Ca în fiecare an, proiectul revine la Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania, iar 2024 propune o dezbatere extinsă despre programele pe care le oferă bibliotecile în prezent pentru diferite comunități, pornind de la exemplul Bibliotecii Publice din New York, portretizată de renumitul regizor de film documentar Frederick Wiseman în Ex Libris: The New York Public Library.
Evenimentul are loc pe 11 aprilie 2024, de la ora 11:30, la Cinema Union (Str. Ion Câmpineanu nr. 21, București), iar proiecția filmului va fi urmată de o discuție cu invitați speciali. Participarea este gratuită în limita locurilor disponibile. Pentru asigurarea locului, vă recomandăm să rezervați un bilet cu valoare zero pe platforma Eventbook.
La discuție vor participa: Dragoș Adrian Neagu (Președinte ANBPR - Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, Manager Biblioteca Județeană "Panait Istrati" Brăila); Ioana Crihană (Director Executiv ANBPR, om de litere, fost jurnalist, copywriter cu experiență, consultant în publicitate); Lector univ. dr. Robert Coravu (Facultatea de Litere, Universitatea din București). Evenimentul va fi moderat de Alexandra Florescu (jurnalist).
Ex Libris: The New York Public Library (SUA, 2017, 197 min) prezintă culisele uneia dintre cele mai prestigioase instituții de cunoaștere din lume și o dezvăluie ca pe un loc primitor, benefic schimbului cultural și învățării. Cu 92 de spații în Manhattan, Bronx și Staten Island, Biblioteca Publică din New York se angajează să fie o resursă pentru toți locuitorii acestei regiuni variate și cosmopolite, și nu numai. Biblioteca depune eforturi pentru a stimula învățarea, a promova progresul cunoașterii și a consolida comunitățile.
Filmul va fi subtitrat în limba română. Discuția va avea loc în limba română.
Invitați:
Dragoș Adrian Neagu este membru ANBPR din anul 1995 și este în acest moment la al doilea mandat de președinte al acestei organizații. Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, asociație de utilitate publică, are ca scop susținerea intereselor profesionale ale bibliotecarilor din bibliotecile publice, având o activitate neîntreruptă de 34 de ani. În acest moment, numără peste 3300 de membri și are 37 de filiale la nivel național. Din anul 1998 a ocupat funcția de director adjunct al Bibliotecii Județene "Panait Istrati" Brăila, din anul 2007 fiind directorul acestei instituții. Este licențiat al Universității "Dunărea de Jos" din Galați și doctor în management al Universității "Lucian Blaga" din Sibiu.
Ioana Crihană a lucrat, în ultimii 20 de ani, în diferite poziții de conducere în entități de afaceri extrem de competitive: o instituție guvernamentală, un ziar național, o cunoscută Agenție de Branding & Publicitate, o corporație multinațională TIC și în cea mai reprezentativă asociație națională de biblioteci din România - ANBPR. Implicându-se în mai multe proiecte de dezvoltare, Ioana Crihană are expertiză în crearea, restructurarea și revitalizarea diferitelor produse, servicii și structuri organizaționale, precum și în implementarea unor planuri de afaceri și strategii de sustenabilitate, atât în mediul privat, cât și în cel public.
Robert Coravu este prodecan al Facultății de Litere a Universității din București și lector în cadrul Departamentului Științe ale Comunicării, catedra de Științe ale Informării și Documentării. Doctor în Filologie (2012), cu o teză dedicată bibliotecilor universitare contemporane. A fost director general adjunct al Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I" (2003-2011) și secretar general al Asociației Bibliotecarilor din România (2003-2009). În calitate de consilier al ministrului culturii și cultelor (2001-2003), a contribuit la elaborarea Legii nr. 334/2002 - Legea bibliotecilor.
Alexandra Florescu a lucrat aproape zece ani în marketing și PR în industria de carte, căutând soluții, canale și contexte noi pentru campanii de promovare a plăcerii lecturii. De doi ani, scrie despre filme și seriale pentru Scena9 și Films in Frame.
Organizator: Asociația One World Romania / One World Romania Association
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Parteneri: Mediawise Society, KineDok România, Biblioteca Județeană "Ion Heliade Rădulescu" Dâmbovița, Biblioteca Județeană "Ștefan Bănulescu" Ialomița, Biblioteca Județeană "G.T. Kirileanu" Neamț, Biblioteca Județeană "Marin Preda" Teleorman
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Proiectul Documentare la bibliotecă face un pas asumat pentru a crește competențele de analiză critică a imaginii ale publicului larg, cu filmul documentar ca material didactic. Totodată, proiectul reprezintă un efort de lungă durată de a îmbogăți activitatea bibliotecilor, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.
Înființată în 2009, Asociația One World Romania organizează anual la București singurul festival de film documentar și drepturile omului din țară, One World Romania. Asociația lucrează cu filmul documentar ca vehicul pentru dialog social și politic, ca fereastră spre lume și mediu ce provoacă la reflecție. Prin activitățile sale, asociația sprijină evoluția cererii de documentar în România, ceea ce a condus în ultimii ani la un interes crescut pentru acest gen, atât în ceea ce privește publicul larg, cât și în cadrul unor programe educaționale.
Urmărește-ne:
Facebook / Instagram / YouTube / Telegram / Letterboxd / TikTok
Descarcă catalogul One World Romania 2024 aici.