aprilie 2024
La 12 aprilie 2024, la Palau de la Música din València [1], a avut loc Concertul de gală susținut de Orquesta de València, dirijată de Alexander Liebreich, desfășurat în cadrul ceremoniei Premiilor ICMA (The International Classical Music Awards - 2024). Acestea sunt printre cele mai cunoscute și apreciate premii ale industriei discografice internaționale. Juriul este alcătuit din critici muzicali profesioniști, de la cele mai importante reviste, reviste online și posturi de radio.

În cadrul Galei, soprana Aida Pascu din România [2] a interpretat Aria Ernani, involami (Ernani, salvează-mă), din actul I, al operei Ernani de Giuseppe Verdi.


În lista premiilor pentru categoriile audio-video se regăsesc nume dintre cele mai importante ale vieții muzicale contemporane internaționale, precum: Jordi Savall, Antonio Pappano, Jonas Kaufmann, Hilary Hahn, Lars Vogt, Paavo Järvi, François-Xavier Roth, Herbert Blomstedt. [3]

Programul galei din 12 aprilie 2024, de la Palau de la Música din València, a cuprins:


Orazio Sciortino - Grand Bagatelle for Orchestra (2023/24), dirijor - Orazio Sciortino;
Johann Sebastian Bach - Concert pentru două piane, în do minor, BWV 1062 (partea a II-a) - Pekinel Duo;
Witold Lutosławski - Fragmente din variațiunile de Paganini - Pekinel Duo, pian;
François Rebel & Francois Francœur - Aria «Impetueux Torrent» (Torent impetuos) din opera Tarsis et Zélie - Cyrille Dubois, tenor;
Maurice Ravel - Rapsodia «Tzigane» M. 76 - Lana Zorjan, vioară;
Kaija Saariaho - Dolce Tormento (Dulce chin)- Sharon Bezaly, piccolo;
Antonin Dvořák-Rondo pentru violoncel și orchestră, op. 9 -Tania Tetzlaff, violoncel;
Maurice Ravel - Lever du Jour din Suita nr. 2 «Daphnis et Chloé»;
Mario Castelnuovo-Tedesco - Concertul nr. 1, pentru chitară și orchestră, în re, op. 99 (1939), partea I - Cassie Martin, chitară;
Jules Massenet - Aria Minteau - "Care era rostul?" din Ariane - Amina Edris, soprană;
Olivier Messiaen - L'Ascension (partea a III-a) - dirijor Sylvain Cambreling;
Giuseppe Verdi - Aria «Ernani, involami» din Ernani (Act I, scena 2) - Aida Pascu, soprană;
Charlotte Sohy - Temă cu variațiuni, op 15 - Renaud Capuçon, vioară.

În cadrul Galei, Orquesta de València a fost dirijată de germanul Alexander Liebreich, director muzical al Orchestrei de València și Consilier Artistic al Palau de la Música València.


Premiul Young Artist of the Year (Tânăr Artist al Anului) i-a fost înmânat sopranei Aida Pascu, de către doamna Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical.



 Textul cavatinei «Ernani, involami» din opera Ernani de Giuseppe Verdi, pe care l-a cântat soprana Aida Pascu, interpretând rolul Elvirei (personaj îndrăgostit de Ernani, logodită cu unchiul ei Don Ruy Gomez de Silva; ea își dorește ca Silva să plece, să n-o mai urmărească și să o lase în pace, ca să poată să se gândească la iubitul ei Ernani):

"Scurtă e noaptea și Silva nu se întoarce / Ah, nu te mai întoarce / Bătrân acesta urât / care ca un spectru necurat mă urmărește mereu / cu vorbe de dragoste / Îmi face dragostea pentru Ernani din ce în ce mai puternică / Ernani!... Ernani, salvează-mă / din temuta lui îmbrățișare / hai să scăpăm... mi-e sete să trăiesc / să-mi fie acordată iubirea / către alte și neospitaliere meleaguri / piciorul meu te va urma. Acele caverne vor fi pentru mine o grădină a Edenului. Disprețuiesc tot ce nu-mi vorbește de Ernani / Nu-i vorbi acestei inimi. / Nu există bijuterie / care poate transforma dragostea în ură / Zboară, oh, timpul și grăbește/ fuga mea este un moment fericit / Zboară, oh timp, către inima iubitoare / fiindcă amânarea este tortură. "[4]


Pe 18 aprilie 2024, la Salonul Cerchez al Muzeului Cotroceni din București, soprana Aida Pascu va susține un recital de lieduri din marea literatură românească și universală - Vis de dragoste - fiind acompaniată de pianistul Gabriel Gîțan.

Premiul obținut de soprana Aida Pascu reprezintă un mare succes pentru Arta vocală românească! Felicitări!

NOTE
[1] Palau de la Música de València a fost inaugurat la 25 aprilie 1987, este sediul Orchestrei din Valencia, principalul grup simfonic din oraș, care sărbătorește a 80-a aniversare și care constituie una dintre principalele axe ale activității muzicale a auditoriului, impunându-se ca motor muzical și cultural al orașului; centru cultural de o mare vitalitate și dinamism este activ unsprezece luni pe an. Proiectat de arhitectul José María García de Paredes, Palatul are o sală simfonică cu o capacitate de1.781 de spectatori (o scenă de 120 de metrii pătrați), precum și o sală de cameră, cu 417 locuri. Acustica Palau de la Música este descrisă drept una excepțională, fiind un reper în Europa, unanim lăudată de toate orchestrele, soliștii și vocile lirice care au cântat aici. Clădirea cuprinde și alte săli ca: Lucrecia Bori, Martín y Soler și Exposiciones, precum și magnificul hol cu sticlă din Sala Naranjos. centru cultural de o mare vitalitate și dinamism, activ unsprezece luni pe an. În 2002, auditoriul a fost extins cu o anexă subterană, integrată în peisajul albiei râului Turia de către arhitectul Eduardo de Miguel. În aceste noi facilități există diverse săli de repetiție: o replică a scenei Sala Iturbi -Sala García Navarro-, două săli de cor și patru individuale, precum și patru vestiare colective, precum și activitate administrativă intensă, pe lângă locuințe. un mare centru de arhivă și documentare muzicală. Palau de la Música din Valencia este una dintre puținele săli de spectacole spaniole care dispune de o orgă mare, un instrument de o calitate și precizie incontestabilă, proiectat și construit de maestrul german Gerhard Grenzing la sfârșitul anilor 1980. Orga amplasată în Sala Iturbi este un instrument spectaculos de transmisie complet mecanică, care are dimensiuni de șapte metri lățime, zece metri înălțime, trei metri adâncime și cântărește peste douăzeci de tone. Are patru tastaturi manuale, o pedală completă, peste cincizeci de registre și aproximativ 3.000 de tuburi.
[2] Soprana Aida Pascu provine dintr-o familie de muzicieni, la rândul lor artiști lirici. Este una dintre cele mai valoroase exponente ale generației tinere. În 2021 și 2022, Aida Pascu a participat la concursul pentru bursa Moștenitorii României Muzicale, organizat de Radio România Muzical. În anul 2022 cântat alături de Orchestra de Cameră Radio și Filarmonica din Brașov. De asemenea, a realizat înregistrări speciale la Radio România.
[3] Lista premiilor ICMA 2024 include Artist of the year acordat violonistului Renaud Capuçon, Premiul pentru întreaga carieră - Pekinels: Güher și Süher Pekinel, pian; Descoperirea anului - Lana Zorjan, vioară, Serbia; Premiul pentru compoziție - Orazio Sciortino, Pianist, dirijor și compozitor sicilian; ICMA CLASSEEK AWARD - Cassie Martin, chitară; Casa de discuri a anului - Bru Zane "Palazzetto Bru Zane - Centre de musique romantique française"; Premii speciale: Bruno Monsaingeon, muzician și regizor de film; Sylvain Cambreling, dirijor; # bruckner24 / Ediția versiunilor complete Bruckner Orchestra Linz ORF Vienna Radio Symphony Orchestra Markus Poschner; Premiul pentru cea mai bună înregistrare simfonică a anului - Comemorarea bicentenarului nașterii lui Anton Bruckner, Paavo Järvi, dirijând Tonhalle-Orchester Zürich;
[4] chandos.net/chanimages

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus