aprilie 2024
La sediul Institutului Italian de Cultură din București, a avut loc la 22 aprilie 2024, Conferința de presă de lansare în România a Centenarul Puccini [1]. Evenimentul a fost organizat de Ambasada Italiei, Institutul Italian de Cultură și ARTEXIM.

Giacomo Puccini (1858-1924)

La conferință au participat E.S. Domnul Alfredo Maria Durante Mangoni, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Italiei în România, doamna Laura Napolitano, Director al Institutului Italian de Cultură, doamna Cristina Uruc, manager interimar ARTEXIM, domnul Daniel Jinga, Manager - Director general al Operei Naționale București, Andrei Fermeșanu, Manager - Director general interimar al Operei Naționale Române Iași, Cristian Avram, Director de Marketing al Operei Naționale Române Cluj-Napoca, domnul Marin Cazacu, directorul general al Filarmonicii George Enescu din București, doamna Cristina Comandașu - managerul postului de radio România Muzical, critici muzicali și reprezentanți ai presei radioului și televiziunii naționale.


Majoritatea vorbitorilor din prezidiu au arătat faptul că celebrarea Centenarului Puccini în România include o serie de evenimente de înaltă ținută artistică ce vor onora așa cum se cuvine contribuția extraordinară a compozitorului în muzica de operă și nu numai.

Doamna Cristina Uruc, manager interimar ARTEXIM, a evidențiat în cuvântul său faptul că principalul obiectiv al sărbătoririi Centenarului Puccini în România este promovarea operei lui Giacomo Puccini în rândul publicului român, oferind ocazia de a explora interpretarea și influența operelor lui Giacomo Puccini în cultura românească și de a evidenția impactul acestora asupra scenei muzicale și teatrale a țării. Mai mult, sărbătorirea Centenarului Puccini în România va servi drept catalizator pentru a stimula noi inițiative culturale și noi colaborări între artiști, instituții și pasionați de muzică, contribuind astfel la îmbogățirea peisajului cultural românesc și la păstrarea vie a moștenirii lui Puccini pentru generațiile viitoare, fapt ce va consolida legăturile culturale dintre Italia și România, prin muzică și artă.

Directorul general al Filarmonicii George Enescu, domnul Marin Cazacu a spus că deși, Giacomo Puccini este cunoscut, în special, drept compozitor de operă, în creația sa se regăsesc și alte genuri muzicale precum: Requiem, Messa di Gloria, pentru tenor, bariton, orchestră și cor, Capriciu simfonic, Cvartet de coarde în re major, Cvartetul I Crisantemi, preludii, coruri. piese pentru pian, piese pentru orgă.

Este de notorietate faptul că soprană română, celebra Hariclea Darclée (Privighetoarea din Carpați) a jucat în premieră, rolul Floria Tosca, la 14 ianuarie 1900, la Teatrul Costanzi din Roma. Tot ea, i-a sugerat lui Puccini introducerea unei arii pentru soprană, în actul al doilea, astfel, născându-se celebra arie Vissi d'arte (Am trăit din artă).


"Majoritatea operelor lui Puccini ilustrează o temă definită în Il tabarro: Chi ha vissuto per amore, per amore si morì (Cel care a trăit pentru dragoste, a murit pentru dragoste). Această temă este redată în soarta eroinelor sale" [2], care nu sunt niciodată fericite: Manon și Mimi mor în disperare, Tosca, Cio-Cio-San și Liù se sinucid și nici zâmbetele unor Minnie sau Turandot nu conving.

Iată lista evenimentelor culturale, realizate cu sprijinul Institutului Italian de Cultură din București, care au în prim plan artiști italieni:

20-21 aprilie 2024 - Opera Națională Română Cluj-Napoca - Tosca, premieră, regia Matteo Mazzoni;
26 aprilie 2024 - Opera Națională Română Timișoara și 12 iunie în cadrul Festivalului de operă București - Turandot, dirijor Guido Mancusi;
13 mai 2024 - Ateneul Român - Gala Puccini (eveniment Artexim). Orchestra Camerata Regală, dirijor Tito Ceccherini, Leonardo Caimi - tenor;
1-2 iunie 2024 - Opera Națională Română Iași - Turandot - premieră, scenografia Alessandra Boffelli Serbolisca;
1-4 iunie 2024 - Opera Națională București - masterclass - Barbara Frittoli;
6 iunie 2024 - Filarmonica de Stat Sibiu - Concert simfonic - Alessandro Crudele;
14-15 iunie 2024 - Universitatea Națională de Muzică București - Simpozion Darclée;
12 septembrie 2024 - Filarmonica Pitești - Concert PERSONAJE ARHETIPALE - Femeia în opera lui Puccini, soliști Matteo Desole, tenor, Federico Longhi, bariton;
5 decembrie 2024 - Filarmonica Ploiești - Concert extraordinar liric-simfonic Gala Aniversară Puccini, dirijor Giovanni Pompeo, Davide Piaggio tenor;
9 decembrie 2024 - Filarmonica Ion Dumitrescu, Râmnicu Vâlcea - Gala Aniversară Giacomo Puccini - Concert liric-simfonic Nessun Dorma, dirijor Giovanni Pompeo, Davide Piaggio, tenor;

Desigur, vor mai avea loc și alte manifestări artistice, precum: 2 iunie 2024, Muzeul Național de Artă - Concert de canțonete; iunie 2024, Expoziție de artă italiană modernă, Corul de Cameră Preludiu - «Voicu Enăchescu», dirijat de Andrei Stănculescu.

Domnul Daniel Jinga, Manager - Director general al Operei Naționale București a prezentat câteva evenimente ce vor avea loc în cadrul Festivalului de Operă București, unde zilnic vor fi spectacole ale unor grupuri. All Puccini Edition: cu participarea Daegu Opera Festival din Coreea, Opera Maghiară de Stat din Budapesta, Opera Națională Română Iași, Opera Națională Română din Cluj-Napoca, Opera Națională Română Timișoara, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanța, Opera din Brașov, Teatrul de Operă și Operetă Nae Leonard din Galați și Opera Națională din București.

Domnul Cristian Avram - Director de Marketing la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, a prezentat un eveniment surpriză, ce va avea loc în aer liber (28 iunie 2024), în Piața Unirii din municipiul transilvan, unde se va cânta Messa di Gloria de Giacomo Puccini.

Alți vorbitori și-au arătat în cuvântul lor iubirea nestrămutată pentru muzica de operă a lui Giacomo Puccini, de la a cărui moarte se împlinesc anul acesta 100 de ani.

Muzica lui Giacomo Puccini ne va încânta și mai mult anul acesta.

NOTE
[1] Giacomo Antonio Domenico Michele Secondo Maria Puccini a fost un compozitor italian de muzică de operă, reprezentant al curentului artistic realist numit în Italia verismo. S-a născut la 22 decembrie 1858, la Lucca, în Italia și a murit la 29 noiembrie 1924, în Stad Brussel, în Belgia. A fost compozitor, dirijor, organist și politician. Puccini a compus operele: La Bohème, Tosca, Madama Butterfly, Turandot, Manon Lescaut, Suor Angelica, Mantaua, Gianni Schicchi, La fanciulla del West, La Rondine, Edgar și Le Vili.
Puccini a fost și un pasionat automobilist (conducea mașină sa marca De Dion Bouton 5 CV).
[2] britannica.com/biography/Giacomo-Puccini

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus