aprilie 2024
Festivalul de Film Documentar One World România, 2024
Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania începe vinerea aceasta, 5 aprilie 2024, și se bucură de prezența a nu mai puțin de 15 invitați internaționali, pe care publicul este încurajat să-i întâlnească la proiecțiile la care vor fi prezenți și la Q&A-urile de după.

 Ediția din 2024 readuce pe ecrane o favorită a publicului festivalului: secțiunea care recuperează din cinematografia documentară de dinainte de Revoluție, SAHIA VINTAGE.

 Continuă în 2024 și programul Adoptă un documentar, prin care reprezentanți ai unor ONG-uri active din România împărtășesc cu comunitățile lor filme care sunt pe teme similare celor pentru care luptă. În 2024, spațiul pe care festivalul îl acordă societății civile se mărește cu ocazia primei ediții a programului Zilele Liceenilor, care cuprinde și un târg de voluntariat activ, dedicat tinerilor, la care participă 7 ONG-uri din România.

Invitați ai OWR17

Agniia Galdanova (Rusia), Agnès Perrais (Franța), Boubacar Sangaré (Burkina Faso), Bronte Stahl (SUA), Daniel Kötter (Germania), Elios Levy (Franța), Gergő Somogyvári (Ungaria), Goran Dević (Croația), Kumjana Novakova (Bosnia și Herțegovina), Maciek Hamela (Polonia), Natan Castay (Belgia), Rebecca Hirneise (Germania/Austria), Viera Čákanyová (Slovacia) sunt invitații de anul acesta care vor fi prezenți la Q&A-uri cu publicul după proiecțiile filmelor lor.

 Regizorului Eyal Sivan (Israel/Franța) îi este dedicată o retrospectivă între 8 și 12 aprilie 2024, care se va încheia cu un masterclass dedicat eticii în documentare și felului în care putem lucra cu memoria (13 aprilie 2024), iar artista vizuală Maryam Tafakory (Iran/UK) va susține două performance-uri live în timpul retrospectivei dedicate scurtmetrajelor sale, în primul weekend al festivalului, 6-7 aprilie 2024.

 Invitații români din 2024 sunt Alexandra Diaconu și Lucia Chicoș, regizoarele filmului Where I Am Now, Adi Dohotaru, regizorul filmului de deschidere Moartea lui Iosif Zagor, și Adina Brădeanu, curatoarea secțiunii Sahia Vintage.

ADOPTĂ UN DOCUMENTAR ȘI TÂRGUL DE VOLUNTARIAT ONG

Cinci ONG-uri, o platformă de teatru politic, două platforme media și două persoane fizice active în societatea civilă sunt adoptorii din 2024 ai unor documentare OWR relevante pentru comunitățile lor respective.

Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire: "Moartea lui Iosif Zagor"
Fundația Consiliul Național Român pentru Refugiați (CNRR): "O sută patru"
Asociația ACCEPT:"Orlando. Biografia mea politică"
Sens Pozitiv: "Povara"
Declic: "Rejeito"
Miruna Vlada: "Tăcerea rațiunii"
Dr. Ioan Alexandru Mirea: "Memoria infinită"
Platforma de Teatru Politic: "Ciompi"
Recorder: "Zâmbetul Georgiei"
Mindcraft Stories: "Incident" și "Așteptând roboții"

 Târgul de voluntariat se va desfășura între 11 și 13 aprilie 2024 la Muzeul Țăranului Român și include 7 ONG-uri din România la care tinerii pot face voluntariat. Ei își vor prezenta activitatea, de la tehnologie civică și drepturile animalelor, la conștientizarea bolilor autoimune sau educație. Code for Romania / Commit Global, cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, Asociația Red Panda, cu misiunea de a crea legături puternice între oameni și animale, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), asociația ApTI, care susține și promovează internetul liber, Her Time România, prima organizație non-guvernamentală care susține generațiile viitoare de femei din România, Fundația Tineri pentru Tineri, care dezvoltă și implementează programe de educație pentru sănătate sexuală, și FDP-Protagoniști în educație, care lucrează de 27 de ani pentru a oferi acces egal la educație și la o copilărie normală pentru copiii vulnerabili, sunt ONG-urile care așteaptă tinerii cu activități gândite special pentru ei la standurile din cadrul Târgului de Voluntariat OWR.

Zilele Liceenilor se desfășoară cu sprijinul Kaufland România. Toate evenimentele din cadrul Zilelor Liceenilor sunt cu intrare liberă, cu înscriere în prealabil. Detalii despre program sunt disponibile pe site-ul One World Romania.

SAHIA VINTAGE

În 2024, One World Romania reia programul SAHIA VINTAGE (început în 2013), cu o direcție nouă, construită în jurul Jurnalului cinematografic (așa numitul "jurnal filmat"), produs de Studioul Alexandru Sahia, sub titlul Actualitatea în imagini și distribuit săptămânal în cinematografele din țară, în perioada 1950-1974. Momente de mobilizare sau entuziasm colectiv, de criză politică sau umanitară sau de viață cotidiană pe care le traversează țara sunt documentate de reporterii Sahia pe parcursul celor 24 de ani de existență ai jurnalului, care îl văd transformându-se în funcție de presiunea ideologică, dar și de concurența televiziunii (după 1957). Marcăm această aniversare printr-un prim program care sperăm să inspire exerciții de reflecție individuală și colectivă, asupra unui trecut tot mai puțin recent, dar încă apăsător și disputat.

 Iarna 2023-2024 a însemnat dispariția a două personalități asociate cu istoria Arhivei Naționale de Filme: Aura Puran (1937- 2023) și Bujor Râpeanu (1938- 2024). Le aducem un omagiu și, cu acest prilej, mulțumim profesioniștilor Arhivei Naționale de Filme fără de care programele SAHIA VINTAGE nu ar fi posibile.

Programul SAHIA VINTAGE este curatoriat de Adina Brădeanu.

*** 

Organizator: Asociația One World Romania
Parteneri Corporate: Kaufland România, Valvis Group, Groupama, BlackCab, BMW România, Adco Food, Kozel
Parteneri Instituționali: Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Culturii, UNHCR - Agenția ONU pentru Refugiați, Fundația Konrad Adenauer, Programul Statul de Drept Europa de Sud Est, Institutul Cultural Român, DACIN-SARA, Uniunea Cineaștilor din România, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Ambasada Republicii Cehe la București, Centrul Ceh București, Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Goethe-Institut București, Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar București, Ambasada Elveției în România, Swiss Sponsors' Fund, Ambasada Republicii Slovace la București, Ambasada Regatului Norvegiei la București, Institutul Polonez din București, Forumul Cultural Austriac, Institutul Italian de Cultură din București, Centrul Cultural "Mahmoud Darwish", Ambasada Libanului, Ambasada Spaniei la București, Ambasada Suediei, CEREFREA Villa Noël, Green Hours, Bistro Green Hours, GDS - Grupul pentru dialog social, KineDok, Arhiva Națională de Filme, Civil Society Pitch, Prisma
Parteneri Zilele Liceenilor - Eveniment realizat cu sprijinul Kaufland România
UNHCR, Ambasada Suediei, Muzeul Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Expert Forum, Funky Citizens, Asociația Rhea, Aspire Teachers, Code for Romania, Her Time RO, Fundația Tineri pentru Tineri, Red Panda, A.P.A.A. - Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, FDP, ApTI (Asociația pentru Tehnologie și Internet), Consiliul Municipal al Elevilor București, OTOTO
Bilete prin Eventbook.ro
Partener de monitorizare: mediaTRUST România
Parteneri Media: RFI România, Radio România Cultural, Black Rhino Music, Scena9, ELLE România, Revista MATCA, Igloo România, Revista ARTA, Revista FILM, Cultura la Dubă, Observator Cultural, Zile și Nopți, Școala9, Mindcraft Stories, Cărturești, Films in Frame, All About Romanian Cinema, Cutra, Film Menu, Liternet, Filmmakers for Ukraine, Cinefilia, Cinepub, The Institute, SUPER, In a relationship
Festivalul a fost fondat în 2008 de Centrul Ceh București
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.



Descarcă catalogul One World Romania 2024 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus