei, victimă a unui atac cu acid, care se străduiește să-și refacă viața și identitatea după acest incident traumatic. Documentarul explorează modul în care Martina face față pierderii atractivității fizice, fricii de o lume pe care nu o mai poate vedea și căutării unui nou sens al vieții. Într-un stil intim, ni se dezvăluie franchețea Martinei și capacitatea ei de a aborda tabuuri cu sinceritate și determinare. Regizoarea Jarmila Štuková și producătoarea Maja Hamplová vor susține un masterclass în cadrul UNATC în aceeași zi, iar după proiecția de la Centrul Ceh, vor fi prezente pentru întrebări și răspunsuri.

 "Pentru noi mereu a fost important să ne gândim la Ji.hlava IDFF într-un context internațional și să interconectăm filmele și regizorii lor în întreaga lume. Majoritatea provocărilor cu care ne confruntăm astăzi nu au granițe, la fel ca și programul Ji.hlava, ale cărui ecouri vor avea loc la Bruxelles, New York, Varșovia și, în mod tradițional, și la București", spune René Kubášek, director al relațiilor internaționale la Ji.hlava IDFF și fost director al Centrului Ceh București.

Intrarea la proiecții este liberă, iar filmele sunt subtitrate în limba engleză. Acestea încep la ora 19:30, iar regizorii care nu vor fi prezenți fizic la București vor susține sesiuni Q&A online.

Pentru a fi la curent cu detaliile despre Echoes of Ji.hlava, urmăriți paginile de Facebook și Instagram ale Centrului Ceh.

Proiect organizat de Centrul Ceh București și Ji.hlava IDFF, cu sprijinul UNATC "I.L. Caragiale", Institutului Polonez și Budweiser Budvar. Ediția de anul acesta a Echoes of Ji.hlava are loc în cooperare cu rețeaua Centrelor Cehe și cu sprijinul financiar al Ministerului Ceh al Culturii, al Czech Recovery Plan și al Uniunii Europene.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus